Wielkopolskie Lotnictwo Wojskowe 1919 -1921

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Wielkopolskie Lotnictwo Wojskowe 1919 -1921

Postprzez Sparrow » sobota, 12 stycznia 2013, 23:55

W Wielkopolskim Muzeum Walk Niepodległościowych w Poznaniu od połowy grudnia jest czynna wystawa pod tytułem "Wielkopolskie Lotnictwo Wojskowe 1919 -1921". Na wystawie jest sporo fotografii, część dobrze znana i sporo mniej znanych (przynajmniej dla mnie). W gablotkach oprócz fotografii i odznak jest też pozostałość (w gablocie napisano fachowo: destrukt) lotniczego karabinu maszynowego Lewis. Pod sufitem zwisa niemiecka bomba 12,5 kg. Na ekranach wyświetlana jest animacja wyglądu lotniska Ławica a na drugim ekranie interaktywnym można oglądać wybrane fotografie. Największą atrakcją (dosłownie) jest makieta kadłuba samolotu Fokker DVII w polskich barwach. Makieta w zapowiedziach anonsowana była bodajże jako replika samolotu, więc dosyć sceptycznie podszedłem do tego tematu, bo muzeum nie ma wielkich pomieszczeń, gdzie taki samolot mógłby się zmieścić. Makieta jest mocno uproszczona, ale sądzę, że spełnia swoje zadanie, dając zwiedzającym pogląd na wielkość i wygląd ówczesnych samolotów. Wygląd oceńcie sami. Przypomina trochę sposobem wykonania makietę Albatrosa D II, który był kiedyś wystawiany na targach Model Hobby w Poznaniu (opisany jest w Aeroplanie nr 2/99). Myślę, że jak ktoś jest z Poznania, lub będzie w Poznaniu "przelotem", to warto poświęcić pól godziny lub godzinkę, żeby obejrzeć tę wystawę. W soboty wstęp do muzeum jest bezpłatny. W piwnicy muzeum jest ekspozycja stała dotycząca pierwszej wojny światowej (dokładnie nie pamiętam, bo zwiedzałem ją chyba ze dwa lata temu).
Poniżej klika fotografii:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gablota z karabinem Lewis:
Obrazek

Obrazek

Makieta Fokkera DVII
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozostałości oznaczeń kierunków magnetycznych ze stanowiska do kompensacji busoli:
Obrazek
Sparrow
Sparrow

Reklama

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea