Vallejo i H&S

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Vallejo i H&S

Postprzez Halsey84 » sobota, 11 czerwca 2011, 12:36

Kurcze,faktycznie może powinienem zobaczyć jak to wyjdzie na 1.5 atm...Retardera dałem dosłownie muśnięcie,nawet przez chwile bałem się że za mało...:/ Farba miała konsystecje bardziej niż mleko,wręcz jak woda...Może w tym był problem...
Halsey84

Reklama

Postprzez pilex7 » sobota, 11 czerwca 2011, 17:41

Halsey84 napisał(a):Też mam problem z Vallejo...:/ Usiadłem sobie wczoraj do sesji - Vallejo Air z dodatkiem Retarder MiId od Mr.Gunze - aero 0.2 mm,ciśnienie 1.9 bar...Podkład z Humbrolka 87 rozcieńczonego z terpentyną...Wszystko ładnie, pięknie do czasu malowania...:/

Tak z ciekawości spytam, czy jesteście pewni, że opóźniacz (retarder) Gunze, który jest przeznaczony do farbek celulozowych nadaje się również do wodorozcieńczalnych?
pilex7

Postprzez Halsey84 » niedziela, 12 czerwca 2011, 00:40

Najczęściej czytałem o używaniu retardera od Talensa, al nie mogę u siebie takiego dostać....
Halsey84

Postprzez kugelblitz » niedziela, 12 czerwca 2011, 09:44

Halsey84 napisał(a):... Farba miała konsystecje bardziej niż mleko,wręcz jak woda...Może w tym był problem...

No to chyba wiemy gdzie była przyczyna: rozcieńczenie + ciśnienie. Też czytałem w SM o Vallejo Air i wcale nie wynikało z tego że są tragiczne. Powiedziałbym że są bardziej wymagające. Mi samo malowanie nie sprawiało problemów w rodzaju zacieków czy słabego krycia (głównie kolory niemieckiej pancerki), tylko wspomniane zapychanie aero było irytujące. Spróbuję z retarerem Talensa zamiast oryginalnego
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje