Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.
przez Marek Barański » środa, 28 września 2011, 14:04
Witam, malowałem wczoraj humbrolami i testorsami. Farby rozcieńczałem testorsowym thinnerem a aerograf przepłukiwałem łajtspirytem. Zauważyłem ze o ile wcześniej nie było problemu z wyjeciem iglicy to teraz przemieszcza się ona w korpusie z pewnym zauważalnym oporem. Na moje oko uszczelka między spustem a zbiorniczkiem spuchła, czy koledzy miewali podobne kłopoty ?
Pozdrawiam, Marek.
Wcześniej posta zamieściłem w modelarskim HP ale może się przyda więc też tu.
-

Marek Barański
-
przez kugelblitz » środa, 28 września 2011, 14:20
Jesteś pewiemn że to spuchnięcie uszczelki a nie przyschnięta farba blokująca z lekka iglicę ? White Spirit jest moim zdaniem względnie łagodną substancją w porówanniu z innymi szuwaksami
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
-

kugelblitz
-
przez Marek Barański » środa, 28 września 2011, 14:32
Własciwie to źle się wyraziłem piszac o lekkim oporze, obecnie trzeba mocno ciągnąć żeby igłę wyjąć. Wnętrze czyściłem więć nie sadze że to farba. Może nasmarowanie iglicy by pomogło ?
Dotychczas malowałem akrylami na wodzie, wódzie i rozcieńczalniku Lifecolor i było ok.
-

Marek Barański
-
Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje