Fixatywa - alternatywa dla Pigment Fixera Miga ?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Fixatywa - alternatywa dla Pigment Fixera Miga ?

Postprzez Korowiow » środa, 10 sierpnia 2011, 09:53

Adam, Marek,

Oczywiście macie rację, tytuł tego wątku kończy się znakiem zapytania. Próbując fixatywę zastanawiałem się do czego może sie przydać i doszedłem do podobnych wniosków co Wy - co z resztą napisałem na końcu mojego pierwszego posta.
Fixatywa lub unigrunty do podłoża Fixer Miga na modele.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez pankot13 » środa, 10 sierpnia 2011, 12:56

Ostatnio edytowano piątek, 12 sierpnia 2011, 15:42 przez pankot13, łącznie edytowano 4 razy
pankot13

Postprzez Przemek - MaXus » piątek, 12 sierpnia 2011, 11:33

Adam, chodziło mi o to, że być może są zamienniki (jak w przypadku niektórych produktów): tańsze, lepsze, o tych samych zaletach lub co najmniej podobnych. Skoro jednak mieszanka MIG'a odstaje znacząco wśród swych "imienników", to masz oczywiście rację i tym samym dołączyłem do grona szczęśliwych posiadaczy tego specyfiku :-> .

Edit: pankot13 - dzięki za info, myślę, że jak uda mi się kiedyś przygoda z dioramami to przetestuję i Talensa, i unigrunty, i inne.
Przemek - MaXus

Postprzez merlin_PL » wtorek, 12 czerwca 2012, 14:23

Odświeżę ten temat.

Naszło mnie ostatnio bardziej na robienie eksperymentów modelarskich niż sklejanie. Nabyłem fixatywę Talensa w sprayu i spróbowałem nią utrwalić pigmenty.Fixatywa dała satynową powierzchnię i jakieś 12 godzin po użyciu jeszcze się lepiła do palców. Czy to normalny okres czasu , czy powinna schnąc szybciej ?, czy ja zwyczajnie za dużo nałożyłem. Powierzchnia faktycznie dała satynową , a pigmenty straciły matowy charakter.
Inna sprawa , że po dotknięciu takiej położonej fixatywy została uszkodzona powierzchnia pokryta farbami akrylowymi ( Tamiya rozcieńczana gunze ). Na razie dla mnie ta fixatywa to porażka

Na marginesie zrobiłem także próby utrwalania pigmentów przy pomocy klasycznego rozcieńczalnika do farb akrylowych Tamiya. Całkiem nieźle ( troszkę słabiej niż Fixer MIG ) utrwala imitacje większych grudek błota nas powierzchni modelu . Żadnych sladów przebarwień nie zaobserwowałem Pigment zachował mat. Nakladanie aerografem raczej nie wchodzi w grę bo więcej się zdumchnie niż zabezpieczy.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje