PROBLEM Z PSEUDOIWATĄ

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

PROBLEM Z PSEUDOIWATĄ

Postprzez luki932 » piątek, 4 stycznia 2013, 10:42

Witam

Posiadam aerograf PSIWATA dysza 0.2 mm i kompresor MAR MA-1000.
Moje problemy polegają na tym iż aero nie chce dmuchać farbek. Kombinuje już na różne sposoby z doborem gęstosci farby i nic. Ostatnio wziąłem nawet mleko i porównywałem farbę z nim. Popsika może z 1 minutę i koniec. Wczoraj nawet kupiłem nową iglicę bo poprzednia była trochę sfatygowana i nic nie pomogło. Nawet kąpiel w nitro nic nie pomogła. Aero ma nawet kłopot żeby wydmuchać nitro z siebie. Dodatkowo zauważyłem że nie odbija mi niekiedy przycisk w aerografie i powietrze dmucha bez przerwy, a ma dodatek ciśnienie w kompresorze utrzymuje się się na poziomie 1bar tzn. jak nie dmucha to dobija nawet do 3bar ale po naciśnięciu guziczka spada do 1bar i nie można podnieść na wyższy poziom. Dodam że sprzęt stał 2 lata nie używany. Co robić? Kupić nowy sprzęt? Jeżeli tak to jaki a może spróbować go jakoś zreanimować?

P.S. Maluję farbami akrylowymi Vallejo
luki932

Reklama

modele polskich samolotów

Re: PROBLEM Z PSEUDOIWATĄ

Postprzez Bercik » piątek, 4 stycznia 2013, 11:06

luki932 napisał(a):Moje problemy polegają na tym iż aero nie chce dmuchać farbek.

Próbowałeś rozcieńczać wódką? Na problemy z dmuchaniem alkohol może pomóc. Ewentualnie kwiaty :)

A tak bardziej serio, kupiłeś kiepski sprzęt niestety, czy lepiej mówiąc, nierówny i masz kiepski egzemplarz. Kompresor być może jest ok, a nie podbija ciśnienia z uwagi na to, że powietrze cały czas przelatuje przez aerograf. Spust nie odbija, bo spuchła Ci uszczelka pod nim, być może od rozpuszczalnika. Spróbuj ją wyjąć albo dobrze wyczyścić tamto połączenie, powinno pomóc, wtedy część objawów zniknie i będzie można kombinować, co dalej...
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 4 stycznia 2013, 11:13

Albo w ogóle kup nowe uszczelki i zmień, mogły stwardnieć i się wykruszyć. Zwłaszcza ta uszczelniająca igłę w kanale, stąd może igła nie wracać i przepuszczać stale powietrze.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez luki932 » piątek, 4 stycznia 2013, 11:26

Aero powietrze trzyma nigdzie nie ucieka bokami że tak powiem. Dopiero po naciśnieciu przycisku ciśnienie spada do 1 bara i tak się ciągle utrzymuje nawet jak podkręce ciśnienie na kompresorze to i tak nic nie pomaga. Ciągle mam 1 bar.

To jaki aerograf kupić w takim razie żeby nie było podobnych problemów?
luki932

Postprzez waran » piątek, 4 stycznia 2013, 12:32

Kto tanio kupuje, ten dwa razy kupuje. ;o)
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez luki932 » piątek, 4 stycznia 2013, 12:41

a czy może to być wina farb akrylowych że są np stare że aero nie dmucha tak jak powinien?
luki932

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 4 stycznia 2013, 13:35

luki932 napisał(a):Aero powietrze trzyma nigdzie nie ucieka bokami że tak powiem. Dopiero po naciśnieciu przycisku ciśnienie spada do 1 bara i tak się ciągle utrzymuje nawet jak podkręce ciśnienie na kompresorze to i tak nic nie pomaga. Ciągle mam 1 bar.

Ale jak naciśniesz ten przycisk i puścisz, to dmucha stale przez dyszę. Wygląda to jednak na wadę uszczelki, która blokuje dociśnięcie z powrotem iglicy do dyszy.

a czy może to być wina farb akrylowych że są np stare że aero nie dmucha tak jak powinien?

Jeżeli aero nie trzyma Ci ciśnienia, to raczej nie szukaj winy w farbach, przecież miałeś ten problem tez przy czystym rozcieńczalniku.

To jaki aerograf kupić w takim razie żeby nie było podobnych problemów?

Najlepiej nowy i dobrej klasy. Poszukaj na forum, było wiele razy.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez luki932 » piątek, 4 stycznia 2013, 14:48

Dokładnie jest tak jak piszesz. Przycisk nie odbija i dmucha sobie dopiero muszę palcami pociągnąć do góry to przestaje. Ale zastanawia mnie fakt że nawet rozcieńczalnik czy też woda cienko leci z dyszy. Jak mam kupić kpl. uszczelek które kosztują prawie 30 zł to faktycznie lepiej poszukać czegoś lepszego i mieć spokój. :)
luki932

Postprzez luki932 » niedziela, 6 stycznia 2013, 16:30

Witam

Nowy aerografik już kupiony. Jest to niestety znowu psiwata ale mam nadzieję że to lepszy model a mianowicie ADLER AD-7790 z dwoma dyszami 0.2 i 0.3. Na lepszy zabrakło kasy. Zobaczę jak ten będzie psikał, dzisiaj będzie test.
luki932

Postprzez karambolis8 » niedziela, 6 stycznia 2013, 17:00

On nie jest lepiej wykonany, tylko ma więcej (nieprzydatnych) funkcji. Mogłeś kupić tańszy.
karambolis8

Postprzez luki932 » niedziela, 6 stycznia 2013, 18:16

A mam jeszcze pytanko. Jakie są w tej chwili najlepsze akryle do malowania? Ja słyszałem że Hobby Color seria H.
luki932

Postprzez Jiloo » niedziela, 6 stycznia 2013, 20:32

Obawiam, się że nie znajdziesz tak jednoznacznej odpowiedzi. Jednym pasują jedna farby, innym drugie.
Osobiście wolę Gunze C i Gaia, ale czasem po H i Tamiye też sięgnę.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez Mecenas » niedziela, 6 stycznia 2013, 20:36

luki932 napisał(a):A mam jeszcze pytanko. Jakie są w tej chwili najlepsze akryle do malowania? Ja słyszałem że Hobby Color seria H.

Ile gustów tyle odpowiedzi. Najlepiej dobrać sobie empirycznie do własnych potrzeb, umiejętności i możliwości finansowych.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez luki932 » niedziela, 6 stycznia 2013, 20:48

Bo np słyszałem że valejjo zapychają dysze.
Dzisiaj kupiłem psiwatę i ją przetestowałem i to chyba prawda jest że 5 minut się maluje a 10 minut czyści. CZym najlepiej czyścić takie cudo?
luki932

Postprzez mnak24 » środa, 9 stycznia 2013, 07:32

Rozpuszczalnikiem do farb, którymi malujesz, lub acetonem.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje