PZL P.24 (1:72) - opis budowy w Modelar

Re: Pzl 24-opis budowy w Modelar

Postprzez Jostein » wtorek, 1 listopada 2011, 23:25

Soris000 napisał(a):Zadam pytanie trochę prowokacyjne. Skoro znaleźliście jedną z najważniejszych rzeczy potrzebnych w biznesie czyli niszę na rynku, to jaki problem założyć firmę i rozpocząć produkcję w/w modeli :?:

Zadam pytanie trochę prowokacyjne. Skoro są już w naszym kraju firmy modelarskie, albo raczej takie, które się za takowe uważają, to dlaczego trzeba wynajdywać proch od nowa i wykonywać robotę za nie? Dlaczego mają klapki na oczach i tejże niszy nie dostrzegają?
Zaznaczę jednak, że jest mi kompletnie obojętne, KTO wykona model "jedenastki" w skali 1:72. Byle zrobił to porządnie. Miło byłoby, gdyby na takim modelu była metka "made in Poland", ale skoro polskie firmy nie chcą moich pieniędzy, to z chęcią zapłacę Czechom czy Chińczykom.
Jostein

Reklama

Postprzez Soris000 » wtorek, 1 listopada 2011, 23:32

A o czymś takim jak ekonomia ktoś słyszał ?
Soris000

Postprzez Jostein » wtorek, 1 listopada 2011, 23:39

Owszem. Zajęcie pustej niszy rynku to właśnie racjonalne działanie ekonomiczne. Zostawienie tego konkurencji - nie bardzo. A skoro wtryskowy P.11 w 1:48 się jakoś opłacał, to mozna było uczynić założenie, że i 1:72 też się sprzeda. Zwłaszcza, gdyby trochę posłuchać głosów z rynku dochodzących. O to chyba chodzi w działalności gospodarczej?
Kiedy jeździłem z kateringiem po firmach, to pilnie zbierałem uwagi i dostosowywałem ofertę do oczekiwań klientów. Gdybym przyhotowywał tylko takie sałatki, jakie miałem kaprys, gów...zik bym sprzedał.
Ale, jak powiedziałem, obojętne mi, kto to zrobi. Tak, jak P.24. Najwyraźniej komuś się jednak opłaca. Chwała mu za to.
Jostein

Postprzez Jaho63 » wtorek, 1 listopada 2011, 23:46

Josti, a to że mamy kapitalizm i demokrację zauważyłeś? ;o) Może być opłacalnie, może być nisza, ale wystarczy "bo nie" właściciela firmy i cała ta debata jest bez sensu. :)
Mnie też jest obojętne jaka metka będzie na pudełku.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Jostein » wtorek, 1 listopada 2011, 23:58

Jaho63 napisał(a):Josti, a to że mamy kapitalizm i demokrację zauważyłeś? ;o) Może być opłacalnie, może być nisza, ale wystarczy "bo nie" właściciela firmy i cała ta debata jest bez sensu. :)
Mnie też jest obojętne jaka metka będzie na pudełku.

Nie wiem, czy można to nazwać postawą z epoki kapitalizmu. Raczej pachnie to głębokim socjalizmem :)
Jostein

Postprzez Jaho63 » środa, 2 listopada 2011, 00:04

Jostein napisał(a):Raczej pachnie to głębokim socjalizmem

Co? Wolna wola? Kaprys? W socjalizmie? Ej, chyba socjalizm znasz z opowiadań? :lol:
Dobra, żartuję. W każdym razie nie ma się o co gorączkować. Jak nie zrobią nasi to zrobią Czesi. ;o) Bo coś czuję odwilż na 72-kę przyszła ostatnimi laty.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Tomasz Mańkowski » środa, 2 listopada 2011, 08:29

Jostein napisał(a):Skoro są już w naszym kraju firmy modelarskie, albo raczej takie, które się za takowe uważają,

A możesz wymienić te firmy modelarskie z naszego kraju - tylko te które w plastiku, a nie w żywicy siedzą ?
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez Jaro_Su » środa, 2 listopada 2011, 08:30

Tak sobie uważam, że właśnie jest to sygnał, że w Polsce jest duża ilość modelarzy. Inną rzeczą jest dystrybucja i problemy z funkcjonowaniem sklepów oraz bezduszny formalizm finansowy naszego fiskusa w zderzeniu z czeską beztroską.....

Modeliki rodem z głębokiego PRL były jakie były, miały rzeczywiście bardziej status zabawki jak modelu i to pokutuje do dziś. Formy się już zwróciły, więc zawsze od czasu do czasu ktoś dziecku modelik kupi (z klejem inside, aby sobie powdychało opary nitro).... dlatego dalej są w sprzedaży.....

Natomiast coraz więcej jest modelarzy wychowanych i wybrednych, których nie zadowala popularna oferta i są gotowi wydać pieniądze na coś na poziomie. akurat w przypadku P-24 z racji "narodowego poruszenia" wszystkie elementy jakoś pozytywnie się zgrały, więc jest to sygnał, że należy nas brać pod uwagę - mam nadzieję....

Wiem, że np. modele Szwedzkie (Marivox) to kompletna nisza, choć szkoda, ale nie jest dopuszczalne, aby nasz rynek traktować aż tak po macoszemu, jak ma to miejsce......
Jaro_Su

Postprzez Jostein » środa, 2 listopada 2011, 08:48

Tomasz Mańkowski napisał(a):
Jostein napisał(a):Skoro są już w naszym kraju firmy modelarskie, albo raczej takie, które się za takowe uważają,

A możesz wymienić te firmy modelarskie z naszego kraju - tylko te które w plastiku, a nie w żywicy siedzą ?

Myslałem, że tego uniknę. Nie lubię kopać leżących.
IBG
RPM
Mirage
Te dwie ostatnie raczej tylko uważają się za firmy modelarskie. AJ i jego gnioty pomijam.

Jaho63 napisał(a):Co? Wolna wola? Kaprys? W socjalizmie? Ej, chyba socjalizm znasz z opowiadań?
Dobra, żartuję. W każdym razie nie ma się o co gorączkować. Jak nie zrobią nasi to zrobią Czesi. Bo coś czuję odwilż na 72-kę przyszła ostatnimi laty.

Ale nie zaprzeczysz, że gospodarka socjalistyczna z rynkową nic nie miała wspólnego? Że kierował nią wyłącznie kaprys partii?
Podobnie i w tym przypadku. Jak się biorę za konkretną działalność, to nie ma siły, muszę dostosować się do oczekiwań rynku, muszę wykorzystywać nisze. I tak, muszę ryzykować.
Jostein

Postprzez Tomasz Mańkowski » środa, 2 listopada 2011, 09:14

Jostein napisał(a):IBG
RPM
Mirage

Gwoli wyjaśnienia
- IBG to przede wszystkim importer i hurtownik, produkcja u nich ma dalszy priorytet.
Poza tym weszli w pancerkę, i - jak mi wiadomo - tejże chcą się trzymać
- RPM - który?
Po podziale marki ( już kilka lat temu ) jeden z dawnych wspólników wyprzedaje dotychczasowe wzory, drugi dłubie pancerkę w 1/72 głównie
- Mirage - to drukarnia, potem długo długo nic, potem "importer" i "producent" - ich "nowości" bazują na dokonaniach z lat poprzednich ( o przepraszam, zapowiedzieli teraz P.43 w 1/48 do którego zrobili część nowych form... )
Ponadto ( pomijając AJ i firmy zajmujące się żywicą czy kalkomaniami które wypuściły pojedyncze modele w plastiku ) masz jeszcze na rynku Plastyka z Pruszkowa ( modele z ubiegłej epoki ) jak i Mastercraft z jego przepakami.

Znasz jeszcze jakieś inne krajowe firmy do których mogłbyś wystosować swój "apel o P-11" ?
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez radoslaw6363 » środa, 2 listopada 2011, 09:33

Czyli miało być pięknie a wyszło jak zwykle . Jednak ,,MIRAGE'' cuś tam wydaje ! Zamiast kolejnego cósia można by zrobić coś na co naród czeka :mrgreen: No ale polityka firmy to jej prywatna sprawa.
Ważne że bracia z południa takich problemów nie mają im się opłaca i ciągle coś nowego wydają , tym razem padło na PZL i bardzo dobrze. A może by tak przeprowadzić akcję i napisać jakąś petycję o nowego łosia czy karasia (prawie cała reszta już jest w żywicy i zrobiono to w PL) :idea: :idea: :mrgreen:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Jostein » środa, 2 listopada 2011, 09:49

Tomasz Mańkowski napisał(a):Gwoli wyjaśnienia
- IBG to przede wszystkim importer i hurtownik, produkcja u nich ma dalszy priorytet.
Poza tym weszli w pancerkę, i - jak mi wiadomo - tejże chcą się trzymać

Robią to dobrze i tak trzymać. Otrzymujemy produkty znakomitej jakości i za przyzwoitą cenę. A możę kiedyś i zwiększą asortyment?
Tomasz Mańkowski napisał(a):- RPM - który?
Po podziale marki ( już kilka lat temu ) jeden z dawnych wspólników wyprzedaje dotychczasowe wzory, drugi dłubie pancerkę w 1/72 głównie

W dodatku dość siermiężnie i drogo.
Tomasz Mańkowski napisał(a):- Mirage - to drukarnia, potem długo długo nic, potem "importer" i "producent" - ich "nowości" bazują na dokonaniach z lat poprzednich ( o przepraszam, zapowiedzieli teraz P.43 w 1/48 do którego zrobili część nowych form... )

I tu wielka szkoda, bo plany mieli ciekawe. Gdyby chociaż spróbowali je zrealizować, mogliby przechwycić spory kawałek rynku.
Tomasz Mańkowski napisał(a):
Ponadto ( pomijając AJ i firmy zajmujące się żywicą czy kalkomaniami które wypuściły pojedyncze modele w plastiku ) masz jeszcze na rynku Plastyka z Pruszkowa ( modele z ubiegłej epoki ) jak i Mastercraft z jego przepakami.

Znasz jeszcze jakieś inne krajowe firmy do których mogłbyś wystosować swój "apel o P-11" ?

A ile musi być takich firm, żeby na rynku pojawiła się oferta dobrych modeli, dostosowanych do oczekiwań rynku? Nie o ilość chodzi, tylko o jakość.
Jostein

Postprzez Tofik » środa, 2 listopada 2011, 09:52

Ja myślę że petycja jest zbędna :) Wystarczy kupić ich modele z pod szyldu PZL. Jak zauważą ze się sprzedaje to sami się zapytają co chcemy następnego :)
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Postprzez waran » środa, 2 listopada 2011, 10:01

Jeszcze Techmod wypuścił aż 1 model wtryskowy FF 33
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Soris000 » środa, 2 listopada 2011, 12:10

Jaki jest rynek modelarski przeanalizujmy próbując odpowiedzieć sobie na pytanie, ile znanych firm (znanych dla przeciętnego modelarza, nie pasjonata) produkuje modele wtryskowe dające się skleić przez (znowu) przeciętnego modelarza. Chodzi o takie samoloty w skali 1:48 jak:
Bf 109 E, F, G, K
Spitfire
Fw 190
Mustang
Bf 110
Hurricane
Thunderbolt
itp.

A teraz odnieśmy to samo do takich "niszowych" maszyn jak:
Defiant
Fairy Battle
Do 17
He 111
Ju 52
Bf 109 B, C, D
Ju 87 A, B
Ju 86
He 115
itd.

A teraz spróbujcie ulokować gdzieś naszą P-11.
Soris000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do PZL