gips dentystyczny?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

gips dentystyczny?

Postprzez Wehrwolf » wtorek, 9 października 2007, 17:26

używa ktoś ?
twardszy jest po wyschnięciu niż budowlany? czy sie kruszy łatwo?
czy w sklepach z artykułami medycznymi będzie dostępny?[quote][/quote]
Ostatnio edytowano czwartek, 11 października 2007, 16:04 przez Wehrwolf, łącznie edytowano 1 raz
pozdrawiam
Rafal

Obrazek
Wehrwolf

Reklama

modele polskich samolotów

Re: gips dentystyczny?

Postprzez Tomek Zieliński » wtorek, 9 października 2007, 18:43

Różni się stopniem zmilenia ziarna gipsowego.
Najmniej drobin na sicie pozostawia albaster-gips sztukatorski, najwięcej budowlany.
Budowlany zawiera też różne inne składniki, kleje, pokosty, opóźniacze wiązania.
Praktycznie gips dentystyczny jest gipsem syntetycznym, można go utwardzać domowymi sposobami np: przez dodanie gumy arabskiej.
W Cezalu dostępne są gipsy twarde, barwione są na kolor żółty, czasem zielony, występują w czterech stopniach twardości, gdzie czwarty jest najtwardszy.
Co do kruchliwości dentystycznego, raczej normalna, dodanie talku zwiększa łamliwość gipsu.
Co twardości, jak jest twardy to nie piszę o modelowym (zwykły, biały, dentystyczny), gipsu twardego praktycznie nie można porysować igłą.
Co do dostępności, na bieżąco wszelkich typów i rodzajów.
Tomek Zieliński

Postprzez Wehrwolf » wtorek, 9 października 2007, 19:13

chciałem w płytce z gipsu wyryć bruk ale do skali 1/72 ..wcześniej robiłem w budowlanym gipsie i trochę się kruszyły "kostki brukowe"..
zastanawiałem się czy dentystyczny nie nadałby się lepiej do tego... bo słyszałem ze jest bardziej twardy..
dzięki za info .. musze się zastanowić czy będzie różnica
pozdrawiam
Rafal

Obrazek
Wehrwolf

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 9 października 2007, 20:04

a czemu nie w kartongipsie?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Wehrwolf » wtorek, 9 października 2007, 20:55

bo jest jeszcze słabszy... takich drobnych rzeczy raczej by się nie dało.... przynajmniej z tego co mam w swoim warsztacie :] przy bruku w 1/35 kruszyło się trochę...

mam pytanie... jak zrobić formę gipsowa dla gipsu?
mam kawałek "ściany z gipsu z podłogą" zrobione z gipsu.. w kształcie litery L (mniej więcej).. do tego na powierzchniach wyryte są dość drobne kształty i chciałbym je zachować..

nie mam gumosilu by zrobić szybka formę dlatego myśle o gipsie... ale obawiam się ze nie da się rozdzielić później części..
pozdrawiam
Rafal

Obrazek
Wehrwolf

Postprzez fragles » czwartek, 11 października 2007, 17:38

Wehrwolf napisał(a):(...) przy bruku w 1/35 kruszyło się trochę...

mam pytanie... jak zrobić formę gipsowa dla gipsu?
(...)
nie mam gumosilu by zrobić szybka formę dlatego myśle o gipsie... ale obawiam się ze nie da się rozdzielić później części..

1. W odlewie z gipsu dentystycznego znacznie łatwiej jest rzeźbić gdy wcześniej namoczy się go ok. 15 - 30 minut w wodzie. Gips staje się nieco mniej twardy i nie tak podatny na ukruszenie. Poza tym po prostu nie pyli przy obróbce. Po wysuszeniu powróci do poprzedniej twardości.

2. Rozdzielić formę gipsową od matrycy się da, ale wcześniej trzeba zaimpregnować matrycę. Impregnowałem oliwą do maszyn :) i olejem silikonowym, po prostu "malując" przy pomocy pędzla. Podobnie przed wykonaniem odlewu formę trzeba wysmarować takim specyfikiem, bo nie wyciągniesz potem odlewu. Niestety, ta konieczność impregnowania gipsu trochę się gryzie z możliwością późniejszego malowania. Moje odlewy nie wymagały malowania.
Jeśli mimo zaimpregnowania trudno jest wyciągnąć odlew z formy (co, niestety, zdarza się dość często), to formę po prostu trzeba przeciąć, np. piłą włośnicową (czyli, po mojemu: laubzegą). Cięcie należy wykonać też po namoczeniu formy w wodzie, jak wyżej w punkcie 1. Ostrzegam, że formy gipsowe mają małą trwałość - w zasadzie to są jednorazówki.

Dodane:
No tak, pisząc "namoczy się go ok. 15 - 30 minut w wodzie" widziałem czynność, ale z tekstu nie wynika klarownie jak to zrobić. Otóż na te 15 - 30 minut trzeba wstawić odlew do wody, tak żeby był całkowicie zanurzony. Ma się "napić" tej wody do woli. Długotrwałość moczenia uzależniona jest od miąższości (grubości) odlewu. Uwaga: nie próbowałem tego z płytą gipsowo-kartonową; gips w niej zawarty ma inną konsystencję niż dentystyczny, jest mniej zwarty i bardziej kruchy - może się rozsypać w wodzie!
fragles

Postprzez marciu » sobota, 13 października 2007, 12:54

Wehrwolf
Ostatnio na filmie widziałem jak Japoński modelarz wykonywał odlew kamiennej drogi z gipsu. W prawdze było to w skali 1:48 ale to tylko kwestia pomniejszenia skali.

Mianowicie na kawałku deski odwysował kontury ulicy w lustrzanym odbiciu.
Następnie te kontuty wypełnił cienką warstewką plasteliny.
Porobił rykcem pionowe rowki wzdłuż ulicy oddalone od siebie o grubość potrzebnej kostki.
nasępnie wzioł kawałek klocka i jeden z końców obrobił na kształt i potrzebną wielkość łba wystającego kamienia w drodze i tym stępelkiem robił odciski raz przy razie w palstelinie.
Powstał z tego odcisk zagłebień na całej drodze.
Następnie dorobił obrzeża z listewek i tak przygotowaną formę zalał gipsem. Jaki to był gips nie mam pojęcia, jedynie widać iż był szary więc chyba zwykły gips.
Gdy to zaschło gips bez problemu odszedł od plasteliny i pozostał wypukły obraz łbów kamieni i gotowe.
Wystarczy podmalować kamienie i zapuścić zagłebienia i mamy piękną kamienną drogę.

Droga była przygotowywana pod dioramę z szermanem jadącym między Włoskimi kamieniczkami.

Jak pisałem było to w skali 1:48 Ale przełoyż to na 72 to już nie problem. Wystaczy mnieszy stępelek do wyciskania i już.
Dla urozmaicenia można takich stempelków kamieni przygotować więcej, w tedy będzie urozmaicenie kształtów i rozmiarów kamieni.

Tu dodam od siebie, iż dla wzmocnenia struktury cieńkiego odlewu, na świeżo zalany gips można położyć kawłek, lub dwa gazy. Zwiększy to wytrzymałość struktury. Jak przy bandazach gipsowych - takich medycznych do gipsowania.

Mam nadzieję że jasno to opisałem. Gdyby były niejasności mogę zrobić (a przynajmniej spróbować zrobić) screny z filmu z poszczególnymi etapami pracy.

Pozdawiam
MarCiu
marciu

Postprzez Wehrwolf » sobota, 13 października 2007, 14:19

dzięki MarCiu
właśnie próbowałem coś podobnego tylko w 1/72 to ciężko .. wyszły mi za płytkie linie miedzy kamieniami..
ale tez myśle ze to może być dobra droga :) tylko ta skala taka sobie jest ;)
pozdrawiam
Rafal

Obrazek
Wehrwolf

Postprzez marciu » sobota, 13 października 2007, 15:23

Wehrwolf napisał(a):dzięki MarCiu
właśnie próbowałem coś podobnego tylko w 1/72 to ciężko .. wyszły mi za płytkie linie miedzy kamieniami..
ale tez myśle ze to może być dobra droga :) tylko ta skala taka sobie jest ;)

Obejzałem jeszcze raz film
Poniżej poszczególne sekwencje w stopkaltkach.
Ale to co sie dopatrzyłem, wczesniej pisałem z głowy, to te wytrasowane linie podzialu.
Nie sa to zrobione rylcem między kamykami, a są to wyciśnięte rynienki w miejsach gdzie maja być kamienie
W ten sposob miedzy kamieniami masz głębszą szczeline.
I pewnie to będzie klucz do sukcesu.
A jak nie, to zawsze mozesz dać przecież ciut głębszą warstwę palsteliny i zrobić trochę bardziej obły stępelek i robić głebiej stępelki To też powinno dać oblesze kamyki i wiEksze szczeliny między mimi.

Ale to pisze tak z głowowej wyobraźni, nie robilem tego.

Dobra tu fotki:

Projekt drogi:
Obrazek

Lustrzne odbicie na desce (podniesione krawiędzie o wymaganą grubośc plasteliny):
Obrazek

Nanoszenie plasteliny:
Obrazek
Obrazek

Przetarcie talkiem dla zmięjszenia przyczepności plasteliny do narzędzi:
Obrazek

Widać tu wytrasowane wcześniej rowki w których stepluje (pogłębia to ostateczne szczeliny między kamykami) i rozpoczęcie stęplowania...:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
... i tak do końca drogi.

Dorabianie wyższych ramek ograniczających wylewany gips:
Obrazek

I zalewanie gipsem:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
...równomiernie rozprowadzony i wyrównany gips pozostawiamy do wyschnięcia.

I gotowy i zaschnięty odlew drogi:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz jedynie inwencja twórcza z malowaniem, przecierkami, płukankami i tym podobnymi żecami.

Mam nadzieję że przyda się to również innym.

Pozdrawiam
MarCiu
marciu

Postprzez Wehrwolf » sobota, 13 października 2007, 15:58

dzięki za fotki .. pewnie ze się przydadza ..
tak to wyszyło nawet podobnie jak u mnie ..(on tez nie ma głębokich linii między kamieniami..
tylko w większej skali lepiej to wychodzi..

ja miałem problem bo gdy robiłem jeden odcisk to sąsiedni się deformował
pozdrawiam
Rafal

Obrazek
Wehrwolf

Postprzez Tomek Zieliński » sobota, 13 października 2007, 17:52

Wehrwolf napisał(a):ja miałem problem bo gdy robiłem jeden odcisk to sąsiedni się deformował

To zrób odwrotnie.
Na zdjęciu dą wyciskane "dolinki" w plastelinie, spróbuj wyciskać "pagórki" czyli produkować gotowy bruk.
Zrób stempelek, dogięta rurka+poxilna na patyczku.
Jak coś ci nie wyjdzie latwo poprawić, bo widzisz produkt końcowy.
Potem odlew-negatyw, który można przechować i ze 100 lat, a choćby dla wnucząt :)
Jak masz negatyw to pozytyw już łatwo, z masy papierowej, gliny, wikol+chusteczki, ostatecznie, po izolacji WD-40, z gipsu.
Nawet z modeliny też.
Tomek
PS: Forma do ściany:

Obrazek

Może trochę trudne ale wykonalne.
Tomek Zieliński

Postprzez Marek Barański » sobota, 13 października 2007, 20:20

Czy nie mozna po prostu wyrzeźbić sobie tego kawałka bruku ? Co do gipsu budowlanego to odlana zeń płyta po godzinie świetnie nadaje sie do rzeźbienia i ten stan utrzymuje sie przynajmniej dobę, pożniej zaczyna wysychać. Polecam, sprawdzone wielokrotnie.
Marek Barański

Postprzez Wehrwolf » niedziela, 14 października 2007, 00:02

tak Marku ale potrzebuje kilka tych samych elementów :)
stąd pytanie.. :)
pozdrawiam
Rafal

Obrazek
Wehrwolf

Postprzez asiacd » poniedziałek, 26 marca 2012, 21:20

Witam
Co ja tam wiem ale jeśli chodzi o bruk to polecam tapetę z włókna szklanego o jak najdrobniejszym wzorze (Cas...rama 15 zł za m2 - nie z włókna ale plastiku - też może być) jest bardzo regularna wiec nadaje się na kostkę, co do rozdzielania form to dobrym pomysłem jest olej tylko potem odlew trzeba zagruntować i pomalować podkładem wtedy farba dobrze kryje :p co do samego zrobienie bruku polecam moczenie, piłkę włosową do równoległych linii i frezarkę do paznokci (no wiecie taki tańszy Dremel) i mały (drobny) frez a co do zdobienia to już wyobraźnia (ja lubię pajączki na paznokciach :P) a jeśli ktoś ma czas to można zrobić formę z silikonu budowlanego ale jego przenikliwość schnięcia jest okropnie długa (piszą że 2mm na 24h ale to nieprawda) wie że forma o grubości 1 cm potrafi i po 2 tyg. być płynna
Pozdrawiam
asiacd

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje