Aerografy firmy Harder&Steenbeck

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Aerografy firmy Harder&Steenbeck

Postprzez Macio4ever » wtorek, 31 maja 2011, 12:14

mr.jaro napisał(a):Nie wszczynajmy niepotrzebnej paniki. Zaleznie od intensywnosci uzytkowania, a byc moze takze sposobu czyszczenia, warstewka chromu ma prawo sie z czasem scierac w kazdym aerografie i w H&S nie ma to miejsca w stopniu wiekszym, anizeli w innych aerografach.

Nie wiem czy we wszystkich. Najstarszy używany aero mam chyba z 6-7 lat (Tamiya) - 2szt + Gunze + Iwata - żaden z nich nie ma żadnych śladów ubytku chromu ani na zewnątrz, ani wewnątrz. Używałem chyba wszystkiego łącznie z nitro.

Może trafiłeś felerny egzemplarz, ja miałem przypadek (Iwata), który zareklamowałem (widać było od poczatku źle położony chrom) i w nowym już nie ma żadnych problemów.
First Man Than Machine
Macio4ever

Reklama

Postprzez luck1985 » wtorek, 31 maja 2011, 12:19

Mam H&S Evo silver- do czyszczenia używam Mr Cleaner Gunze- zero oznak odchodzenia chromu.
Mam Piwate i w środku na dnie zbiorniczka jest takie wytarcie- ale to aero do wszystkiego i do środka podaję wszystko co jest w zasięgu ręki ;)
luck1985

Postprzez mr.jaro » wtorek, 31 maja 2011, 16:00

Macio4ever napisał(a):Może trafiłeś felerny egzemplarz, ja miałem przypadek (Iwata), który zareklamowałem (widać było od poczatku źle położony chrom) i w nowym już nie ma żadnych problemów.

Ja? Przeciez ja nie mam z moimi H&S najmniejszych problemow. Jedynie w zbiorniczku jednego z nich wystepuja niewielkie ubytki chromu, powstale zdecydowanie w wyniku intensywnego uzywania przez wiele lat - najzwyklejsze slady zuzycia. Oby aerografy tej marki kazdemu tak dobrze i niezawodnie sluzyly, jak mnie.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Halsey84 » niedziela, 5 czerwca 2011, 08:22

A ja wystrzele z zupełnie innej beczki...

Szukam, grzebię, szukam, grzebię i nic - nigdzie nie mogę tego znaleźć...:(

Zastanawiam się nad zakupem Hansy 281 (0.2) lub Silverline Solo (swoją drogą który polecacie?) i się tak zastanawiam czy mój kompresorek sobie z nimi poradzi...
Mam popularnego MARa - 3000 i całkiem niedawno wyczytałem gdzieś że ten kompresorek nie radzi sobie z Iwatami (ponoć Iwatki mają jakieś wygórowane potrzeby względem ciśnienia)...

Więc zapytuję znawców i użytkowników (bo tak najlepiej) o opinie na temat pracy aerków H&S ze sprężarką MARa...:))

Pozdrawiam serdecznie...:)
Halsey84

Postprzez wuen » niedziela, 5 czerwca 2011, 09:01

Max. ciśnienie MAR 3000 to 4 bar (58 PSI). Ma regulację ciśnienia więc można zmniejszyć do zalecanego - w przypadku Evolution Silverline dystrybutor w swojej ulotce podaje:
"ciśnienie powinno wynosić od 15 do 50 PSI (1.03 - 3.44 bar). Najbardziej efektywne jest ciśnienie 30 PSI (2.06 bar)."
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Macio4ever » niedziela, 5 czerwca 2011, 09:28

Wymagania aero to są głównie na wydajność (l/min), do zastosowań modelarskich i tak stosuje się zwykle ciśnienie 1-2,5 atm. Większość ma wymagania na poziomie kilku-kilkunatsu l/min. Taki kopmresorek nie pociągnie Ci efektywnie postoletu lakierniczego.
O tych Iwatkach to kolejny smutny mit.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Halsey84 » niedziela, 5 czerwca 2011, 10:36

Czyli jak rozumiem Macio lepiej zainwestować w lepszy kompresor a dopiero potem jakiegoś H&S?
Halsey84

Postprzez erkamo » niedziela, 5 czerwca 2011, 11:00

O ile ja dobrze zrozumiałem, to Macio4ever napisał, że nie można użyć MAR3000 do zasilania pistoletów do malowania np. samochodów.
Do zasilania aerografów wszelkiej maści nadaje się jak najbardziej. :)

Z tymi Iwatami to faktycznie musi być jakieś nieporozumienie. Spotkałem się bowiem z opinią, że ich zapotrzebowanie na powietrze jest duże i z opinią, że jest małe w stosunku do innych ;o) . Czyli tzw. czeski film. Bardziej skłaniam się ku opini Macio4ever, że to mit.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez Macio4ever » niedziela, 5 czerwca 2011, 11:18

Halsey84 napisał(a):Czyli jak rozumiem Macio lepiej zainwestować w lepszy kompresor a dopiero potem jakiegoś H&S?

Wręcz przeciwnie. Do takiego aero na pewno styknie. Zastanów się czy napewno potrzebujesz dyszę 0,2 - bo jeżeli myślisz, że taka średnica jest wymagana do cienkich kresek to jesteś na starcie w błędzie ;o)

Co do zapotrzebowania - to jest kwesta konstrukcji i przeznaczenia narzędzia, a nie jego marki.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Halsey84 » niedziela, 5 czerwca 2011, 11:47

Robię generalnie pancerkę w 1:35 ale czasem popełniam delikatny skok w bok do 1:72...hehe

Patrząc na ceny myślałem jeszcze o Silverline Solo, zdecydowanie więcej opinii i porad do niego można tu znaleźć...
Halsey84

Postprzez luck1985 » niedziela, 5 czerwca 2011, 12:51

Silver był wcześniej i jest dłużej na rynku, Hansa jest bardziej "świeżym" produktem.
Hansa ma teflonową uszczelke ? Silver ma i odchodzi już jeden problem z uszczelką przy dyszy.
Ostatnio w pseudoiwacie mi poszła i uciekało tam powietrze, jakieś dziwne akcje z maskolem i wkręcaniem dyszy na maskol :roll:
Niech się wypowie ktoś kto ma Hanse, ale pewnie też udany sprzęcik w dobrej cenie. Nie wiem jak Iwata, bo nie posiadam, ale koledzy wyżej mają i dalej są zdania ze H&S to dobry sprzęt.
Na pewno bedzie lepiej niz aero za 100zł z allegro- praca, mycie- dzień do nocy.

A kompresor mam z allegro za 300zł ;) Jak większość na forum.... Jeszcze dużo osób ma kompresor produkcji własnej.
luck1985

Postprzez mr.jaro » niedziela, 5 czerwca 2011, 14:01

luck1985 napisał(a):Silver był wcześniej i jest dłużej na rynku, Hansa jest bardziej "świeżym" produktem.
Hansa ma teflonową uszczelke ? Silver ma i odchodzi już jeden problem z uszczelką przy dyszy.

O ile sobie przypominam, chyba jednak odwrotnie - Hansa produkowany byl jeszcze zanim ktokolwiek slyszal o H&S. Oba sa tworami tego samego producenta z Hamburga i nie zdziwilbym sie (nie sprawdzalem tego), gdyby przynajmniej czesciowo posiadaly wspolne komponenty. Ich jakosc jest identyczna, a najistotniejsza (choc nie jedyna) roznica jest rozwiazanie mechaniki spustu. Odnosnie uszczelek do Hansy trzebaby sie rozejrzec w katalogach czesci zamiennych badz instrukcjach obslugi, ktore sa dostepne jako pdf-y na stronie producenta (link na poczatku watku).
Jarek M
mr.jaro

Postprzez luck1985 » niedziela, 5 czerwca 2011, 14:05

Jak kupowałem nie widziałem w ofercie Hansy- chodzi mi o polski sklep z aero- nie wiem jak to wyglądało w niemczech.
Był Evolution oraz Infinity, pózniej doszedl Ultra- taka tania wersja dobrego aero i ostatecznie doszedł Hansa.
Wg mnie taka była kolejność dostępności w polskim sklepie aerografy.
Co nie znaczy, że w niemczech Hansy nie było.
luck1985

Postprzez erkamo » niedziela, 5 czerwca 2011, 14:17

mr.jaro ma rację, bo jak sięgam pamięcią na początek lat 90-tych to spotykałem w ofercie pistolety marki Hansa (H&S), a Evolution jeszcze wtedy nie było.
luck1985 pisząc
Silver był wcześniej i jest dłużej na rynku, Hansa jest bardziej "świeżym" produktem

nie dodał jedynie, że ma na myśli rynek w polsce, a może raczej w Polsce ;o)
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez mr.jaro » niedziela, 5 czerwca 2011, 18:33

erkamo napisał(a):...nie dodał jedynie, że ma na myśli rynek w polsce, a może raczej w Polsce...

Ot, niby drobiazg, a jakze zmienia postac rzeczy. :D
Jarek M
mr.jaro

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje