Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.
przez szakal » czwartek, 5 maja 2011, 19:38
Witam
Kleje właśnie model krążownika liniowego HMS Hood w skali 1:400. Więc model jest sporawy. Mam pewien problem. Otóż po malowaniu burt czy pokładu pojawiają się takie czarne zacieki. Malowałem farbą vallejo dobrze wymieszaną w proporcji 5 kropli farby + 1 kropla retardera i 15 kropli wody. Zastanawia mnie jednak pewna rzecz. No bo model jest bardzo duży więc czy istnieje prawdopodobieństwo że na modelu o długośći 70 cm ilośc "skaz" będzie większa niż na powiedzmy Błyskawicy w tej samej skali??? Bo dotychczas malowałem o wiele mniejsze modele i takich problemów nie było...
-
szakal
-
przez Patterson » czwartek, 5 maja 2011, 19:59
Maluj albo z większej odległości, albo płynniejsze ruchy rób, albo jeśli masz taką możliwość w sprzęcie ustaw mniejsze podawanie farby. Jeśli robi się zaciek, farby jest po prostu za dużo i nie zależy to od rozmiaru modelu.
-

Patterson

-
-
przez szakal » piątek, 6 maja 2011, 06:45
Z malowaniem z większej odległośći jest pewien problem bo EW-770 jest aerografem raczej precyzyjnym.
-
szakal
-
przez karambolis8 » piątek, 6 maja 2011, 09:18
Nie otwieraj spustu na maksa. Będziesz mógł malować z bliska, a farby będzie leciało mniej.
-
karambolis8
-
-
przez merlin_PL » piątek, 6 maja 2011, 16:56
Piszesz , że malujesz farbami vallejo. Mam nadzieję,że tymi z rodziny Air, bo te z serii model color do aero się w mojej ocenie nie za bardzo nadają. Kiedyś próbowałem nimi malować i dziwne psikusy robiły. Być może tu tkwi problem ?
Robią się różne rzeczy
-
merlin_PL
-
przez szakal » piątek, 6 maja 2011, 17:31
No cóż maluje vallejo ale tymi zwykłymi z serii color.
-
szakal
-
przez szakal » piątek, 6 maja 2011, 20:19
Witam
Teraz mam jeszcze poważniejszy problem. Otóż farba nierównomiernie wysycha. Pomalowałem pokład model okrętu Hood farbą vallejo matową. Po odczekaniu odpowiedniego czasu na większej części która była matowa, pojawiły się lśniące plamy, które nie chcą doschnąć. Co tu robić???
-
szakal
-
Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje