Świeżo spalone pojazdy.

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Świeżo spalone pojazdy.

Postprzez fazzi » czwartek, 8 września 2011, 17:19

Witam
Mam pytanie odnośnie robienia świeżo spalonych pojazdów: przejrzałem warsztaty i znalazłem tylko metody wykonywania wraków które jakiś czas stały na powietrzu i zdążyły podrdzewieć. Chodzi mi głównie o okopcenie i odłażącą farbę. Czy robienie jej z folii aluminiowej to dobry pomysł? Jaki kolor powinien mieć metal pod farbą?
z góry dzięki za pomoc.
pozdrawiam
Fazzi
fazzi

Reklama

Re: Świeżo spalone pojazdy.

Postprzez Hobbit » piątek, 30 grudnia 2011, 00:20

W jakimś poradniku modelarskim pan Piotr Gładki przedstwił fajny poradnik jak wykonać efekt wypalonej farby.

"1.Na wstępie nakleiłem na wieżę kawałki chusteczki higienicznej posługując się klejem do plastiku.
2.Po wyschnięciu kleju przy pomocy ostrego nożyka zdarłem papier.Tam, gdzie klej nie przykleił chusteczki pozostały placki.
3.Opuszkiem palca przyklepałem wszystkie wystające drobiny papieru przyklejając je do pancerza poprzez pryskanie nań odrobiną lakieru do włosów.
4.Całość zagruntowana na podstawowy kolor kamuflażu rosyjskich czołgów przy tym kolor jaśniejszymi idcieniami zieleni.
5.Rdzawego nalotu nie mogło zabraknąć, Tu został nałożony jako delikatne plamy."
Hobbit

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje