Zestawy farb [PANCERKA]

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Zestawy farb [PANCERKA]

Postprzez Ali G » sobota, 24 grudnia 2011, 03:31

Witam Wszystkich.
Chciałbym zacząć przygodę z modelarstwem od paru miesięcy dość regularnie przeglądam forum z zazdrością patrząc na wasze prace oraz czytam wypowiedzi i mam taki dylemat gdyż nie znam się na farbkach (numeracji, nazwach). Przymierzam się do klejenia pancerki z 2WŚ(bardziej pojazdów opancerzonych niż czołgów) w skali 1:72. Chciałem zakupić odpowiednie farbki i kieruję pytanie co sądzicie o takim zestawie :
http://www.mojehobby.pl/Vallejo-PANZER-ACES-No1-8-color-set--p-6-1402306.html
Czy ogólnie kupić zestaw czy oddzielnie samemu wybrać kolory.
Jeżeli osobno to czy ktoś by mógł podać numery bądź nazwy takich podstawowych kolorów używanych w pancerce podczas 2WŚ ?
Podałem zestaw Vallejo ale mogą być również Pactra ( na początek mam zamiar malować pędzelkiem, przedział cenowy na farbki wyznaczyłem tak do 90-100zł max.)
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.

P.S. Wesołych Świąt :mrgreen:
Ali G

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Zestawy farb [PANCERKA]

Postprzez Jiloo » czwartek, 29 grudnia 2011, 13:10

specjalista od pancerki nie jestem, ale...

zestaw ktory pokazales jest ewidentnie zlozony z kolorow dodatkowych (widac to po nazwach – rdza, podklad, swiatla, guma).
na stronie vallejo masz pdf z innymi zestawami kolorow panzer aces - http://acrylicosvallejo.com/pdf_web/CC077-rev04.pdf ale tez widze, ze sa to glownie colory do malowania umundurowania.

druga sprawa jest taka, ze 83 pln za zestaw to stanowczo za drogo. w innych sklepach pojedyncze farby sa po 8,50, a w zestawie powinno byc taniej, a nie drozej. na allegro vallejo sa po 8 pln z wysylka za 5-8 pln (zaleznie od ilosci).

moja propozycja jest taka – jak juz bedziesz mial model ktory chcesz zlozyc i pomalowac dobierz kolory do niego. w instrukcji na pewno beda podane gotowe rozwiazania kolorystyczne oparte na jakims producencie. dzieki tabeli http://www.paint4models.com/paintchart/paintconversionchart20100101c.html znajdziesz zblizone odpowiedniki potrzebnych farb w palecie vallejo.

sprawa trzecia – zupelnie subiektywna. tez zaczalem od vallejo, ale po krotkim czasie przesiadlem sie na aerograf i farby Gunze. a vallejo zostawilem tylko do malowania figurek.
kupowanie farb w zestawach ma sens jesli jest taniej, ale jest ten minus ze czesto dostajesz farbe ktora nie jest Ci potrzebna. jak dla mnie lepiej budowac baze kolorow wg. aktualnych potrzeb czyli kupowac farby pod konkretny model. powoli uzbierasz sobie ladny zestaw. a i tak wiadomo, ze wiekszosc nie pracuje tylko jednym rodzajem farb.
Ostatnio edytowano czwartek, 29 grudnia 2011, 16:53 przez Jiloo, łącznie edytowano 1 raz
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez Przemysław Szymczyk » czwartek, 29 grudnia 2011, 13:29

Biel, czerń, german grey, desert yellow, buff, chocolate brown, russian green, olive drab, jakiś odcień czerwieni i niebieskiego na wszelki wypadek - takim zestawem z vallejo w zasadzie dorobisz każdy pożądany kolor (chyba że o czymś zapomniałem). Potem można sukcesywnie uzupełniać paletę o gotowe odcienie, żeby się nie bawić w mieszanki za każdym razem.
Pozdrawiam, Przemek

Obrazek
Przemysław Szymczyk

Postprzez merlin_PL » czwartek, 29 grudnia 2011, 14:55

Do pędzla zdecydowanie vallejo . Są wydajne dobrze się nimi maluje. Nie zapomnij o czymś jeszcze . To są farby akrylowe i przydał by się pod nie jakiś podkład. Skoro nie używasz aero w zasadzie wybór ogranicza się do podkładów w spreju. Polecam chaos black Citadela.
Co do plety barw to oba warianty zaproponowane przez kolegów mają sens.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje