RWD 13 / Answer , 1/48

RWD 13 / Answer , 1/48

Postprzez Damian 1973 » czwartek, 12 lutego 2026, 23:12

Dobry Wieczor
Po wieloletnim oczekiwaniu w końcu znalazł się producent, który wydał polskie przedwojenne maszyny RWD 13 w skali 1/48, w formie wtryskowej. Radość była ogromna, gdy dowiedziałem się, że takie modele się pojawią i od razu zamówiłem dwa modele, AA 48024 i AA 480025. Po ponad pół roku modele zostały dostarczone, od razu je rozpakowałem. Wszystko było dobrze zapakowane, wszystkie ramki wtryskowe solidnie zabezpieczone, części szklane w osobnych torebkach również, jest mała blaszka fototrawiona, folie maskujące oraz osobna torebka z elementami 3D i kalkomaniami do 4 propozycji oznaczeń.

Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda bardzo dobrze, ale teraz nadchodzi rozczarowanie !!!
Instrukcja montażu jest bardzo niejasna, brakuje WSZYSTKICH !!! informacji o kolorach, niczego tam nie ma, części szklane G3 i G2 są źle oznaczone !!! Trzeba je przykleić od środka, a nie, jak pokazano w planie budowy, od zewnątrz, części I 16 i I 13 nie znajdują się w zestawie, ale są w instrukcji montażu.
Wszystkie części mają nadlewki, małe elementy są prawie nie do użycia, ponieważ jest ich tyle, że trudno je sensownie oczyścić, deska rozdzielcza to żart !!! Nie zaznaczono żadnych przyrządów i nie ma też małej kalkomanii do tego. Tutaj modelarz musi improwizować.
A największą pułapką, którą wbudował producent, jest kadłub modelu. Składa się on, jak zwykle, nie z 2, lecz z 4 części!!!!! Takiej bzdury jeszcze nie widziałem!!!!
I jak wskazywało pierwsze wrażenie, potwierdziło się:
kadłub w ogóle do siebie nie pasuje!!! Bardzo dużo szlifowania i prób. Skrzydła pasują co prawda dobrze, ale brakuje całkowicie przedstawienia tkaniny. W instrukcji montażu zaleca się, po złożeniu kadłuba, zamontowanie wszystkich małych elementów PE5, 11, 12, 13 i H53. To kolejna pułapka, ponieważ podczas montażu skrzydeł odrywają się one kolejno. Muszą być zamontowane na końcu.

Wniosek:
Model nie jest wart swojej ceny, nie nadaje się dla początkujących modelarzy. Modelarz musi włożyć w niego dużo pracy własnej, prawie wszystkie małe dźwignie i tablica przyrządów trzeba zrobić samodzielnie, folie maskujące są za małe, a jeśli chodzi o malowanie wnętrza drzwi, to ich w ogóle brakuje.

Pozdrawiam serdecznie
Damian
Damian 1973

Reklama

modele polskich samolotów

Re: RWD 13 / Answer , 1/48

Postprzez Aleksander » czwartek, 12 lutego 2026, 23:18

Dzięki za info - kupiłem ten model, żeby zrobić "kiedyś". Teraz widzę, że chyba to "kiedyś" nie za prędko nadejdzie (jeżeli w ogóle)
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Powrót do RWD / PWS