Pan Aerograf...

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Pan Aerograf...

Postprzez michal.s » czwartek, 29 listopada 2007, 22:22

TomekWnęk napisał(a):Spodobał mi się ten

Jest fajny sam o nim myślę ale z dyszą 0,5 do malowania kasty. Identyczny jak ma Macio4ever :)

Ceny zgadza się są przez pół, ale nie zgadniesz czy ta paczka z Japoni dojdzie czy nie dojdzie, a jak dojdzie to czy będzie cło i vat czy jednak się uda. Za dużo niewiadomych, a po wszystkich opłatach wyjdzie Cię podobnie jak w Polsce, a przynajmniej nie trzeba się martwić czy zginie czy nie zinie :)

Dlatego kupiłem swoja Tamie HG za chyba 525 zł na miejscu w Rzeszowie ;o)
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Reklama

Postprzez TomekWnęk » czwartek, 29 listopada 2007, 22:25

michal.s napisał(a):Ceny zgadza się są przez pół, ale nie zgadniesz czy ta paczka z Japoni dojdzie czy nie dojdzie, a jak dojdzie to czy będzie cło i vat czy jednak się uda. Za dużo niewiadomych, a po wszystkich opłatach wyjdzie Cię podobnie jak w Polsce, a przynajmniej nie trzeba się martwić czy zginie czy nie zinie :)
no właśnie :-/ jak o paczkę nawet bym się nie martwił tak o dodatkowe opłaty już tak
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez michal.s » czwartek, 29 listopada 2007, 22:30

TomekWnęk napisał(a):
michal.s napisał(a):TomekWnęk napisał/a:
Chyba że sponsora znajdę na jakimś forum ;o)

Chyba nie chcesz żebrać :?: :?: :?:
chyba wiesz do czego 'piję' ;o)
ostatnio moje modelarstwo ogranicza się do przeglądania forum :x spędzam po 14-16h na dobę przed komputerem więc tak sobie kombinuję że może choć zakupy modelarskie zrobie ;o)

Tak wiem :)

Koniec roku zawsze jest ciężki... :-/ ale koniec OT.
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez Przemysław Szymczyk » czwartek, 29 listopada 2007, 22:32

eee, nie przesadzajcie

Jest jeszcze taniej - procon za 310zł to ten ze spustem, zwykły z przesyłką kosztuje 226zł (u nas 373)
Paczka z HongKongu raczej przechodzi bez cła, zresztą w LM można wybrać opcję dołączenia faktury na 25% faktycznej ceny, więc nawet jakby wpadła na cle to się wiele nie zapłaci. BTW, ile wynosi cło na narzędzia?
Pozdrawiam, Przemek

Obrazek
Przemysław Szymczyk

Postprzez Rhayader » piątek, 30 listopada 2007, 00:15

Dzisiaj dotarła do mnie paczka z PROCONEM BOY FWA PLATINIUM 0.2.
Wyszedł niecałe 300zł razem z wysyłką i zarejestrowaniem przesyłki.
Do 30.11 (więc jeszcze jeden dzień), mają w Lucky Model 8% rabat świąteczny;
biorąc to pod uwagę oraz niską cenę dolara, warto bardzo mocno zastanowić się nad zakupem.
Polecam także Tamiyę HG, której od jakiegoś czasu jestem właścicielem.
Co do dodatkowych opłat, to nigdy nie zdażyło mi się, by paczka do 1.5kg i rozsądnych gabarytach została na cle zatrzymana.
W Lucky Model można zaznaczyć opję 'low value invoice', wtedy wartość towaru jaką wpiszą na fakturę dzielą przez cztery :))
Jeśli więc nawet jakimś cudem przesyłka zostanie zatrzymana do ovatowania, to koszty będą minimalne
Tym, którzy planują zakup dobrego aerografu, polecam zakup modeli Tamiyi lub MrHobby.
Niestety brak jest do nich części zamiennych, więc należy uważać przy użytkowaniu.
Rhayader

Zimna Wojna 2

Postprzez michal.s » piątek, 30 listopada 2007, 00:21

Ktoś mógłby przedstawić, jak ma się do siebie jakoś aerografów Iwata (uznanych za najlepsze) a np MrHobby czy Tamiya ?

Ciekawi mnie dlaczego w większości przypadków Iwata wychodzi 2 razy drożej ?
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez Rhayader » piątek, 30 listopada 2007, 01:29

Podobno zarówno Iwatę, jak Tamiyę i MrHobby robi ta sama japońska fabryka - Richpen
Jeśli jest tak rzeczywiście, to jakość jest identyczna, lub bardzo zbliżona.

dlaczego w większości przypadków Iwata wychodzi 2 razy drożej ?

polityka firmy ?
Rhayader

Zimna Wojna 2

Postprzez michal.s » piątek, 30 listopada 2007, 02:41

Jak patrzę na zdjęcie Mr. Procon Boy FWA to widzę że ma identyczny dzyngiel spustu jak Tamiya, te same "schodki" i kwadratową nogę oraz małe przetłoczenie przed zbiorniczkiem na farbę.
Nie jedna osoba mówiła mi już że Iwata, Tamiya i MrHobby to jedna fabryka więc to będzie chyba to ;o)

Rhayader napisał(a):polityka firmy ?

Możliwe, w końcu to taki Mercedes wśród aerografów.

Chciałbym kiedyś mieć możliwość porównania Iwaty np z Tamiya.

Tamiya HG maluje super, działa bardzo płynnie i nie ma z nią najmniejszych problemów, jest tak skonstruowana że czyszczenia staje się bardzo bardzo proste, rozkręcenie na części pierwsze też nie stanowi problemu.

A co do części to kiedyś ktoś mówił o jakimś sklepie gdzie można dostać dysze i iglice do aerków Tamiy, nie pamiętam niestety o jaki sklep chodziło.
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez draz » piątek, 30 listopada 2007, 09:16

W najnowszym Tamiya Model Magazine jest recenzja właśnie tego aerografu Iwaty z tym cudownym spustem. Oglądałem we wtorek, poczytałem, pomyślałem i też doszedłem do wniosku, że trzeba to mieć. Do malowania karoserii jak znalazł.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez michal.s » piątek, 30 listopada 2007, 12:52

Czyli planujesz oryginalną Iwate czy też zamiennik z MrHobby ?
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez Macio4ever » piątek, 30 listopada 2007, 17:18

Jest wiele wątków na temat "Fabryki" na różnych forach.

Richpen to taka sama sprawa jak Gunze czy Tamiya. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskzują, ze robi je jeden producent, natomiast projektowanie rozwiazań to dziedzina konkretnych producentów (marek).

Co do porównania - kupuję sobie pod choinkę Iwatę HP-CH więc zrobię test-porównanie z Tamiyą HG.
Konstrukcyjnie Tamiya HG jest zbieżna mniej więcej z Iwatą Rev CR. Nawet gwinty pasują.

Iwata jest bardzo popularna i ceniona - stad też wyższe ceny. Celuje w rynek artystów/grafików/tanning/malowanie samochodów -> wiec jest inaczej traktowana niż Tamiya czy Mr Hobby, dla których aero to jest jeden z dodatków dla modelerzy.

Co do jakości, z tych któe miałem w ręku Iwata/Tamiya/Gunze reprezentują ten sam
wysoki poziom.

Michal - co od oryginalności Iwaty ze spustem vs. Gunze. W ofercie Iwaty pojawił się ten model znacznie później niż u Gunze, więc trudno powiedzieć który jest oryginalny :)
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Chrupek » wtorek, 1 kwietnia 2008, 19:25

Witam !
Właśnie zamówiłem sobie aero Tamiya HG nr 74514 w Lucky model. Części zamienne w postaci dyszy i iglicy można dokupić w sklepie W i W z Rzeszowa ( http://www.ww-model.pl/ ) za 68 i 28 zł .
Pozdrawiam
Chrupek IPMS Silesia
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Macio4ever » wtorek, 1 kwietnia 2008, 21:06

Niezły odkop :)

Ponieważ mam Gunze, 2xTamiyę i Iwatę to obiecuję zrobić usystematyzowane porównanie, ze zdjeciami.

Co do szybkiej opini, to jakość wykonania jest na tym samym, bardzo wysokim poziomie :)
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Frosty » niedziela, 21 czerwca 2009, 19:09

Macio4ever napisał(a):Niezły odkop :)

Teraz to dopiero odkop... ale chyba tak lepiej niż zakładać nowy temat...

Mam pytanie odnośnie aero MR Hobby - zastanawiam się czy wszystkie (a szczególnie Procon Boy FW "Trigger type" który mi chodzi po głowie) mają te słynne teflonowe uszczelki, czy tylko Procon Boy FWA w wersji Platinum (na gunze.pl, tylko w tym przypadku jest to wyszczególnione w opisie - http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=PS-270&lang=pl ). Przegrzebałem internet na lewą stronę i nic nie znalazłem...
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez Dominik » środa, 12 stycznia 2011, 07:11

Frosty napisał(a): Macio4ever napisał(a):Niezły odkop :)

Teraz to dopiero odkop... ale chyba tak lepiej niż zakładać nowy temat...

Nie moi drodzy, teraz to dopiero odkop.

Jako, że w Hyde Parku nie było odzewu spróbuje tutaj.

Mam w planach przesiadkę z piwaty na coś porządniejszego. W oko wpadł mi aerograf Mr. Procon Boy FWA (0.2 mm), ten najprostszy. Czy wie ktoś coś na temat uszczelek w tym aero? Czy są one teflonowe czy gumowe?
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje