Problem z Vallejo air... POMOCY

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Problem z Vallejo air... POMOCY

Postprzez ModoZbig » wtorek, 15 stycznia 2013, 19:11

Miałem już dwie psiwaty i teraz ten ...
Jeszcze raz zadam pytanie niewiecie koledzy gdzie można kupić iglicę ??
Jak to nie pomoże to chyba wyślę do kogoś z was ten aero i farbę do przetestowania :roll:
ModoZbig

Reklama

Postprzez Grzegorz R. » wtorek, 15 stycznia 2013, 19:19

Zapytaj osoby od ktorej kupiles. Zazwyczaj jak kupujesz w sklepie to maja i oddzielne iglice
Grzegorz R.

Postprzez ModoZbig » wtorek, 15 stycznia 2013, 19:23

Ok właśnie wysłałem wiadomość do sprzedawcy ??
Mam tylko jedną nadzieję żę jak kupię tą iglicę to wszystko będzie grać :roll:
ModoZbig

Postprzez ModoZbig » wtorek, 15 stycznia 2013, 20:08

Mam zamiar zrobić to w wersji rosyjskiej http://allegro.pl/drezyna-pancerna-pz-s ... 41128.html
i potrzebny mi jest taki typowo "ruski " kolor.
Kupiłem vallejo i tu zaczął się właśnie problem z malowaniem tą farbą nie miałem pojęcia że to będzie taka wyższa szkoła jazdy z tymi farbami nic im nie pasuje ani ciśnienie, rozcieńcznie ,podkład... :x :x doprowadza mnie to do szału i chyba je wywale :x i rzeczywiście zainwestuję w tamiye tyle że niewiem jaki kolor do takiego typowego zielonego russian tank
ModoZbig

Postprzez fazzi » wtorek, 15 stycznia 2013, 20:26

Moim zdaniem zmiana iglicy nic nie da, tutaj ewidentnie problem lezy w farbie. Ja kupilbym retarder, albo rozcienczal farbe po prostu wodą destylowana...
pozdrawiam
ps. zielony do rusków moze byc jakikolwiek, juz na tem temat jest dyskusja w warsztatach konkursu pancernego.
fazzi

Postprzez Grzegorz R. » wtorek, 15 stycznia 2013, 20:28

Ja nie stosuje retadera jak kolega i dobrze mi sie nimi maluje :) zamiast wywalac te farby to je sprzedaj :P
Grzegorz R.

Postprzez fazzi » wtorek, 15 stycznia 2013, 20:35

Sprzedawac to moze nie, bo vallejo sa swietne pod pedzel, ale serio warto zastanowic sie nad kupnem Gunze lub Tamiyi.
fazzi

Postprzez kicus » wtorek, 15 stycznia 2013, 22:36

Ten odkurz farby powoduje właśnie skrzywiona iglica. Powinieneś spróbować wyprostować ją turlając końcówkę po szybie.
Vallejo to naprawdę dobre farby pod aerograf i nie ma co od razu na nich psów wieszać. Ja Air wogóle nie rozcieńczam a MC rozcieńczam firmowym rozcieńczalnikiem lifecolora.
kicus

Postprzez ModoZbig » czwartek, 17 stycznia 2013, 00:59

No więc wziołem starego spitfire i dałem mu szary podkład , pomalowałem na szaro niebieski bazowy i zacząłem kombinować z tymi vallejo. 3:1 Farba kranówka . Rozplanowałem na skrzydłach blue-tackiem szablon kamo i nakładałem do znudzenia niewidoczne warstwy... myśle sobie no no nie źle ku mojemu zdziwieniu wyszło jak narazie całkiem całkiem ale wciąż mi coś nie pasuje z konsystencją tej farby tak troche sztucznie wygląda nie jak na prawdziwym samolocie... myślę że jak dojdę do wprawy to będzie lepiej i jeszcze zamówię iglicę bo niby ją wyprostowałem na szybie "wyrolowałem"pod małym kątem prawie leżała , ale coś z nią nie tak chyba przez to szlifowanie papierem 1000.Reasumując stwierdzam że wysilając sie coś z tych farb jednak wycisnę ale czekam na jakieś pomocne propozycję i dziękuję wszystkim za pomoc która wpłynęła znacząco na efekty moich prób...pozdr
ModoZbig

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje