pytania początkującego:)

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

pytania początkującego:)

Postprzez karol-23 » wtorek, 22 października 2013, 09:59

Cześć,
Czy moglibyście udzielić mi kilku wskazówek odnośnie budowy aparatów fotograficznych?
Chciałbym od zera zbudować aparat foto - np. taki jak ten: https://www.badgergraphic.com/store/ima ... s/5518.jpg
Nie wykluczam, że chciałbym zbudować większą ilość. = więc jestem w stanie zainwestować w narzędzia.
Nie mam wiedzy na temat obróbki drewna i metalu.

Domyślam się, że elementów metalowych nie będę w stanie wykonać samemu. Czy są jakieś miejsca, w których mogę zlecić wykonanie poszczególnych komponentów (podając dokładne wymiary, materiał) - ażeby było to precyzyjne?

A jeśli byłoby to drogie i nieopłacalne / lub niemożliwe / to jakie narzędzia muszę kupić, aby być w stanie precyzyjnie wycinać, wyginać i polerować takie elementy z metalu?

Jakie narzędzia potrzebuję do precyzyjnej obróbki drewna?
Jakie wiertarki, szlifierki wybrać?

.. i podstawowe pytanie: czy jest w ogóle sens zaopatrywanie się w narzędzia i samodzielną obróbkę (zależy mi na tym, aby aparat mieć gotowy, nie muszę go zrobić od zera), czy wystarczą precyzyjne pomiary i zlecenie wykonania różnych części podwykonawcom ? (drewniane, metalowe i szklane)?

Jaki mógłby być orientacyjny koszt wykonania w całości jednej sztuki?

Jeśli trafiłem na złe forum / zły dział / to przepraszam:) Niemniej, proszę o pomoc :-)
Pozdrawiam czytających forum,
Karol
karol-23

Reklama

Re: pytania początkującego:)

Postprzez RAV » wtorek, 22 października 2013, 10:52

karol-23 napisał(a):Czy moglibyście udzielić mi kilku wskazówek odnośnie budowy aparatów fotograficznych?

To jest dosyć proste. Z płytki plastiku o grubości 2 mm wycinasz prostokąt o wymiarach 6x10 mm. Krawędzie o długości 6 mm zaokrąglasz. Na środku jednej z powierzchni 6x10 mm przyklejasz kawałek pręcika plastikowego o średnicy 4 mm i długości od 2 do 10 mm. Całość malujesz na czarny mat, soczewkę obiektywu na błyszcząco. Dodajesz nieco srebrnych szczegółów i gotowe.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez rotpol13 » wtorek, 22 października 2013, 16:55

karol-23 napisał(a):Cześć,
Czy moglibyście udzielić mi kilku wskazówek odnośnie budowy aparatów fotograficznych?

Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Czesio » wtorek, 22 października 2013, 18:58

Narysuj wszystko w programie CAD, inventor, AutoCAD, Solidworks etc. , zleć wycięcie na obrabiarkach CNC (godzina pracy w drewnie średnio 35zł). Posklejaj, wypoleruj i finał. Ale zapomnij że będziesz tym robił zdjęcia..
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 22 października 2013, 20:47

Koledzy :mrgreen: Jedno zasadnicze pytanie które powinno paść na początku :lol:

W JAKIEJ SKALI MA BYĆ TEN APARAT :!: :?: :idea:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez giberes » środa, 23 października 2013, 18:42

To mi wygląda na 1:24, bo kółka są jak w samochodach, a to chyba standardowa skala ;o)
Non omnis moriar, zostanie po mnie parę modeli, które żona wyrzuci.
giberes

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje