zegeye napisał(a):piotr dmitruk napisał(a):Mam wiele modeli ukraińskich firm, ale myślałem, żeby potraktować konkurs jako pretekst do rozpakowania dużych pudeł.
Największe z nich to jednak Bartini WWA-14. Mimo, że ma oznaczenia cywilne, to jednak projekt wojskowy.
Trudno, poczeka na lepsze czasy, wypakujemy coś innego.
Moze i wojskowy ale w wojsku nigdy nie był... Oznaczenia AEROFLOT-u jak dla mnie ... nie widzę przeciwwskazań.
A .. i zęby nie było.... ruskich nie cierpię... ale to co zaproponowałeś jest bardzo ciekawą konstrukcją (technicznie) i myślę że byłoby to ze stratą dla konkursu jakbyś tego nie zlepił Poza tym w Rosji wszystko jest wojskowe...
Jak Piotrowi się chce bawić, to czemu nie. Robert Bartini (a właściwie Włoch Roberto Oros di Bartini) w lotnictwie radzieckim - to bardzo ciekawa postać. Jego nowatorskie pomysły cały czas były postrzegane jako sabotaż, przez co w czasie wojny odsiadywał wyrok w tak zwanej "szaraszce" (biurze konstrukcyjnym pod dozorem NKWD) Realnie brał udział w projektowaniu i wdrożeniu Tu-2 i Jer-2. WWA-14 został dokończony po jego śmierci w biurze konstrukcyjnym Berijewa. Osobiście traktuję tę konstrukcję jako samolot doświadczalno-eksperymentalny.