Bezbarwny Gunze

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Bezbarwny Gunze

Postprzez greatgonzo » środa, 18 lutego 2015, 00:31

Panowie!
Nie znam się na Gunze. Czy jeśli będę mieszał C030 Flat Base z C046 Gloss Clear, to uzyskam lakier o dowolnym stopniu matowości i takiej samej wytrzymałości jak gotowe lakiery np. C181 i C182?
greatgonzo

Reklama

Re: Bezbarwny Gunze

Postprzez Solo » środa, 18 lutego 2015, 00:46

Lepiej użyj GX100 Super Clear III.
Mieszanka powinna być twarda.
Solo

Postprzez greatgonzo » środa, 18 lutego 2015, 01:40

Czy dodając Flat Base do GX100 Super Clear uzyskałeś pełny mat? Czy taka mieszanka chodzi z levelling thinner?

Hmm... i w zasadzie jak to powinna? Zgadujesz?
greatgonzo

Postprzez iras67 » środa, 18 lutego 2015, 12:06

Możesz mieszać jak chcesz i twardość ani pozostałe parametry nie będą się pogarszać. Jednak od pewnego momentu po dodaniu wiekszej ilości tego "zmatowiacza" na powierzchniach które chłoną lakier powstaje efekt siwienia powierzchni. Można to poprawić malując na powrót błyszczącym ale lepiej dodawać po prostu ten "zmatowiacz" z umiarem bo on silny jest :mrgreen: .
On jest też dobry do kolorów żeby ładny mat uzyskać. Nadaje się do wszystkich serii C , z H nie próbowałem ale pewnie zachowa się podobnie. Używałem też "zmatowiacz"X-21 Tamiyi do Gunze C i też dawał radę ale jakby efekt siwienia był przy mniejszej ilości już. Rozpuszczany Leveling thinerem oczywiście...
iras67

Postprzez greatgonzo » środa, 18 lutego 2015, 12:13

Dzięki Irek. Generalnie to szukam lakieru mocno matowego, który nie będzie groził właśnie tym efektem siwienia. Jesteś w stanie, tak wrażeniowo, określić czy da się tu uzyskać konkretny mat bez siwienia?

Kurde, gdyby nie napisy eksploatacyjne i godła, to w ogóle miałbym w poważaniu jakiś lakier... .
greatgonzo

Postprzez Solo » środa, 18 lutego 2015, 12:15

greatgonzo napisał(a):Czy dodając Flat Base do GX100 Super Clear uzyskałeś pełny mat? Czy taka mieszanka chodzi z levelling thinner?

Hmm... i w zasadzie jak to powinna? Zgadujesz?

Mieszanka chodzi z Levelling Thinnerem, bo to Gunze.
Nie, nie uzyskałem pełnego matu, ale to może być wina proporcji użytego składnika matującego.
I nie zgaduję, tylko sprawdzałem organoleptycznie - lakier po takiej operacji jest moim zdaniem tak twardy jak normalny GX100.
Solo

Postprzez greatgonzo » środa, 18 lutego 2015, 12:18

Dzięki :).
greatgonzo

Postprzez potez » środa, 18 lutego 2015, 12:19

Maksymalnie mozna dodać ok 20% zmatawiacza, żeby nie siwiało. Działa to tak samo w Gunze ja i w Tamce, zmatawiacze można używać zamiennie. Jeśli chcesz mieć matowy twardy lakier to kup gunze w puszce i spuść ją żeby nałożyc aero. Jest twardy i mocno matowy i nie trezba cudować.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez greatgonzo » środa, 18 lutego 2015, 12:20

Który?
I co w efekcie daje te 20%, bo kusi mnie możliwość manipulacji matem.
greatgonzo

Postprzez Solo » środa, 18 lutego 2015, 12:21

iras67 napisał(a):Możesz mieszać jak chcesz i twardość ani pozostałe parametry nie będą się pogarszać. Jednak od pewnego momentu po dodaniu wiekszej ilości tego "zmatowiacza" na powierzchniach które chłoną lakier powstaje efekt siwienia powierzchni. Można to poprawić malując na powrót błyszczącym ale lepiej dodawać po prostu ten "zmatowiacz" z umiarem bo on silny jest :mrgreen: .
On jest też dobry do kolorów żeby ładny mat uzyskać. Nadaje się do wszystkich serii C , z H nie próbowałem ale pewnie zachowa się podobnie. Używałem też "zmatowiacz"X-21 Tamiyi do Gunze C i też dawał radę ale jakby efekt siwienia był przy mniejszej ilości już. Rozpuszczany Leveling thinerem oczywiście...

Ja ostatnio mam generalnie duże problemy z uzyskaniem mocnego matu.
Używałem nawet bezbarwny mat Gunze (C182) z dużą domieszką Flat Base Smooth (gdzieś tak 1:3) i powierzchnia dalej była co najwyżej satynowa.
Dodam jeszcze, że Flat Base mam strasznie gęsty w słoiczku, tak jakby rozpuszczalnik odparował, może to dlatego?
Może stracił część swoich właściwości matujących?
Solo

Postprzez iras67 » środa, 18 lutego 2015, 12:41

greatgonzo napisał(a):Dzięki Irek. Generalnie to szukam lakieru mocno matowego, który nie będzie groził właśnie tym efektem siwienia. Jesteś w stanie, tak wrażeniowo, określić czy da się tu uzyskać konkretny mat bez siwienia?

Kurde, gdyby nie napisy eksploatacyjne i godła, to w ogóle miałbym w poważaniu jakiś lakier... .

Trudno mi sprecyzować jaki to jest efekt "pełnego matu". Udawało mi się uzyskać coś porównywalne do powierzchni papieru ściernego 2500. Pogrzebałem w zdjęciach modeli które kiedyś malowałem takim lakierem z zmatowiaczem i najmocnieszy mat ale nie pełny (miejscami bardziej miejscami mniej matowy) to chyba na tym Łagu był. Powierzchnie kryte sklejką bardziej matowe, blacha alu bardziej błyszcząca.
Obrazek
Jednak jak chcesz pełny mat bez stresujących problemów to najlepiej gotowca jak pisze Potez.
iras67

Postprzez greatgonzo » środa, 18 lutego 2015, 14:03

OK, dzięki, to już wiem. Potrzebuję gotowca i drugi zestaw flat + clear. Tylko, proszę, nazwijcie mi tego gotowca, żebym się, durny, nie pomylił :).
greatgonzo

Postprzez iras67 » środa, 18 lutego 2015, 14:16

Gotowy mat serii C pod aerograf C182 Flat Clear. A w puszce:
http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=B-514&lang=pl
ten ma najlepsze parametry ale czasem może gryźć się z innymi farbami dlatego Gunze wciska ;o) coś takiego jeszcze na wszystkie farby...:
http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=B-503&lang=pl nie próbowałem tego nigdy , jestem sam ciekaw opinii...
Generalnie stara zasada której uczono mnie w lakierni z lakierami błyszczącymi i matowymi to taka, że jakość uzyskanej powierzchni zależy od sposobu aplikacji zupełnie odmienny dla jednego i drugiego rodzaju lakieru. Mat kładzie się mgiełką z większej odległości i z długimi przerwami pomiędzy warstwami(w przypadku Gunze C to u mnie kilka godzin). Należy starać się nakładać jak najcieńszą warstwę.Powierzchnia ma być sucha nie błyszcząca zaraz po naniesieniu lakieru .
Błyszczące lakiery to już znacznie trudniejsza sprawa. Tu trzeba nauczyć się balansować z ilością niezaschniętej farby na powierzchni, maksymalnie skracać czas pomiędzy warstwami ale tak to robić żeby równocześnie nie tworzyć zacieków i to jest w tym najtrudniejsze.
Ostatnio edytowano środa, 18 lutego 2015, 20:12 przez iras67, łącznie edytowano 2 razy
iras67

Postprzez Murek » środa, 18 lutego 2015, 14:24

Może troszkę od strony eksploatacji - Gunze C muszą być mocno rozcieńczane, ja dodaję farby do Mr. Leveling Thinera a nie odwrotnie. Kiedy farba jest za gęsta aero pluje, gdy jest bardzo gęsta z dyszy wylatuje "pajęczyna". Rozpuszczalniki Gunze są agresywne więc lepiej stosować starą modelarską zasadę - więcej cienkich warstw rzadką farbą niż jedną grubą. No i jest wtedy łatwiej zauważyć kiedy się zaczyna przedobrzać i kiedy robi się biały nalot (przy matowym bezbarwnym).
Murek

Postprzez greatgonzo » środa, 18 lutego 2015, 14:39

Czekaj Irek, to ten w sprayu i w C182 to to samo? Bo jak Arek pisał, żeby zlewać ze spraya to pomyślałem, że to różne szuwaksy.
greatgonzo

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje