marco2607 napisał(a):Daniel iceman Gronowski napisał(a):A co jest nie tak z dyszą 0,15?
Dokładnie to samo chciałbym wiedzieć. Maluję gunze , ostatnio iwatą i przy dyszy 0.2 nie było problemu.
Mam nadzieję że te farby przy dyszy 0.15 będą się spisywały równie dobrze. - ktoś tak malował , jak można proszę o zdjęcia
uzyskanych efektów na modelu.
Z góry dzięki.

Temat był wałkowany x czasu temu . Na szybko i bardzo ogólnie. Te wspaniałe super cienkie dysze 0,15 niekoniecznie muszą dawać lepsze efekty malarskie ( w przypadku modelarstwa ) ponieważ przeszkodą moze być ( i zwykle jest ) zbyt gruby pigment farby.
I dlatego może okazac się , że będzie wygodniej i efekty będą takie same przy malowaniu aerografem z dyszą 0,2 .
Zapominacie , że modelarstwo to tylko jedna z dziedzin gdzie zastosowanie mają aerografy. Farby modelarskie mają okreslonej grubosci pigment , który zbyt wąskie dysze może zatykać i uniemozliwić wykorzystanie zaet dyszy 0,15
. Ale jak ktos będzie na przykład dla celów artystycznych, zawodowych malował tuszami lub farbami nie dedykowanymi do modelarstwa to tego problermu z dyszą 0,15 nie będzie miał , bo nie będzie problemu zbyt grubego pigmentu.
Inna sprawa , że dla większości modelarzy aerograf z dyszą 0,2 jest wystarczający. I nie on maluje tylko modelarz.
greatgonzo napisał(a):Jest moment, kiedy zmniejszanie dyszy daje bardzo niewielką różnicę w precyzji malowania. Moim zdaniem dysza 0,15 to już ten moment. Jest też moment, kiedy zmniejszanie dyszy powoduje znaczny wzrost wymagań co do przygotowania farby i znaczne ograniczenia w użyciu aerografu. Moim zdaniem dysza 0,15 to już ten moment.
Pozostaje indywidualna interpretacja co to jest niewielka różnica i znaczny wzrost. Wg mnie tak to wygląda.
Rzecz dotyczy tylko bardzo precyzyjnych malowań na minimalnych otwarciach. Na pełnym ogniu i z dużym ciśnieniem to pewnie nie ma dysz, które sprawiałyby kłopoty.
Podejrzewam , że z grubsza to co napisałem wyżej to chciał przekazać kolega greatgonzo , ale chyba już kolejny raz wolał zamiast prostego przejrzystego przekazu informacyjnego uprawiać słowotwórstwo zrozumiałe głównie przez siebie
Tomasz Porosiło napisał(a):Koledzy zwrócili uwagę ze poziom chamstwa jaki reprezentuje jest zbyt wysoki dla niektórych użytkowników PWM.
Skłoniło mnie to do refleksji. Efektem jest ten uroczy obrazunek

Mnie też się to Tomku twoja forma wypowiedzi nie podobała , co nie zmienia faktu, że faktycznie czytając pierwszy raz post greatgonza miałem odczucia zbliżone do Twoich

Patrz uwagi wyżej.
greatgonzo napisał(a):Koledzy zwrócili uwagę
Forum PWM nie przestaje mnie zadziwiać. Poprzednia wersja postu formalnie była mistrz!
Forma faktycznie była ponizej pewnego poziomu , ale przekaz był wystarczająco jasny dla wszystkich. Odwrotnie jak z Twoim postem o dyszach 0,15 . Forma była wybitnie kwiecista i barwna , ale przekaz nie do wszystkich jasno docierał.