Jakie farby

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Jakie farby

Postprzez Bartex » poniedziałek, 25 lipca 2011, 16:14

Witajcie, jestem początkującym modelarzem i mam mały problem z malowaniem :) Chcę malować pędzlami i w związku z tym mam do Was pytanie. Czy są na rynku farby których nie trzeba rozcieńczać itp ?? Po prostu odkręcamy i malujemy.
Bartex

Reklama

Re: Jakie farby

Postprzez tomtre » poniedziałek, 25 lipca 2011, 18:46

A czemu nie chcesz rozcieńczać farby?
Moja cała "kariera" na PWM
- Albatros DIII - viewtopic.php?f=13&t=17001
- Junkers D.I - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22657
I to by było wszystko jak do tej pory :)
tomtre

Postprzez RadekFurlaga » poniedziałek, 25 lipca 2011, 18:59

Są Vallejo :D Ale to farby pod aero. Pod pędzel dobre są humbrole rozcieńczone odrobiną terpentyny, fajnie się je nakłada, nie zostają smugi od pędzla pod warunkiem że jest on miękki. Jak już smugi powstaną można je delikatnie przetrzeć na mokro papierem 2000 lub 2500 .
RadekFurlaga

Postprzez Bartex » poniedziałek, 25 lipca 2011, 19:02

Bo troszkę za mało się na tym znam :(
Zakupiłem farby Pactry... z czym je rozcieńczyć ?? Bo bez rozcieńczenia farba nie trzyma się powierzchni i zostają ślady po pędzlu.

Spróbuje zakupić humbrole, o których pisze RadekFurlaga Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
Czyli rozumiem, że nie ma farby pod pędzel, której się nie rozcieńcza ??
Bartex

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 25 lipca 2011, 19:10

RadekFurlaga napisał(a):Są Vallejo :D Ale to farby pod aero.

Niekoniecznie- pod aerograf sa farby Vallejo Air, a normalne sa pod pedzel idealne, lekko rozcienczone z woda.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez tomtre » poniedziałek, 25 lipca 2011, 19:22

Bartex napisał(a):Bo bez rozcieńczenia farba nie trzyma się powierzchni i zostają ślady po pędzlu.

Może być tak, że farba nie trzyma się powierzchni z powodu braku odpowiedniego podkładu. Generalnie malując goły plastik możesz mieć ten problem. Z podkładem raczej Ci nic nie odejdzie samo z siebie.
Ale da się pomalować bez podkładu, tyle że jest to trudniejsze.

Ślady po pędzlu mogą wynikać ze zbyt grubej warstwy farby. A to może dlatego, że jej nie rozcieńczasz.

Generalnie do akryli wystarczy kranówa do rozcieńczania. Może też być wódka. Najlepiej oczywiście dedykowany rozcieńczalnik.

No i słuchaj Siary - niejeden fajny model zmalował ;o) Spróbuj z tym Vallejo.
Moja cała "kariera" na PWM
- Albatros DIII - viewtopic.php?f=13&t=17001
- Junkers D.I - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22657
I to by było wszystko jak do tej pory :)
tomtre

Postprzez RadekFurlaga » poniedziałek, 25 lipca 2011, 19:39

Pactrami też się babrałem. Ja robiłem to tak, rozcieńczałem zwykłą wodą najzwyklejszą kranówka do konsystencji mleka i malowałem kilkoma cieniutkimi warstwami. Po dokładnym wyschnięciu każdej warstwy przecierałem filcem w celu zniwelowania nierówności. Ładną powierzchnie można w ten sposób uzyskać chociaż jest to czasochłonne ponieważ nakładałem nawet po 6 warstw.
RadekFurlaga

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 25 lipca 2011, 19:46

Witamy na forum w gronie pozytywnie zakręconych!

Proszę zapoznaj się z tym materiałem: http://pwm.org.pl/pwm/index.php/faq oraz pozostały mi artykułami z sekcji FAQ i dyskusje modelarskie. Zapewne wiele pytań, które masz lub będziesz miał zostało już omówionych i warto zapoznać się z tymi informacjami.

Mam nadzieję, że będziesz częstym gościem w naszym gronie.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Bartex » poniedziałek, 25 lipca 2011, 20:06

Dzięki wszystkim za rady ;)

Spróbuje jeszcze tak jak pisze RadekFurgala, rozcieńczę Pactry i nałoże kilka warst. Jeśli to nie pomoże spróbuje Humbrola i Vallejo. Jeśli to nie pomoże to dam sobie spokój z modelarstwem :P Będę kupował gotowe modele tak jak do tej pory :P

tomtre napisał(a):No i słuchaj Siary - niejeden fajny model zmalował ;o)

Oj wiem, wiem... Przeglądałem forum i się zakochałem w "Ogórku" :P

Macio4ever napisał(a):Mam nadzieję, że będziesz częstym gościem w naszym gronie.

Też mam taką nadzieję ;) Nawet jeśli nie wyjdzie mi z malowaniem to i tak będę tu zaglądał ;)
Bartex

Postprzez RadekFurlaga » poniedziałek, 25 lipca 2011, 20:25

Nie rezygnuj, każdy z nas zaczynał i każdemu na początku było ciężko. Z każdym kolejnym modelem będzie dużo lepiej. Gotowy model to nie to samo co model wykonany własnoręcznie. Zrobisz swój pierwszy to zobaczysz co to znaczy :D
W ogórku Siary się zakochałeś ? Mistrzostwo świata nie ;p Żeby nie zabrzmiało to dziwnie, prostuje że chodzi mi o VW Delivery Van :P
RadekFurlaga

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 25 lipca 2011, 21:45

Powodzenia i dzieki za uznanie. ;o)
Aha- i nie rozcienczaj akryli woda- sa lepsze do tego srodki.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez KK » wtorek, 26 lipca 2011, 00:26

siara1939 napisał(a):
RadekFurlaga napisał(a):... pod aerograf sa farby Vallejo Air, a normalne sa pod pedzel idealne, lekko rozcienczone z woda.

siara1939 napisał(a):...
Aha- i nie rozcienczaj akryli woda- sa lepsze do tego srodki.

Siara bo chłopak zgłupieje :)

Ja Vallejo rozcienczam i wodą i wódką ,lepsze efekty daje 40% .Pędzlem i aero słabo się maluje bez podkładu : Vallejo plus woda , nie chce się trzymac powierzchni ,czasami tak maluję niewielkie elementy i wychodzi kiepsko.
KK

Postprzez siara1939 » wtorek, 26 lipca 2011, 05:43

Sam przez ten watek lekko zglepialem.
Piszac, zeby nie rozcienczac akryli woda, zapomnialem, ze Bartex nie ma aero. Akryle rozcienczane woda w aero daja kiepskie efekty. Sam kiedys tak robilem i sie oduczylem. Natomiast Vallejo rozcienczone woda malowane z pedzla dobrze sie maluje.

Ja kombinowalem z farbami Tamiya i obecnie do rozcienczania uzywam rozcienczalnika do farb celulozowych, zamiast do akryli i maluje sie wysmienicie.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez RadekFurlaga » wtorek, 26 lipca 2011, 14:28

Bartex a pochwal się to nam nad czym pracujesz :D
RadekFurlaga

Postprzez Bartex » wtorek, 26 lipca 2011, 18:25

RadekFurlaga napisał(a):Bartex a pochwal się to nam nad czym pracujesz :D

A wykopałem z mojej graciarni niedokończone Volvo VN670 i to dało mi natchnienie :D Ogólnie to zbieram gotowe modele w skali 1/87 i 1/43, mam też parę starych gratów w skali 1/24 i kupę części więc próbuje je waloryzować, "tuningować" ;) Dzięki Volvo przyszła mi chęć na sklejanie modeli, tylko największy problem mam właśnie z malowaniem :( Ale Volvika na razie zostawię bo zakupiłem na próbę (czy dam radę) model samolotu F4U-5 Corsair w skali 1/72. Zobaczymy jak wyjdzie samolocik ;) Jeśli pójdzie mi dobrze to myślę, że skupię się na modelach samochodów cywilnych i rajdowych :)
Bartex

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje