Aerograf dla początkujacego

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Aerograf dla początkujacego

Postprzez HaganeNoAme » piątek, 25 marca 2011, 23:07

Witam. Podejrzewam, że kolejny temat o takiej tematyce jest meczący, ale mam już wybrany zarówno aerograf jak i kompresorek. Potrzebuję jedynie opinii czy to dobry wybór:

Aerograf: http://www.mojehobby.pl/mar-26-aerograf-adler-ad-7790-dysza-0-3mm-dodatkowa-dysza-0-2mm-p-9-1674081.html

Kompresor: http://www.mojehobby.pl/mar-24-urzadzenie-do-malowania-natryskowego-mini-ma-3000-p-9-1493536.html - tu pytanie - jak długo może on działać bez przerwy?

Z góry dzięki za pomoc.
HaganeNoAme

Reklama

Re: Aerograf dla początkujacego

Postprzez Macio4ever » piątek, 25 marca 2011, 23:32

Szukaj?
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez luck1985 » sobota, 26 marca 2011, 01:44

160zł za aero Mara - nie jest zła firma, ale wolałbym dorzucić 100-200 zł kupić H&S ....
Za 339zł jest już spoko evolution . Za 222 najtańszy firmy H&S Ultra...
luck1985

Postprzez HaganeNoAme » sobota, 26 marca 2011, 10:38

"Szukaj?" nic mi nie da bo szukałem, i wybrałem ten który podałem w pierwszym poście. Potrzebowałem się upewnić, czy dobrze wybrałem. Zastanowię się nad dołożeniem do H&S.
HaganeNoAme

Postprzez luck1985 » sobota, 26 marca 2011, 10:44

Lepiej poczytaj o aero H&S kilka tematów niżej - cały wątek jest o nich.
Taki Silverline ma teflonową uszczelke- odchodzi jeden problem i nie ma zabawy z maskolami itp.
Cena nie jest wysoka jak za Iwate, nikt nie narzeka na ten sprzęt. Na te pseudo iwaty też nie, no ale....
Czyszczenie lepsze i łatwiejsze, bo nie ma tam dziwnych zakamarków jak w marach.
Mialem takiego Mara i mam do dzisiaj, służy mi już do sido i lakieru-niczego więcej.
luck1985

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 26 marca 2011, 11:19

niemal identyczny konstrukcyjnie z obecnym do niedawna na rynku SL190 (też importowanym przez MAR; widać dotychczasowy producent się zbiesił albo skonczył z kulką w podstawie czaszki na stadionie, wiec mamy teraz prodykty firmowane logiem 'adler'). A SL to bardzo dobry sprzęt. sam używam z powodzeniem, namowiłem nań jednego bardzo dośwadczonego modelarza i do dziś nie narzeka. Na takim sprzęcie szlify zdobywał też modelarz powracający do tej zabawy po latach i był, zaryzykuje określenie' zachwycony możliwościami tego aerografu.

odpowiadając zatem na twoje pytanie tak, to dobry wybór.
możesz oczywiście dokładac drugie tyle i miec sprzęt markowy, ale w tym przedziale cenowym lepszego aerografu raczej niz znajdziesz
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez rollingstones » sobota, 26 marca 2011, 12:38

Kamil namówił mnie na ten aerograf i bardzo sobie go chwalę. Mam kilka markowych aerografów a i tak w 90% korzystam tylko z tego. Maluje tylko tamiyą i gunze tak że nawet go raz nie rozbierałem bo myję go wlewając do zbiorniczka wamod.
Zrobiłem z 10 prac korzystając z niego.
pozdr
płotka
rollingstones

Postprzez HaganeNoAme » sobota, 26 marca 2011, 12:54

Dziękuję wszystkim za pomoc. Myślę, że na początek ten Mar mi wystarczy ;o)
HaganeNoAme

Postprzez Macio4ever » sobota, 26 marca 2011, 17:07

HaganeNoAme napisał(a):"Szukaj?" nic mi nie da bo szukałem, i wybrałem ten który podałem w pierwszym poście. Potrzebowałem się upewnić, czy dobrze wybrałem. Zastanowię się nad dołożeniem do H&S.

Nie mam pary na udowadnianie, że szukałeś może kilka minut i to słabo. Tych tematów jest na pęczki, a wybór sprowadza się do kupienia podróby (najtaniej, wszystkie MAR-y i tym podobne) lub oryginalnego produktu (HS, Iwata, Tamiya, Wave, Gunze, Richpen, Badger, itd).

Podpowiem Ci abyś poszukał pod kątem słów "problem aerograf" - to być pomoże Ci w podjęciu decyzji w dokłądaniu badź nie do HS-a lub innego firmowego sprzętu.
First Man Than Machine
Macio4ever

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje