Pytania młodego modelarza

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Pytania młodego modelarza

Postprzez morfeusz747 » sobota, 20 sierpnia 2011, 20:06

Witam,

Mam parę pytań do Was:

1. Jak zmyć wyschniętą już farbę (humbrol emalia) z modelu bez uszkodzenia plastiku (linie podziału itp)?

2. Jaką możecie mi polecić trawę tzn posypkę (jakaś wiosenna, średnio zielona) do modelu w skali 1:144?

3. Na jaki klej lub na co sypać taką posypkę aby się trzymała?

Pozdrawiam
morfeusz747

Reklama

Re: Pytania młodego modelarza

Postprzez Aleksander » niedziela, 21 sierpnia 2011, 18:39

Mogę tylko odpowiedzieć na pytanie nr 1, co do reszty nie mam doświadczenia. Emalię zmyjesz Kretem w granulkach, rozpuszczonym w wodzie - załóż tylko rękawice gumowe.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez morfeusz747 » niedziela, 21 sierpnia 2011, 19:15

Aleksander napisał(a):Mogę tylko odpowiedzieć na pytanie nr 1, co do reszty nie mam doświadczenia. Emalię zmyjesz Kretem w granulkach, rozpuszczonym w wodzie - załóż tylko rękawice gumowe.

Ale model w czymś takim zanurzyć czy np nasączyć jakiś wacik/gaze i wycierać? Bo to 2-gie bardziej by mi odpowiadało
morfeusz747

Postprzez Aleksander » niedziela, 21 sierpnia 2011, 19:29

Najlepiej zanurzyć, po chwili emalia będzie łatwo schodziła.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez GTiStyle » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 15:17

Mam nadzieje, że ktoś to zauważy. Obawiam się, że pytanie dość głupie ale jak widać mam problem z odpowiedzią. Gdzie najlepiej zaopatrywać się w modele i narzędzia do pracy? Przegrzebałem ebaye allegra itp. Wiadomo ceny od małych do ogromnych ale może jest ktoś w stanie mi polecić konkretny sklep z tymi artykułami? Jak najbardziej odpowiadają mi sklepy internetowe lub też jakieś w okolicy Katowic, Sosnowca i Dąbrowy Górniczej. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Przykazanie 6. Nie jeździj szybciej niż Twój Anioł Stróż potrafi.
GTiStyle

Postprzez Korowiow » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 15:38

GTiStyle napisał(a):Mam nadzieje, że ktoś to zauważy. Obawiam się, że pytanie dość głupie ale jak widać mam problem z odpowiedzią. Gdzie najlepiej zaopatrywać się w modele i narzędzia do pracy? Przegrzebałem ebaye allegra itp. Wiadomo ceny od małych do ogromnych ale może jest ktoś w stanie mi polecić konkretny sklep z tymi artykułami? Jak najbardziej odpowiadają mi sklepy internetowe lub też jakieś w okolicy Katowic, Sosnowca i Dąbrowy Górniczej. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Internetowe polskie

http://www.exito.sklep.pl/
http://www.jadarhobby.pl/
http://www.martola.com.pl/
http://www.m-zone.pl/
http://www.adalbertus.com.pl/

i wiele,wiele innych w Polsc e i za granicą

Na allegro sprzedający pszum i onmg mają fajne rzeczy
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez GTiStyle » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 16:35

Nic mi nie pozostaje jak tylko podziękować za odpowiedź :) Gorąco pozdrawiam.
GTiStyle

Postprzez karambolis8 » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 19:49

GTiStyle pisałem PW, pewnie nie zauważyłeś ;)
karambolis8

Postprzez GTiStyle » piątek, 26 sierpnia 2011, 16:39

Nie chce zaśmiecać forum dlatego napiszę tutaj. Od dłuższego czasu rozglądam się za jakimś fajnym modelem na początek. Niestety nie wiem jaki to ma być. Jedyne co jest pewne to to, że chciałbym aby to był motocykl. Polecił by mi ktoś jakiś model na sam początek? Na nim bedę chciał przećwiczyć wszystko od błachych rzeczy takich jak szlifowania a kończąc na malowaniu aero, kładzeniem kalek itd.

Pozdrawiam Piotrek.
GTiStyle

Postprzez Macio4ever » piątek, 26 sierpnia 2011, 17:00

Moim zdaniem powinieneś kupić model Tamiyi - motory w szczególności są ładnie opracowane. Wbrew intuicji i pewnie opinii innych uważam, że motor nie jest dobry na początek z tego względu, że jest w im dużo operacji w których manipuluje się już częściowo złożonym modelem. Jest to dość trudne, łatwo coś ułamać albo uszkodzić powierzchnię polakierowaną.

No ale jeżeli nie ma innego wyjścia, to kup:

1) Taki, który ma owiewki w jednym kolorze
2) Mało kalek
3) Mało chromu

Z moich zainteresowań ciekawy wybór to np CBR1100 XX, Honda NR. Jeżeli chcesz coś sportowego to jak najprostrze malowanie i kalki np Honda NSR500 Factory Color.

Ewenyualnie podłacz się z Hondą Motocompo Aoshimy do Kazika i do mnie. Startujemy pewnie w przyszłym miesiącu. Tanie, pięć części na krzyż, poraża wyglądem ale nie wiem jak ze składalnością.

Jak wolisz inną markę to też coś dobierzesz kierując się punktami 1-3.

Odradzam też kupowanie dodatków. Na początek lepiej zrobić czyste PZP.

Natomiast gdybyś nie upierał się przy motorze, to prosty samochód (jeden kolor), cywilny, Tamiya.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez morfeusz747 » piątek, 26 sierpnia 2011, 17:07

A ja mam pytanie czy jak posypię na wikol trawę elektrostatyczną i po wyschnięciu kleju przyłożę linijkę lub balon to trawka wstanie? Czy lepiej będzie ją trzymać pionowo i wtykać na wikol? 2.5mm chyba będzie dobra do modelu 1:144?

Pozdro
morfeusz747

Postprzez GTiStyle » sobota, 27 sierpnia 2011, 12:49

Macio4ever napisał(a):Moim zdaniem powinieneś kupić model Tamiyi - motory w szczególności są ładnie opracowane. Wbrew intuicji i pewnie opinii innych uważam, że motor nie jest dobry na początek z tego względu, że jest w im dużo operacji w których manipuluje się już częściowo złożonym modelem. Jest to dość trudne, łatwo coś ułamać albo uszkodzić powierzchnię polakierowaną.

No ale jeżeli nie ma innego wyjścia, to kup:

1) Taki, który ma owiewki w jednym kolorze
2) Mało kalek
3) Mało chromu

Z moich zainteresowań ciekawy wybór to np CBR1100 XX, Honda NR. Jeżeli chcesz coś sportowego to jak najprostrze malowanie i kalki np Honda NSR500 Factory Color.

Ewenyualnie podłacz się z Hondą Motocompo Aoshimy do Kazika i do mnie. Startujemy pewnie w przyszłym miesiącu. Tanie, pięć części na krzyż, poraża wyglądem ale nie wiem jak ze składalnością.

Jak wolisz inną markę to też coś dobierzesz kierując się punktami 1-3.

Odradzam też kupowanie dodatków. Na początek lepiej zrobić czyste PZP.

Natomiast gdybyś nie upierał się przy motorze, to prosty samochód (jeden kolor), cywilny, Tamiya.

Witam i dziękuję za odpowiedź. Z tym moim początkiem to troszkę przesadziłem, choć można na to róznie patrzeć. Jak byłem małym dzieckiem to na każdą okazję tj urodziny i inne takie sprawy dostawałem model tyle, że wiadomo nic nie szpachlowałem, nic nie dopieszczałem, najczęściej malowałem pędzlami i farbkami które śmierdziały w całym domu a potem była ogromna przerwa, która trwa do dzisiaj. Jestem troche starszy i chciałbym do tego wrócić a ruszyło mnie to właśnie po zobaczeniu relacji z wielu budów nie tylko motocykli. Co to znaczy aby się podłączyć do Was? Jeszcze jak widać mam mały problem z modelarskim slangiem ale staram się nad tym pracować. PZP to pojazd z pudełka tak? Nad samochodami cywilnymi też się zastanawiałem choć wiem, że wszelkie trudności z budowy itd nie sprawią mi tyle radośći jak w motocyklu. Ponad to mam moto w skali 1;1 więc to też mnie skłania do pójścia właśnie w tym kierunku choć nie widziałem jeszcze modelu mojego motocykla... w sumie w tedy nie zastanawiał bym się bez względu na trudność... tak wiem odważny jestem ;D
GTiStyle

Postprzez Macio4ever » sobota, 27 sierpnia 2011, 13:41

GtiStyle
PZP dobrze odgadłeś, podłączyć się - miałem na myśli rozpocząć budowę w tym samym momencie tego samego modelu. Teraz robimy razem Hondę CUB, za chwilę z Markiem bedziemy robić Hondę Motocompo (inbox jest w cywilach).

Cieszy Cię moto - to zakładaj warsztat w Dziale Cywilym i będziemy Ci pomagać na bieżąco.

Morfeusz:

Trawa 2,5mm w realu dałaby 36cm wysokości więc od Ciebie zależy czy chcesz mieć wysoką trawę czy trawnik. Do trawnika ta będzie za długa - przynajmniej w 1/144.

Moim zdaniem idealnie nie wstanie trawa po klejeniu. Jak robiłem flocka w samochodzie to po wyschnięciu już nie wiele dało się z nim coś zrobić. Ale to bardziej strzał niż pewność z mojej strony.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez GTiStyle » sobota, 27 sierpnia 2011, 14:02

Macio4ever

Na pewno pójdzie temat do działu i to mogę obiecać. Jedyne czego nie mogę obiecać to to kiedy mi się to uda. Zapomniałem zapytać jeszcze o jedną sprawę. Zobaczyłem zdjęcia tej Hondzinki w sumie wygląda jak motorynka ale z drugiej strony nie sądzę aby była tak bardzo skomplikowana do budowy. Szukałem też w necie tego modelu i niestety nie bardzo mogę go znaleźć. Gdzie zaopatrzyliście się w ten właśnie modelik??
GTiStyle

Postprzez Macio4ever » sobota, 27 sierpnia 2011, 14:29

GTiStyle napisał(a):Macio4ever

Na pewno pójdzie temat do działu i to mogę obiecać. Jedyne czego nie mogę obiecać to to kiedy mi się to uda. Zapomniałem zapytać jeszcze o jedną sprawę. Zobaczyłem zdjęcia tej Hondzinki w sumie wygląda jak motorynka ale z drugiej strony nie sądzę aby była tak bardzo skomplikowana do budowy. Szukałem też w necie tego modelu i niestety nie bardzo mogę go znaleźć. Gdzie zaopatrzyliście się w ten właśnie modelik??

Spoko. Mamy czas i modelarską cierpliwość. Model (Motocompo) kupowałem na ebayu. Nie ma go już chyba w sprzedaży
First Man Than Machine
Macio4ever

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje