Color Modulation kontrowersyjny styl malowania modeli

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Color Modulation kontrowersyjny styl malowania modeli

Postprzez mr.jaro » sobota, 28 czerwca 2008, 18:25

Na podstawie samych zdjec trudno jest dokladnie ocenic, na ile do tego efektu przyczynia sie sama technika malowania, a ile udzialu ponosi odpowiednio zaaranzowane oswietlenie podczas fotografowania, badz nawet pozniejsza obrobka zdjec.
Jarek M
mr.jaro

Reklama

Postprzez Tomasz » niedziela, 29 czerwca 2008, 08:53

Słuchajcie, a oglądał ktoś kiedyś na żywca model pomalowany tą techniką? Czy odbiór naturalny też daje wrażenie gry światła, czy aby nie widać, że część modelu pomalowana jest jaśniejszą farbą?

Tomek
Tomek Gronczewski
http://www.pme.org.pl
Tomasz

Postprzez Sergionex » niedziela, 29 czerwca 2008, 09:08

Tak jak już pisałem:

... Ludzie z forum MIGa którzy przemieszczają się po świecie pisali nie raz, że te modele te wyglądają niesamowicie z bliska...

Ja wykonałem jeden model w tym stylu, lecz modulacja była delikatna. Teraz już wiem, że trzeba użyć większego kontrastu. (StuG III Ausf. B - 1/48)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I gotowy model:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Niebawem będę malował w tym stylu jego młodszego brata Ausf G w 1/35.
Obrazek
Sergionex

Postprzez Tomek Zieliński » niedziela, 29 czerwca 2008, 10:06

Coś mi sie wydaje, że na początku było zdjęcie...
Ktoś zauważył zarównomierne oświetlenie całego modelu, może na sfotografowany model padł snop słonecznego światła i tak zrodził się pomysł.
Tylko, że to już tu było.
Ale, dlaczego oświetlane - rozjaśniane mają być górne płaszczyzny modelu, czy zawsze słońce oświetla pojazd z góry, a co z cieniami, tymi głębokimi pomiędzy pojemnikami, skrzyniami, cieniami rzucanymi przez łopaty,kilofy.
A oświetlenie modelu - pojazdu ustawiony "pod słońce".
Czy modulacja koloru dotyczy również skrzyń, plecaków, pudeł, innych elementów dioramy, ruin, itp?
Z uwzględnieniem zarówno i światła i cienia, półcienia.
Może do przyjęcia byłaby diorama typu shadow box ale ustawiaona na stole i do tego oświetlona pod innym kątem , dodatkowym światłem padającym z okna, ot powiedzmy na konkursie, wyglądałaby dziwnie.

Jest diorama pomalowana tyko odcieniami szarości, czy powstały inne nie wiem ale chyba nie, był też dziwaczny sposób pomalowania popiersia figurki w stylu "impresjonistycznym", też wypadek jednostkowy.
Czy taki sam los czeka modulację koloru?.

Sergiusz, często bardzo pozytywna lub bardzo negatywna ocena zależy od nazwiska autora dzieła a nie od jego faktycznej wartości.
Niestety, byłem takiego zjawiska widzem.
Tomek Zieliński

Postprzez Sergionex » niedziela, 29 czerwca 2008, 10:37

Tomek Zieliński napisał(a):Niestety, byłem takiego zjawiska widzem.

Co dokładnie masz na myśli?
Obrazek
Sergionex

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 29 czerwca 2008, 10:53

sergiusz, z tym panem nie dyskutujemy.. to mija sie z celem
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez wacus47 » niedziela, 29 czerwca 2008, 10:59

Za to ja potwierdze to co mówi Tomek Zieliński... od pewnego czasu widać takie zjawisko... cos jak w malarstwie gdzie nazwisko autora w największy sposób podbija wartość dzieła... takie jest moje zdanie... możecie mnie teraz zjechać. Dla mnie ta technika pozostanie mimo wszystko sztuczna, nienaturalna. Model to nie obraz na, którym jest uchwycona jedna konkretna chwila w szczególnych warunkach oświetleniowych itd.
wacus47

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 29 czerwca 2008, 11:04

wacus47 napisał(a):Model to nie obraz na, którym jest uchwycona jedna konkretna chwila w szczególnych warunkach oświetleniowych itd.

ale to ty tak uważasz, prawda?

Zresztą dziwi mnie ta wymiana zdań..
jednym podobają się modele w błocie po kokardę, innym czyste jak z myjni ręcznej, są tacy co wolą orzeszki, są tacy co wybierają fistaszki. i o czym tu dyskutować.?.

Kamil, o seksie możesz pogadać z kolegami na PW.
Jarek G
Ostatnio edytowano niedziela, 29 czerwca 2008, 11:09 przez Kamil Feliks Sztarbała, łącznie edytowano 1 raz
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Kuba P. » niedziela, 29 czerwca 2008, 11:06

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):są tacy co wolą oral, są tacy co wybierają anal. i o czym tu dyskutować.?.

No to pozamiecione... :-/

To ja może założę taki wątek na FMR, dokończymy dyskusję o konkretach. Aż żal bierze...
Dzięki Kolegom za ciekawe wypowiedzi w tym temacie, myślę że jeszcze kiedyś wrócimy do sprawy.
Kuba P.

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 29 czerwca 2008, 11:08

Kuba Plewka napisał(a):pozamiecione

ke?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez wacus47 » niedziela, 29 czerwca 2008, 11:09

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):ale to ty tak uważasz, prawda?

Tak ja tak uważam
wacus47

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 29 czerwca 2008, 11:14

no to cieszę się, że mamy jasnośc..
tylko mam nadzieję, ze nie należysz do tej klasy znawców tematu, co krytykują 'nowe techniki i style', bo sami to mają problem ze starannym pomalowaniem na gładko.?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez wacus47 » niedziela, 29 czerwca 2008, 11:21

Nie krytykuje nowych technik. Staram sie z każdej zaczerpnąć coś dla siebie i wyprobowac . Nie uważam, ze jest zła beznadziejna itd... po prostu mnie ona nie podchodzi. Ale jeśli ktoś chce z jej użyciem malować swoje modele to jego wolna wola a mnie nic do tego.
Ale przyznam otwarcie, ze w pewnym przypadkach może byc ona bardzo pomocna i dać znakomite efekty ( chodzi mi o dioramy).
wacus47

Postprzez mr.jaro » środa, 2 lipca 2008, 07:26

Kuba Plewka napisał(a):To ja może założę taki wątek na FMR, dokończymy dyskusję o konkretach. Aż żal bierze...

Czemu nie kontynuowac wlasnie tutaj, by w jednym miejscu pozostalo? Temat przeciez interesujacy.

Jestem ciekaw, jak to malowanie w rzeczywistosci wyglada. Zastanawiam sie, czy faktycznie nadaje sie ono bardziej dla efektowniejszego przedstawienia modelu na zdjeciach, czy moze lepiej "funkcjonuje" wlasnie na zywo? Przeciez fotografia stwarza latwiejsze i bardziej efektywne mozliwosci operowania swiatlocieniem, zatem dlaczego zadawac sobie tyle trudu, stosujac skomplikowane techniki malowania modelu? Jakis cel musi temu przyswiecac...
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 2 lipca 2008, 07:50

mr.jaro napisał(a): Jakis cel musi temu przyswiecac...

myślę, że przede wszystkim chęć odnalezienia czegoś nowego- techniki, efektu..
to dośc typoiwe dla naszej cywilizacji

mr.jaro napisał(a):Jestem ciekaw, jak to malowanie w rzeczywistosci wyglada. Zastanawiam sie, czy faktycznie nadaje sie ono bardziej dla efektowniejszego przedstawienia modelu na zdjeciach, czy moze lepiej "funkcjonuje" wlasnie na zywo?

no właśnie sam ciekaw jestem takiej konfrontacji. figurki malowane w analogiczny sposób bronią się bez względu na światło i okoliczmności (o ile komuś taka maniera w malowaniu pasuje).
Kamil Feliks Sztarbała

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje