Witajcie,
przymierzam się do sklejenia pierwszego modelu (Tamiya - Mitsubishi A6M3 Zero typ 32, 1:48) i mam problem z farbą. W instrukcji kolor główny (do malowania, które chce zrobić) wskazany jest jako Tamiya as-29 (spray) lub XF-76. Na początek postanowiłem malować pędzlem (aerograf+kompresor to spory koszt) + akrylowe farby Vallejo (spraye Tamiya są drogie, a akryle ze słoiczka z dodatkiem rozpuszczalnika śmierdzą i nie bardzo nadają się na pędzel). Szukałem w wielu miejscach, przeglądałem różne konwertery farb oraz fora dyskusyjne i nigdzie nie znalazłem bezpośredniego odpowiednika. Wszędzie na tą barwę wskazywane są niestety tylko farby Tamiya. Dodatkowo jako daltonista mam problemy z kolorami i trudno mi coś dopasować. Wydaje mi się, że blisko jest: VALLEJO 70885 (109) - pastel green, ale nie wiem jednak jak ostatecznie będzie wyglądał na modelu ("próbniki" w necie nie wskazują tego jednoznacznie).
Może ktoś już przecierał ten szlak i będzie w stanie mi doradzić? Nie zależy mi na 100% zgodności, ale nie chcę też malować modelu byle czym i byle jak - mimo, że jest to pierwszy model, to chcę spróbować wykonać go jak najlepiej będę potrafił. Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam