multiszlifierka

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

multiszlifierka

Postprzez Patryk » wtorek, 7 kwietnia 2015, 20:46

Może ktoś mi pomoże z wyborem multiszlifierki. Chciałem kupić coś w miarę przyzwoitego ale w rozsądnej cenie. Czy macie jakieś sprawdzone modele godne polecenia. Kiedyś kupiłem taką pseudo malutką szlifierkę za 30 zł chyba bicie miało takie że szkoda gadać. Latało to we wszystkie strony. Czy jest jakaś alternatywa dla dremela. Niestety cena trochę zaporowa podsawowy model z minimalną ilością akcesoriów ponad 300zł. Wiadomo jakość super ale to odpada szukam coś tańszego.
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Reklama

modele polskich samolotów

Re: multiszlifierka

Postprzez radoslaw6363 » środa, 8 kwietnia 2015, 06:13

Był nie dawno wątek o dremelu ;o) I wychodzi na to że zestaw do pielęgnacji paznokci za 10,70 może jako multiszlifierka do potrzeb modelarskich wystaczyć na wiele lat, tym bardziej że doskonale się w tej roli sprawdza :D :D
Oczywiście można użyć do celów modelarskich dremela, podobnie jak można używać strzelby na słonie do polowania na króliki :mrgreen: Jak to mówią kto bogatemu zabroni :idea: :?:
viewtopic.php?f=77&t=77289&start=15
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Adamerio » środa, 8 kwietnia 2015, 19:12

W Biedronce i Lidlu minimum raz w roku jest w ofercie multiszlifierka z regulacją obrotów i z zestawem akcesoriów za nieco mniej niż 100zł, ja mam już 2 rok tą z biedry i wszystko chodzi bez zastrzeżeń ;o)
Adamerio

Postprzez pawel700 » czwartek, 9 kwietnia 2015, 09:37

Adamerio napisał(a): ja mam już 2 rok tą z biedry

Do czego jej używasz ? Ja też mam taką tanią już kilka lat i do niczego mi się nie przydaje. Z biciem nie ma problemów, możliwe że trafiłem na dobry egzemplarz. Ale obroty są tak wysokie że wszystko się topi przy szlifowaniu, a wiercenie w drewnie kończy się małym pożarem :).
pawel700

Postprzez marco2607 » czwartek, 9 kwietnia 2015, 12:57

Kiedyś były firmy BLAUCRAFT. Obroty od 0

http://www.narzedzia.pl/mini-szlifierka ... ,2694.html

Może ktoś wie gdzie ją kupić, była by na zapas.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez tomek_chacewicz » piątek, 17 kwietnia 2015, 12:49

Przejrzyj sobie ten wątek:
http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=77&t=77289&p=917108#p917108
zobacz co tam poleciłem
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Patryk » piątek, 17 kwietnia 2015, 19:33

Myślałem o tej z lidla i jak się pojawi to kupię.
Tomek szukam coś budżetowego tak więc proxon odpada razem z dremelem do takich celów to przerost formy.
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez Sherman » piątek, 17 kwietnia 2015, 20:51

Ja mam taką kupioną za 100wkę w Castoramie na promocji. Podstawowy zestaw narzędzi i żmijka. Przy niskich obrotach bije na tyle lekko że da się to przeżyć bez problemu (można też sobie pomagać palcem). Pracuje też na tyle wolno, że plastiku nie topi. Nadaje się do wiercenia, frezowania. Z toczeniem różnie. Bieżników na oponach równo nie dałem zrobić, ale wytoczyć jakieś garnki w 72jce dało radę całkiem nieźle.

Więc z tymi tanimi reguły nie ma.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez FightTheFuture » niedziela, 19 kwietnia 2015, 19:00

Czy może któryś z kolegów może się wypowiedzieć na temat takiej szlifierki? Czy nie za wysokie minimalne obroty? Verto 135 W.

http://www.megamaszyny.com.pl/miniszlif ... o_spo=true

noszę się z zamiarem zakupu, potrzebna jest mi głównie do polerowania metalizerów ew do używania jako wiertareczka.
Pozdrawiam,

FtF

Na warsztacie:
Obrazek
FightTheFuture

Postprzez Sherman » niedziela, 19 kwietnia 2015, 23:16

Na najniższych obrotacnh nie topi plastiku, da się nią wiercić i frezować. Miałem taką zanim kupiłem tą ze żmijką, w zasadzie nadal ma, ale nie używam do modeli. Wyraźnie bije na boki, aleza tą cenę cudów nie ma. Nie wiem jak z polerowaniem bo nie próbowałem.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje