Odrapania 1:72

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Odrapania 1:72

Postprzez fazzi » wtorek, 12 kwietnia 2011, 15:41

Witam
Ostatnio zabrałem się za klejenie Sd.kfz 251 dragona, w skali 1 :72. Mam do was pytanie: jak zrobić realistyczne odrapania, jakiego koloru , jakim sposobem? Licze na szybka odpowiedź ;o)
pozdrawiam
Fazzi
fazzi

Reklama

Re: Odrapania 1:72

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 12 kwietnia 2011, 16:27

ponieważ panowie moderatorzy z dumą starają się unikać wykonywania swoich podstawowych obowiązków, zajmując się pierdołami i masowaniem panelu moderacji, trzeba będzie ich wyręczyć. zatem..

Witaj na forum.
Nie ma jednej prostej recepty stanowiącej odpowiedź na twoje pytanie. Wiele porad i sugestii znajdziesz wertując dział warsztatowy poświęcony modelm pojazdów pancernych w skali 1/72
http://www.pwm.org.pl/viewforum.php?f=169&start=25
Możesz zwrócić uwagę na przykład na wątki prowadzone przez mnowogro. Marcin dość szczegółowo pokazuje różne techniki, w tym takze sposoby na wykonywanie mniej lub bardziej finezyjnych obić na pojazdach w małej skali. Oczywiście, nie on jeden, ale nie chce robić wyliczanki, bo niezręcznym było by pominięcie któregoż z autorów, kórego prace są godne dogłębnej lustracji.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 12 kwietnia 2011, 19:09

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):ponieważ panowie moderatorzy z dumą starają się unikać wykonywania swoich podstawowych obowiązków, zajmując się pierdołami i masowaniem panelu moderacji, trzeba będzie ich wyręczyć. zatem..

A wielu ich widzisz obecnie na forum?
A ja na odrapaniach się nie znam.

Niemniej witaj fazzi.
Mam nadzieję że znajdziesz tu odpowiedzi na swoje pytania. Pokaż też wyniki swoich prób, na pewno otrzymasz dobre rady.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 12 kwietnia 2011, 19:26

piotr dmitruk napisał(a):A wielu ich widzisz obecnie na forum?
A ja na odrapaniach się nie znam.

obecnie jednego zalogowanego. a w ogólnym ujęciu to tak z jednego zatroskanego, jednego bota i dwóch aktywnych neofitów. plus jednego dochodzącego, co daje w sumie 4 osoby. tak na oko

ale widzisz, nie w tym rzecz. ja zanim cokolwiek tu napisałem spokojnie poczekałem, aż po pojawieniu się tego wątku conajmniej dwóch zielonych zrobiło sobie tourne po forum, parunastominutowe. tak prawde mówiac było ich trzech, ale jeden to już tylko po HP się szlajał (wiem, że to serce forum, to go zdecydowanie usprawiedliwia).
a to, ze sie nie znasz na obciach w pancerce nie ma tu większego znaczenia. śmiało mogłeś (jak też i każdy inny członek redakcji- co zaznaczam, zeby nie było, że wsiadam na ciebie wyłącznie) przekazać dokładnie taką samą treść jak ja. i na chybił-trafił, odesłać choćby do warsztatów matejsona, bo on prowadził długie i rzeczowe relacje..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 12 kwietnia 2011, 20:03

Tak? Nie wiedziałem, raczej nie sklejam pancernych.
Więcej nie będę śmiecił w tym wątku.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 12 kwietnia 2011, 20:07

piotr dmitruk napisał(a):Więcej nie będę śmiecił w tym wątku.

Kud-ku-dak, A ja - owszem! A ja - tak!

piotr dmitruk napisał(a):Nie wiedziałem, raczej nie sklejam pancernych.

o tym, ze mateusz prowadzi atrakcyjne relacje z budowy nie wiedziałes? dobre stopnie na świadectwie maturalnym były jednym z powodów przyjęcia go do grona redakcyjnego? O tym, że wiekszosć efektów w malowaniu modeli osiąga się róznymi technikami też nie wiedziałeś? normalnie nikt nic nie widział, nikt nic nie słyszał, tylko ta....[...]
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Mac Eyka » środa, 13 kwietnia 2011, 09:59

Hanomag w 1/72 to taki mały z reguły jest więc myślę że wystarczą obdrapania wykonane grafitem z ołówka i ewentualnie ostro zakończoną kredką metaliczną. Takie kredki można kupić w sklepach dla artystów.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 13 kwietnia 2011, 10:33

Mac Eyka napisał(a):wystarczą obdrapania wykonane grafitem z ołówka i ewentualnie ostro zakończoną kredką metaliczną.

ale wystarczy do tego, żeby były zrobione i odhaczone, czy żeby dobrze wyglądały?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez siara1939 » środa, 13 kwietnia 2011, 10:47

Jezeli mozna, bo nie chcialbym rujnowac tak rzeczowej dyskusji- odrapania najlepeiej zrobic przy uzyciu gabki.
Na poczatek kolor jasniejszy od bazowego- nie napisales jaki kolor bedzie mial pojazd. okresl, to pomoge z dobraniem koloru zadrapan.
Nastepnie kolor stalowo- rdzawy- najlepiej mieszanka czarnego, gunmetal i brazu. Tez nakladane gabka, na poprzednio polozone jasniejsze.
Sztuka polega na tym, aby jasniejszy byl widoczny wsrod stalowo- brazowych zadrapan.
Uzyj farb olejnych, bo one dluzej schna.
Gabka powinna byc prawie sucha- nalozysz za duzo farby, to i zadrapania beda za duze.

Jest jeszcze technika lakieru do wlosow, ale wymaga ona wiekszego doswiadczenia w malowaniu pojazdow.

Olowkiem, lub kredka olowiana mozesz przetrzec metaliczne elementy- np miejsca, gdzie farba sie starla calkowicie az do metalu- np brzegi blach, progow itp.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 13 kwietnia 2011, 10:52

siara, w 72 gąbka aż tak dobra nie jest. wymaga naprawde duuuuuzej wprawy, zeby nie zaowocowało to ordynarnymi efektami.

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?p=159260#p159260
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Mac Eyka » środa, 13 kwietnia 2011, 15:51

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):ale wystarczy do tego, żeby były zrobione i odhaczone, czy żeby dobrze wyglądały?

Wszystko zależy od tego w jaki sposób chcesz je pokazywać.
W realu wystarczą moim zdaniem w zupełności, a zapewniają dużo precyzyjniejsze operowanie "narzędziem".
Jeśli Fazziemu zależy na macro zdjęciach z zoomen to sprawa jest trudniejsza. No bo fotka wyciągnie każdy błąd.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez siara1939 » środa, 13 kwietnia 2011, 22:58

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):siara, w 72 gąbka aż tak dobra nie jest. wymaga naprawde duuuuuzej wprawy, zeby nie zaowocowało to ordynarnymi efektami.

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?p=159260#p159260

Ja bym to zrobil gabka jednak.
Specjalnie napisalem, ze trzeba to robic "prawie sucha gabka", bo wiem, ze latwo przesadzic.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez fazzi » środa, 20 kwietnia 2011, 21:12

chodzi mi o odrapania na pancerzu mniej wiecej takim : http://hsfeatures.com/features04/sdkfz251cw_1.htm
fazzi

Postprzez Mac Eyka » czwartek, 21 kwietnia 2011, 08:46

Z pokazanych przez Fazziego zdjęć wynika, że głównie interesują go obdrapania głównie na załamaniach blach czy też wypukłościach na blachach.
Myślę, że możesz spróbować wykonać je metodą suchego pędzla plus załamania blach potraktować grafitem z ołówka.

Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez dewertus » czwartek, 21 kwietnia 2011, 17:48

siara1939 napisał(a):trzeba to robic "prawie sucha gabka", bo wiem, ze latwo przesadzic

W lotnictwie też się to sprawdza, czy to raczej technika zarezerwowana dla pancerniaków?
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje