PZL P.24 (1:72) - opis budowy w Modelar

Re: Pzl 24-opis budowy w Modelar

Postprzez Jaro_Su » poniedziałek, 3 października 2011, 05:49

A jakie fajne wnętrze kabiny ma Karaś? Można by tam sporo i żywicy i blaszek wsadzić. Kolega kiedyś przerabiał Hellerowskiego wg. "Planów Modelarskich"....

I używany szeroko (wersja eksportowa) też podobnie jak P-24....
Jaro_Su

Reklama

Postprzez radoslaw6363 » poniedziałek, 31 października 2011, 21:05

Pamiętam obszerną dyskusję na różnych forach modelarskich w której wielu kolegów twierdziło że modeli PZLi nikt na rynek nie wypuści bo koszta ogromne a sprzedaż nieopłacalna , odpowiadałem na te głosy apelem o więcej wiary , napisałem do pewnego Polskiego producenta który stwierdził że tematem się interesuje ale jak zauważyłem wydaje kolejne modele w innej skali i innym temacie. Na szczęście są jeszcze bracia Czesi i ich firmy którym się chce i opłaca !
Co więcej model P-24 odniósł sukces, w niezłym sklepie modelarskim sprzedawał się jak świeże bułki a teraz pomimo że jest zamówiony dostawa nie nadchodzi , może to oznaczać że pogłoski o pojawieniu się P-11 są prawdziwe i mam nadzieję że na tym się nie skończy .
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Jostein » poniedziałek, 31 października 2011, 22:13

Gwoli scisłośći dodam, że sam zacząłem taką dyskusję w tutejszym HP. Wprawdzie miałem na mysli głównie PZL P.11, ale przekonywałem, że taki model się sprzeda. I że tym bardziej sprzeda się P.24. Cieszę się, że Czesi zaryzykowali. I wygrali.
Jostein

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 31 października 2011, 22:51

Wydaje mi się że P.24 to nie jednorazowy ryzykowny wybryk Czechów tylko nastawienie na mniej znane ale nie zupełnie niszowe (czyli takie o, których wie tylko Piotrek D.) konstrukcje . Oprócz P.24 pojawił się bardzo interesujący SAAB J-21, wcześniej był Boomerang, IAR-80 a jeszcze wcześniej Fokkery i konstrukcje włoskie.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 31 października 2011, 22:56

P-24 jest dla Rumunów, Greków, Bułgarów a nawet Turków normalnym samolotem. Niszowy jest dla nas i reszty świata. Zaś P-11 jest normalną maszyną dla nas i Rumunów. Licząc narodami, jest 4:2 dla P-24. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Aleksander » wtorek, 1 listopada 2011, 07:26

Jaho63 napisał(a):Zaś P-11 jest normalną maszyną dla nas i Rumunów.

Ale jest też samolotem, od którego "zaczęła się" II Wojna Światowa - nawet w starym katalogu Revella z 1968 P-11 był opisywany jako "Polish heroic". I chyba nie jest bardziej niszowy niż np. Boomerang czy Wirraway (poza mną rzecz jasna :lol: ) o Saabie nie wspomnę
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Jaho63 » wtorek, 1 listopada 2011, 08:50

Olo, też by mnie ucieszyła fajna P-11-ka. Tak tylko sobie gadam. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 1 listopada 2011, 12:26

I ja swego czasu na ,,Bratnim" forum otworzyłem temat (skasowany) Pod prowokującym tytułem (za radą kolegi Sopola).
P11c Dragon czy Hasegawa. Temat chwycił a dołączyłem do niego ankietę jaki model Polskiego samolotu dobrej jakości chciałbyś kupić. I tu bezapelacyjnie wygrała ,,jedenastka'' ale i P -24 był w czołówce sporo głosów oddano na nowy zestaw ,,łosia". Jeżeli weżmiemy pod uwagę mniej popularne modele żywiczne to większość samolotów Polskiego lotnictwa mamy w zasięgu ręki największy jest chyba model,, Żubra'' a z tych które posiadam najlepszy PZL P-8 Marcina Kużniara.
Nie ma co narzekać i oby ,,Jedenastka " ukazała się jak najszybciej ! A może kiedyś ,,Łoś'' i ,,Karaś''.
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Murek » wtorek, 1 listopada 2011, 18:40

A propos modeli Marcina Kuźniara - nie słyszał ktoś czy coś powstaje? Może sam Marcin się odezwie? Poziom modeli jest niesamowity a tematyka bardzo ciekawa. Chętnie coś made by Marcin bym jeszcze nabył :P
Murek

Postprzez Jaro_Su » wtorek, 1 listopada 2011, 19:33

Powiem coś takiego: jeśli chodzi o Europę mało kto sobie zdaje sprawę ale: Szwedów jest ok 8 mln, finów 4 mln, Norwegów 6 mln, fakt Brytyjczyków jest więcej niż nas, ale 40 mln ludzi, to jednak porządny rynek zbytu, zwłaszcza, że zwykle ludzie mają inne rozrywki od alkoholu poprzez piosneczki i dyskoteki - może jednak ktoś się obudzi, że 40 mlnowy naród z ciekawą historią to dobry rynek zbytu dla modeli jak każdy porównywalny......

Tak więc w muzeum w Finlandii stoją na półkach Rewvele Hawki i Hurricane same w malowaniach fińskich, a u nas. hmmm.... (choć może rzeczywiście czy Hurricane revela czy P7a masterctafta to nie poziom szczytu marzeń prawdziwego modelarza)...

Pożyjemy zobaczymy, ale czy Karaś, nawet w wersji eksportowej czy Łoś to dobra inwestycja, zwłaszcza, że dobrej dokumentacji nie brakuje....
Jaro_Su

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 1 listopada 2011, 20:20

Jak widać rodzime firmy zajmują się wszystkim tylko nie tym czym w zasadzie powinny. Ale być może mają jakieś swoje racje.
Polskie lotnictwo jest traktowane po macoszemu ( nie dotyczy to żywicy bo jest w niej prawie wszystko ). Poza sokołem od lat w 1/72 o ile wiem nie zrobiono niczego. Nie wiem czy wynika to z kosztów , braku pieniędzy czy innych powodów .
Faktem jest że Czesi przodują w europie i obok Belgów modelarzy jest tam w europie najwięcej a ich firmy produkujące modele działają prężnie. Wytwarzają formy w znacznie tańszej technologii niż tradycyjne.Być może w Republice Czeskiej jest więcej modelarzy niż w PL, kto to policzy ? Jeżeli sprzedaż będzie dobra myślę że pójdą za ciosem a dla Polskich producentów to może będzie jakaś nauczka na przyszłość.Uważam że każdy model samolotu zapewni producentowi zysk przez wiele lat , jeden warunek to już nie może być kolejna niezdarna z trudem sklejalna zabawka, to musi być coś co spełni wymagania modelarzy. Badziewia mamy od lat pełne półki. Model P-8 pokazał że możliwe jest w kraju nad Wisłą stworzenie przez jednego człowieka w domu czegoś na tak wysokim poziomie. Dlaczego od lat nic się nie dzieje w rodzimej produkcji 1/72 ? To chyba temat na inną dyskusję !
radoslaw6363

Postprzez Soris000 » wtorek, 1 listopada 2011, 21:20

Zadam pytanie trochę prowokacyjne. Skoro znaleźliście jedną z najważniejszych rzeczy potrzebnych w biznesie czyli niszę na rynku, to jaki problem założyć firmę i rozpocząć produkcję w/w modeli :?:
Soris000

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 1 listopada 2011, 21:53

Jaro_Su napisał(a):Powiem coś takiego: jeśli chodzi o Europę mało kto sobie zdaje sprawę ale: Szwedów jest ok 8 mln, finów 4 mln, Norwegów 6 mln, fakt Brytyjczyków jest więcej niż nas, ale 40 mln ludzi, to jednak porządny rynek zbytu, zwłaszcza, że zwykle ludzie mają inne rozrywki od alkoholu poprzez piosneczki i dyskoteki - może jednak ktoś się obudzi, że 40 mlnowy naród z ciekawą historią to dobry rynek zbytu dla modeli jak każdy porównywalny......

To trochę nie tak, procent modelarzy, sklejaczy, zbieraczy i kolekcjonerów inny będzie w naszym pięknym kraju a inny np. za naszą południową granicą. Przez co Czechy znaczą dużo więcej w modelarskim świecie niż np. Indie. Tyle mojego weekendowego filozofowania ;o)
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez zenon-król woźnych » wtorek, 1 listopada 2011, 22:09

Jacek Bzunek napisał(a):Wydaje mi się że P.24 to nie jednorazowy ryzykowny wybryk Czechów tylko nastawienie na mniej znane ale nie zupełnie niszowe (czyli takie o, których wie tylko Piotrek D.) konstrukcje . Oprócz P.24 pojawił się bardzo interesujący SAAB J-21, wcześniej był Boomerang, IAR-80 a jeszcze wcześniej Fokkery i konstrukcje włoskie.

No i bardzo fajnie,żeby to jeszcze w słusznej skali robili. :cry: :roll:

EDIT:No akurat z Boomerangiem i Fokkerem to nie mam na co narzekać. ;o)
zenon-król woźnych

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 1 listopada 2011, 22:26

Tjaa w1/48 jest od dawna P-11,P-24,P-23A/B,P-37A/B a co mają powiedzieć modelarze 1/72 przecież to co nam się proponuje pochodzi z mroków ubiegłego stulecia i wygląda jak rekwizyty z epoki kamiennej modelarstwa :shock:
Modele starsze od węgla i z wyglądu do niczego nie podobne karykatury naszych przepięknych PZLi :!:
radoslaw6363

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do PZL