Jaki aerograf jest najlepszy dla skali 1/72 ?.

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Jaki aerograf jest najlepszy dla skali 1/72 ?.

Postprzez lodzianin » sobota, 29 października 2011, 21:23

No właśnie... jak w temacie... jaki aerograf jest najlepszy do modeli w 1/72 oraz czym można zastąpić aero, jeżeli nie ma się ywarunków domowych do stworzenia mini- lakierni ( maluję akrylami, były już używane Pactry i Aeromastery )... i co zrobić, żeby nie musieć w przypadku aero wdychać rozpylonej farby...
lodzianin

Reklama

Re: Jaki aerograf jest najlepszy dla skali 1/72 ?.

Postprzez Marek Barański » niedziela, 30 października 2011, 20:29

Najlepiej malować pędzelkiem. Modelarstwo jako takie wiąże sie z wdychaniem różnych oparów tudzieź pyłów ze szlifowania polistyrenu, żywicy, powłok lakierniczych itd. Co gorsza również oczy narażone są na kontakt z opiłkami bądź w sytuacjach ekstremalnych nawet zanieczyszczenie klejem/farbą. Dużo zdrowiej jest pojeździć rowerem ale jedynie w obszarach oddalonych od dużych aglomeracji. Niestety w mieście na ściezkach przy głównych ciągach komunikacyjnych można wciągnać nosem całą tablicę Mendelejewa.
Marek Barański

Postprzez Macio4ever » niedziela, 30 października 2011, 21:08

Co do pierwszego pytania, to skala tu tak wiele nie wnosi. Dobrym aero z dyszą 0,3mm zrobisz wszystko.
Drugie pytanie - malowanie natryskowe to aero lub spray. Z definicji zawsze będziesz miał drobiny farby w powietrzu. Zostaje Ci pędzel ale on nie zastąpi malowania natryskowego.
Z tym wdychaniem, to możesz rozwiązać problem zdrowotny stosując maskę lakierniczą z pochłaniaczem - do kupienia w każdym większym hipermarkecie budowlanym lub sklepie dla lakierników.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » niedziela, 30 października 2011, 22:12

Dokładnie maska np. firmy 3M załatwia sprawę.
Ja osobiście używam takowej. Dmucham różnymi paskudztwami w małym pomieszczeniu z niedużym okienkiem i przez maskę nie dociera do mnie żaden zapach.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Patryk » poniedziałek, 31 października 2011, 14:30

Kazik sam musze kupić jakąś maseczkę. Teraz będzie zimno i otowrzenie okna przy -15 stopniach nie wchodzi w grę. :P
3M sporo tgeo na alegro jako ,że jesteś użytkownikiem to mam kilka pytań. Jaki masz model i widzę ,że są chyba różne filtry w zestawie ? Jak z doborem rozmiaru nie mam gęby jak puzon więc M będzie dobre ?
Generalnie maska nie musi być jakaś bardzo pro. Nie mam zamiaru malować w niej tirów i przebywac godzinami w oparach.
Tu znalazłem kilka aukcji poradzisz co kupić ;o)
http://allegro.pl/maska-lakiernicza-3m- ... 35657.html
Ta wydaje się ciekawa:
http://allegro.pl/maski-3m-okazjaa-mask ... 41763.html
Tylko jak to jest z tymi filtrami. W niektórych są w zestawie filtry w innych pochłaniacze.
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 31 października 2011, 18:55

Musi być pochłaniacz do odpowiedniego typu związków chemicznych (opisane na pochłaniaczu). Na odleglość, to ciężko doradzać wielkość - idź do sklepu i przymierz, będziesz miał pewność, że pasuje i nie uwiera.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » poniedziałek, 31 października 2011, 20:17

Ekspertem nie jestem w tym temacie.
Ja kupiłem taką http://www.robopol.pl/8-053-3M7502-26.htm
razem z kompletem filtrów. Nie pamiętam już ich symboli bo to było jakieś 2 lata temu.
Dobrałem takie jak dla lakierników.
Jedno co Ci mogę poradzić to dokup też ten filtr wstępny z nakładkami tak jak pokazują w tych aukcjach.
Wymienia się je dość często ale kosztują jakieś grosze. Za to zatrzymują sporo i przez to pochłaniacze nie zużywają się tak szybko.
Generalnie wydaje mi się że nie ma co oszczędzać. Nie są to jakieś kosmiczne pieniądze a jak się maluje w małych pomieszczeniach lub pomieszczeniach bez dobrej wentylacji to można się nieźle podtruć.
Wcześniej miałem inną maskę z jakimiś nietypowymi pochłaniaczami. Szybko się zużywały i czułem zapach np. acetonu lub farb samochodowych. W końcu ja wywaliłem i kupiłem tą 7500. Teraz jestem bardzo zadowolony.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Patryk » wtorek, 1 listopada 2011, 16:28

Czyli jak kupię ten zestaw z 2 linku to będę miał komplet i śmiało można w czymś takim malować. Już więcej nic nie trzeba ew. jakiś inny filtr wymienić. Czytałem kilka opini i ludzie polecają 6600. Podobno droższy model ma lepszą uszczelkę i twarz się tak nie poci ,ale na malowanie max 30 minut wystarczy chyba taka.
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez pik » wtorek, 1 listopada 2011, 17:19

Mnie polecono w sklepie BHP maske Secura 2000: http://www.secura.com.pl/bhp/pl/produkty/pol_wielokrotne.php . Za komplet (maska + filtropochłaniacze 2041A1P2RD + osłony antyaerozolowe) zapłaciłem ok 100 pln, także jest to taniej niż 3M, a sprzęt się świetnie sprawdza.
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez cina » wtorek, 1 listopada 2011, 17:24

pik napisał(a):Secura 2000...a sprzęt się świetnie sprawdza.

Potwierdzam. Też używam i sprawdza się wyśmienicie.
Pozdrawiam
Marcin W.

Warsztat:
Me 109G-6, Hasegawa, 1:48
cina

Postprzez Kazik » wtorek, 1 listopada 2011, 17:28

Tylko warto sprawdzić jak z dostępnością pochłaniaczy.
Ten kształt 3m częściej się spotyka nawet w marketach budowlanych.
Takie mam wrażenie.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje