przez Lewy » niedziela, 5 lutego 2012, 18:03
Kilka moich uwag odnośnie metalizerów. Kupiłem sobie w końcu Alclada II Chrome, po powrocie ze sklepu od razu zabrałem się za próby. Pomalowałem kawałek płytki plastikowej czarną błyszczącą Pactrą i odczekałem aż wyschnie. Alcladów się nie rozcieńcza stąd marna wydajność (1ml farby udało mi się pokryć płytkę okolo 7/7cm, czyli prawie 50cm kwadratowych). Pierwsze pryśnięcie i... trzeba dolać farby. Po pomalowaniu gołego plastiku i tego pomalowanego czarną farbą, odrazu odrzuciłem ten pierwszy sposób. Malowana powierzchnia (ta na czarnej Pactrze) wyglądała ładnie, ale jak za tą cenę, tj 28zł, nie ma szału. Przetarłem zatem powierzchnię wacikiem, było lepiej (Alcladów podobno nie trzeba polerować, ale na powierzchni tworzy się bardzo delikatny nalot), uzyskany efekt nadal nie powalał. Zasiadłem więc do komputera i znalazłem informację, że jako podkład należy stosować dedykowaną czarną farbę lub Humbrola. Pobiegłem do sklepu po Gloss Black i przystąpiłem do kolejnych prób. Przygotowałem dla porównania dwie płytki, jedną pokrytą Pactrą, drugą Humbrolem. Zacząłem od pokrycia płytki z akrylem, efekt ten sam co za pierwszym razem. Teraz Humbrol, już po pomalowaniu połowy zobaczyłem swoje odbicie... wow, o to chodziło! Po 5 minutach przetarłem powierzchnię z pyłu i uzyskałem niemalże lustro. Jestem zachwycony, w dodatku testy z taśmą maskującą po godzinie schnięcia wypadły pomyślnie, tzn. coś tam się przylepiło, ale całkowite schnięcie farby wg. producenta to doba, więc zobaczymy jutro. Na pewno jest dużo lepiej niż w przypadku Model Master, przy okazji zrobiłem test także z tym metalizerem (aluminium). Różnica pomiędzy podkładem z Pactry lub Humbrola, była prawie niezauważalna, za to test z taśmą zdecydowanie w stronę Pactry. Z płytki pokrytej Humbrolem odlazła cała masa farby, z tej drugiej znacznie mniej.
Przepraszam, że tak bez zdjęć, ale z moim obecnym aparatem i tak by nic nie wyszło.