Eduard - nowy Bf 109 G-6

Re: Eduard - nowy Bf 109 G-6

Postprzez FranekS » niedziela, 4 maja 2014, 19:27

Kuba P. napisał(a):Na HS odzywaja sie glosy wskazujące na dość ponury błąd w obrębie nosa a dokładniej kształtu dolnej osłony silnika. Ona zweza sie przed zawiasem ładnie przechodzac w ksztalt oslony zbiornika oleju. Wygląda na to, że Ed zrobił jej krawędzie na całej długości proste i równoległe. Jesli to się potwierdzi to troszkę słabo.

Podobnie jest w Hasegawie. Moim zdaniem Zvezda jest w tym miejscu idealna. Tak w przekrojach jak i bryle.

Pozdr.
FranekS
FranekS

Reklama

Postprzez Aleksander » niedziela, 4 maja 2014, 20:08

Kuba P. napisał(a):[Myślę, że problem leży w samym temacie. Ot niby taki prosty, znany do bólu 109 każdy powie. Wszędzie tylko 109 i 109. A gdzie Iskra itd itd.
A jak się przyjrzeć to wychodzi, że nawet takiego banalnego 109 G-6 można zrobić w kilkunastu różniących się wariacjach. Różne osłony silnika, różne koła, różne usterzenia (kilka typów!), ze cztery rodzaje osłon kabiny (samych Erlahaube i ich mocowań będzie ze trzy sztuki), trzy różne typy osłon silnika (nie licząc AS'ów), w kabinie ze trzy rodzaje osłon działka, dwa różne celowniki, dwa typy lotek... i tak dalej.
Producenci tego nie ogarniają bo niby skąd mają to wszystko wiedzieć a dwa - taki model nawet uwzględniając wszystkie znane wariacje i kombinacje będzie droższy, bardziej skomplikowany a dobrodziejstwo inwentarza doceni może 1% nabywców a jestem skłonny stwierdzić, że 0,1% (pięciu ludzi w Polsce).
Stąd idą nieco na skróty, robią kompromis między tanio i składalnie a dobrze a resztę zrzucają na modelarzy, którzy jak chcą to zawsze znajdą sposób by dobre ulepszyć.:)

No tak - tu masz Kuba rację - tego nie wziąłem pod uwagę. Może rzeczywiście lepiej mieć "kilo" dodatków nawet za wyższą cenę, ale na wyciągnięcie ręki, niż zmagać się z dorabianiem, albo "kanibalizowaniem" kolejnych elementów do kolejnych wersji i kląć na producenta, że czegoś nie przewidział... Sam bym to w Spitfire'ach docenił.
Przychodzi mi więc odszczekać poprzedni post :lol:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Komandor » niedziela, 4 maja 2014, 21:13

Kuba P. napisał(a):Na HS odzywaja sie glosy wskazujące na dość ponury błąd w obrębie nosa a dokładniej kształtu dolnej osłony silnika. Ona zweza sie przed zawiasem ładnie przechodzac w ksztalt oslony zbiornika oleju. Wygląda na to, że Ed zrobił jej krawędzie na całej długości proste i równoległe. Jesli to się potwierdzi to troszkę słabo.

Upss, może jednak z Haską będzie tak jak z Nami w Polsce : stan emerytalny coraz bardziej się oddala. Ale trzeba sprawdzić naocznie i potem wyrokować o tym Gustawie Edka.

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez BOMI21 » wtorek, 6 maja 2014, 18:28

BOMI21

Postprzez Georg01 » wtorek, 6 maja 2014, 20:08

Uhuhu, na czacie z Vadimirem Sulcem się trochę przejechali po tym modelu. Przejście skrzydło kadłub to wiadomo. Gorzej, że ogólnie kształt kadłuba wygląda na średnio utrafiony, zły kształt chłodnicy, złe wymiary wydechów, coś z wlotem do sprężarki. Trochę się zbiera.
Skrzydło-kadłub obiecują poprawić w G-10.

Aha - no i bardzo mi się podoba podsumowanie błędów w modelu przez Vladimira Sulca - mam wrażenie, że są ludzie, którzy do oceny kształtów modelu podchodzą zbyt blisko :D
Podoba mi się taka maksyma :D To jest właśnie Eduard jakiego lubię. Patrzcie na model z daleka i nie będzie wtedy widać żadnych problemów :D Właściwie to czemu nie ? :mrgreen:
Georg01

Postprzez Soris000 » wtorek, 6 maja 2014, 20:45

Soris000

Postprzez Dominik » środa, 7 maja 2014, 08:24

Georg01 może i to jest dobre podejście. OK, nie jestem znawcą Messerschmittów ale z tego co widzę na zdjęciach ich nowy model wygląda na na Bf/Me 109G ergo to jest model samolotu Bf/Me 109G-6. Dobra wiadomość jet taka, że planują Gustavy w 1/72. Zakładam, że będą lepsze od produktów AZ Model.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez rotpol13 » środa, 7 maja 2014, 09:30

Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Komandor » środa, 7 maja 2014, 10:01

rotpol13 napisał(a):Jest do czego przykładać model :)

Witajcie.
Tego do końca nie wiadomo ? Patrz - Ju-87D vs. Ju-87A. Do dziś większość planów pokazuje Stuka D jako dłuższy samolot (sic ! ).

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez marco2607 » środa, 7 maja 2014, 10:50

Dominik napisał(a):Georg01 może i to jest dobre podejście. OK, nie jestem znawcą Messerschmittów ale z tego co widzę na zdjęciach ich nowy model wygląda na na Bf/Me 109G ergo to jest model samolotu Bf/Me 109G-6. Dobra wiadomość jet taka, że planują Gustavy w 1/72. Zakładam, że będą lepsze od produktów AZ Model.

Od AZ to większość starych modeli jest lepsza , o FM nie wspomnę. Edek pewnie ceną znowu zaszokuje , chyba że poczekamy na
wersje okrojone.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Dominik » środa, 7 maja 2014, 11:10

Marco, akurat Eduard nie szaleje z cenami. Uważam, że akurat ceny ich modeli są odpowiednie. Szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę wersję ProfiPack.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez marco2607 » środa, 7 maja 2014, 11:23

Niedawno kupiłem.

http://www.martola.com.pl/pl306/produkty52680/bf_110c_6

Wiem , wiem . :shock: mogłem tego, ale tego też mam.
http://www.martola.com.pl/pl306/produkt ... _profipack

Tylko mi zależy na malowaniu z pustyni. Dokupiłem maski. :P
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Pawel Burchard » środa, 7 maja 2014, 13:09

Jakoś bez specjalnego podniecenia pochodziłem do tego modelu ale tyle szumu więc zacząłem i ja oglądać :) Mnie również nie przekonuje nos tej 109, nie do końca odpowiada mojemu postrzeganiu tej bryły uściślając chodzi mi o okolice przejścia pokryw górnych i dolnej w osłonę zbiornika oleju a uważam że jest to bardzo ważny (nawet krytyczny) detal wpływający na odbiór każdego modelu 109 F w górę. Więc jeśli np. Zvezda zrobiła to w swoim modelu w sposób ogólnie przyjęty za idealny to po co było kombinować? Wyszło jak wyszło :) Z zakupem wstrzymam się do czasu ukazania się pierwszego 'weekenda' :)

p.
Pawel Burchard

Postprzez marco2607 » środa, 7 maja 2014, 14:55

Pawel Burchard napisał(a): Zvezda zrobiła to w swoim modelu w sposób ogólnie przyjęty za idealny to po co było kombinować? Wyszło jak wyszło Z zakupem wstrzymam się do czasu ukazania się pierwszego 'weekenda'

Z tego co widziałem mój już odłożony i czeka na wysyłkę. Został tylko 1 zestaw do realizacji w zamówieniu.
Niestety do tej pory nie ma zestawów idealnych 109 i albo rzeźba , albo czekać na waloryzacje.
W tym przypadku zapewne te 2 pojawią się bardzo szybko. ( nie wiem czemu ale w przypadku eduarda mam podejżenia że te knoty to celowy manewr. :(
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez iras67 » środa, 7 maja 2014, 15:25

Może ktoś zrobi cały przód z osłonami i dołem Daimlera jako zestaw uzupełniający do Brasina :mrgreen: ...
iras67

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Messerschmitt