Miał być A-320, nie pykło z kalkami to mam okazję żeby się wziąć z planowany od prawie 2 lat projekt.
Tło
Misja Apollo 9 wystartowała 3 Marca 1969 roku ze słynnej platformy startowej LC39A. Była to druga misja załogowa programu Apollo a jej celem było sprawdzenie poprawności działania systemów lądownika księżycowego. Podczas pobytu na orbicie sprawdzano m.in. poprawność działania silników lądownika, systemu podtrzymywania życia, nawigacji i dokowania.
Po 10 dniach, 1 godzinie i 54 sekundach trwania misji, kapsuła wylądowała w Oceanie Atlantyckim, 300km na wschód od Bahamów.
Do momentu testu SpaceX Dragon w 2019 roku, kapsuła misji Apollo 9 była ostatnim załogowym statkiem kosmicznym który lądował w tym oceanie.
Ciekawostką jest iż start rakiety SpaceX odbył się z tej samej platformy startowej, a lądowanie odbyło się dokładnie w 50-tą rocznicę misji Apollo 9.
Członkowie misji, od lewej :
- James A. McDvitt - Dowódca
- David R. Scott - Pilot modułu dowodzenia CSM
- Russell L. Schweickart - Pilot modułu księżycowego LM

Model
W konkursie chcę wystartować z modelem śmigłowca SH-3D firmy Dragon/CyberHobby w skali 1:72. Maszynę chcę wykonać w zawisie podczas akcji wydobywania kapsuły misji Apollo 9.
Po wylądowaniu kapsuły śmigłowiec podlatywał w pobliże kapsuły i zrzucał ekipę nurków wraz z pontonami i sprzętem. Nurkowie zabezpieczali kapsułę przypinając na jej obwodzie dmuchany pływak oraz ponton na który mogli wyjść astronauci. Kapsuła miała co prawda swoje pływaki, okrągłe, dmuchane, wyglądające jak piłka i umieszczone na górze, ale służyły one tylko i wyłącznie do tego by obrócić kapsułę jeśli wylądowałaby na plecach.
Astronauci po ubraniu się w szczelne kombinezony z maskami, wychodzili na ponton i byli następie wciągani w koszu na pokład śmigłowca, jeden po drugim. Śmigło zawoziło ich następnie na lotniskowiec gdzie byli poddawani kwarantannie - stąd te kombinezony. (choć w przypadku tej misji kwarantanny nie było, bo nie było lądowania na księżycu)
Ja chcę zrobić dioramę gdy śmigłowiec jest w trakcie zrzucania pakunków. Kapsuła miałaby się unosić na wodzie a do niej przypięty byłby ponton z obsługą która jest w trakcie jej zabezpieczania.
Będzie małe odstępstwo od realizmu, mianowicie ze śmigłowca spuszczona zostanie lina wyciągarki ponieważ jeszcze nie wymyśliłem jak robić lewitujące modele

Model będzie waloryzowany następującymi dodatkami :
- Kalkomanie Starfighter decals, numer boczny 54
- Figurki PJ productions 721126 - SAR HELICOPTER CREW
- Figurki PJ productions 721134 - GROUND CREW
- Maski oszklenia od Edka
Figurki z zestawu Ground Crew chcę przerobić na nurków, co biorąc pod uwagę że śmigają w obcisłych, gładkich piankach nie powinno stanowić większego problemu.
Wnętrza nie będę waloryzował bo kokpit jest wystarczająco ładny, a kabiny cargo nie będzie praktycznie widać bo w wejściu będą stać dwie figurki i wnętrze będzie zawalone gratami.

Obowiązkowa rolka. Wycięty jedynie kadłub w celu ustalenia rozmiarów podstawki.