Jaka farba do maszyn PLL LOT?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Jaka farba do maszyn PLL LOT?

Postprzez Mr. Headshok » poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 08:28

Witam.
Czy ktoś mi podpowie... jakiej farby (chodzi o tę ''granatową''; najlepiej producent i nr) użyć do pomalowania współczesnych maszyn PLL LOT?
Jakoś nie znalazłem podpowiedzi na forum... :-/
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Jaka farba do maszyn PLL LOT?

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 08:58

Niestety jedyna mądra rzecz w tej kwestii jaką mogę Ci podpowiedzieć to sprawdzenie w instrukcji malowania w zestawach kalkomanii PDT Decals - w Tu-154 na pewno były granatowe warianty i odpowiedniki Gunze.

Nawet szybko znalazłem: Mr.Color C328

Obrazek
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez LimaOscar » poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 10:21

Witam
Ten kolor Gunze (328) jest niezły, ale nie uniwersalny - nadaje się raczej do maszyn typu IŁ-18, An-24, Jak-40 czy Tu-154, czyli tych użytkowanych w późnych latach 80tych i wczesnych 90tych; a i to nie wszystkich. Obecnie jest nieco inny. Zdecydowanie mniej w nim ultramaryny i jest ciemniejszy (choć to pojęcie względne w przypadku modeli).
Poza tym,nawet patrząc na fotografie naszych współczesnych Boeingów czy Erj mamy pełne spektrum odcieni, w zależności od oświetlenia i zużycia farby oraz okresu z którego pochodzi fotka.
Faktem jest, że osobiście widziałem na lotnisku dwa samoloty LOTu i na każdym z nich był inny odcień - jeden jasny, drugi zdecydowanie ciemniejszy i bardziej 'złamany'.
Porównam próbki farby LOTowskiej (oryginalnej, ale tej współczesnej, z Embraera) z produktami modelarskimi - coś pewnie podejdzie. Chwilę to zajmie, ale odezwę się niebawem ;).
pozdrawiam
Plane called the tower and asked for a time check, but wouldn't identify. Finally the tower gave up trying to find out who they were and said : "if you re EASTERN, it is 3:30, if you are OZARK, the little hand is on the 3 and the big hand is on the 6, if you are BRANIFF it is Thursday".
;)
LimaOscar

Postprzez Mr. Headshok » poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 20:39

Dzięki za sugestie, to już coś.

Generalnie mam zamiar składać w miarę ''nowoczesne'' maszyny PLL LOT - właśnie kleję Embraera 170 w barwach LOT-u (kalki LimaOscar ;o) - notabene bardzo ładne) i chcę pomalować statecznik na granatowo i tylko nanieść sam symbol z żurawiem. W przyszłości będą także polskie 737-400/500 itp.

LimaOscar napisał(a):Porównam próbki farby LOTowskiej (oryginalnej, ale tej współczesnej, z Embraera) z produktami modelarskimi - coś pewnie podejdzie. Chwilę to zajmie, ale odezwę się niebawem ;).
pozdrawiam

Będę bardzo zobowiązany :)
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje