Malowanie grafitem

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Malowanie grafitem

Postprzez 5tev0 » piątek, 26 lipca 2013, 19:59

Witam
Mamy w pracy taki problem do rozwiązania, a mianowicie chcemy to nanosić grafit (zawiesina grafitu w wodzie destylowanej lub spirytusie np. isopropanol) za pomocą aerografu przy zastosowaniu suchego powietrza technicznego lub suchego azotu. Powierzchnie pokrywane nieco większe niż w standardowym modelarstwie. Nie możemy używać grafitu w puszcze (w postaci aerozolu) ponieważ jest on zanieczyszczony innymi związkami. Czy da się to zrobić za pomocą aerografu? Może ktoś próbował?
5tev0

Reklama

Re: Malowanie grafitem

Postprzez mnak24 » poniedziałek, 29 lipca 2013, 19:00

Spróbuj gdzieś na boku, na puszce po napoju, na pazłotku, na jakimś śmieciu, który przypomina podłoże na którym chcesz malować.

P.S. Wątek bardziej do dyskusji się nadaje.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez pawel700 » wtorek, 30 lipca 2013, 20:48

Nie znam się malowaniu czymś innym niż farby. Ale wydaję mi się, że sprawa polega tylko na dobraniu odpowiedniej dyszy w aero (żeby się nie zapychał), a potem dobraniu odpowiedniego ciśnienia i stopnia rozcieńczenia. Innych problemów nie widzę. Jeśli większe powierzchnie, to są aerografy np. z dyszą 0,5 oraz dużym pojemnikiem na farbę.
pawel700

Postprzez Czesio » poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 12:42

Skoro metalizery dają radę to grafit też powinien, kwestia grubości ziarna i konsystencji.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje