Poprawki na prawie gotowym modelu

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Poprawki na prawie gotowym modelu

Postprzez luck1985 » poniedziałek, 22 czerwca 2015, 22:26

Sklejam obecnie FW-190 Tamiyi w 48 i mam mały problem.
Jak się przyglądam od frontu modelowi, to widzę, że jedno skrzydło idzie wyżej, a drugiej niżej.
Postawiłem na biurku i linijka dokonałem pomiarów. Jedno 1,2cm od biurka, a drugie 1.6cm.
Czyli mam różnicę 4mm. Jak się spojrzy, to jest ok, ale jak się zacznę przyglądać, to już widać. I teraz pytanie:
- jak to poprawić?
Z jednej strony mam luz i skrzydło nie trzyma się pewnie kadłuba- ta wyższa strona. W tą szparę zalać CA? Skrzydło się powinno obniżyć.
A może olać temat?
luck1985

Reklama

Re: Poprawki na prawie gotowym modelu

Postprzez potez » wtorek, 23 czerwca 2015, 10:25

podwozie najpierw sprawdż czy masz równo 8-)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Maciek_66 » wtorek, 23 czerwca 2015, 10:39

Najpierw dokładnie sprawdź i ustal gdzie jest błąd. Ster kierunku z reguły jest z kadłubem, statecznik i ster wysokości prostopadle, skrzydła symetrycznie z odpowiednim wzniosem. Podwozie symetrycznie (kąty we wszystkich płaszczyznach). Model stojący na podwoziu musi mieć pionowo ster kierunku, poziomo ster wysokości i symetryczne skrzydła. Jak sprawdzisz co jest źle dopiero zastanów się nad rozwiązaniem.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez luck1985 » wtorek, 23 czerwca 2015, 12:16

Przez noc rozkminilem.
Było trzeba w środek kadłuba wsadzić kawałek ramki żeby rozszerzyć kadłub.
Miałem szpary miedzy skrzydłem, a kadłubem i żeby to ominąć wkleiłem skrzydło na ca przytrzymujac- dlatego jest różnica.

Ja czołgista więc samoloty nie moja bajka.
Debonderem rozkleje łącznie skrzydeł przy kadłubie i wtedy naprostuje albo zmniejszę różnice żeby nie biło po oczach.
luck1985

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje