Polskie akcenty na zagranicznych imprezach.

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Polskie akcenty na zagranicznych imprezach.

Postprzez Mac Eyka » poniedziałek, 6 września 2010, 15:42

Tytuł wątku może nie do końca oddaje to co chciałbym zamieścić tutaj.
Jest już wątek o modelach w polskich barwach.
A terach chciałbym zaproponować zabawę w przedstawiania polskich akcentów na zagranicznych imprezach związanych w bliższej lub dalszej części z naszymi zainteresowaniami.
A pobudziło mnie to zdjęcie
Obrazek
Tegoroczna impreza w St Quentin we Francji.
Poszukałem nieco w necie i okazuje się, że ten Spitek prezentuje się z szachownicą na różnych imprezach:
http://www.airliners.net/search/photo.s ... entry=true
Bardzo to miłe dla nas, prawda?
Zatem, jeśli ktoś znajdzie jakieś zdjęcie z polskim akcentem za granicą niech umieszcza, mam nadzieję, że zbierze się niezła kolekcja.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Polskie akcenty na zagranicznych imprezach.

Postprzez Exito » poniedziałek, 6 września 2010, 21:55

Tego Spitfira można było obejrzeć w tym roku także w Polsce na pokazach w Góraszce i bodajże w Płocku .
Za stroną Góraszki :
"Warto podkreślić, że historia tego Spitfire’a jest mocno związana z działaniami bojowymi polskich dywizjonów w czasie II wojny światowej. Maszyna w 1942 roku służyła bowiem w Woodvale w 315 Dywizjonie Myśliwskim "Dęblińskim", a potem w 317 Dywizjonie Myśliwskim "Wileńskim". Z zapisów tych dywizjonów wynika, że za sterami tego konkretnie myśliwca latali słynni piloci polscy, m.in. Aleksander Chudek, Stanisław Blok, Ludwik Martel, Tadeusz Andersz, Franciszek Kornicki i Jerzy Mencel."
Exito

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea