I. Model Show WROCŁAW 2012 - 14-15. 04. 2012

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

I. Model Show WROCŁAW 2012 - 14-15. 04. 2012

Postprzez Bigmodel » niedziela, 4 marca 2012, 08:57

Witam.

Chciał bym zaprosić w imieniu organizatorów na I. Model Show WROCŁAW 2012 który odbędzie się w dniach - 14-15. 04. 2012

Impreza odbędzie się w II. Liceum Ogólnokształcące, ul. Parkowa 18-26, 51-616 Wrocław.

W ramach imprezy odbędą się trzy niezależne konkursy

I . Konkurs PROFI
Klasa 1 - modele lotnicze skala 1:72
Klasa 2 - modele lotnicze skala 1:48
Klasa 3 - modele pojazdów wojskowych skala 1:35 i 1:48
Klasa 4 - modele pojazdów wojskowych skale 1:72 - 1:87

W Konkursie PROFI nie będzie podziału na kategorie wiekowe.
Do modelu musi być dołączona dokumentacja (plany w skali, zdjęcia, rysunki, schemat malowania). Zawodnik może wystawić w każdej klasie tylko dwa własnoręcznie wykonane modele. W celu zapewnienia większego bezpieczeństwa modeli prosimy o ich przytwierdzanie na stałe do podstawek. Ocena modeli odbywać się będzie według regulaminu zamieszczonego m.in. na stronie internetowej konkursu.
Strona zostanie udostępniona na przełomie Grudnia/Stycznia.

II. Konkurs Open (bez podziału na kategorie wiekowe)

Klasa 5 - modele samolotów z napędem śmigłowym 1:72
Klasa 6 – modele samolotów odrzutowych 1:72
Klasa 7 – modele samolotów z napędem śmigłowym 1:48
Klasa 8 – modele samolotów odrzutowych 1:48
Klasa 9 - modele lotnicze 1:32 i 1:24
Klasa 10 – modele śmigłowców – wszystkie skale
Klasa 11 - modele gąsienicowych pojazdów wojskowych 1:35 i większe
Klasa 12 – modele kołowych pojazdów wojskowych 1:35
Klasa 13 – modele pojazdów wojskowych (kołowe i gąsienicowe) 1:48
Klasa 14 - modele gąsienicowych pojazdów wojskowych 1:87 - 1:72
Klasa 15 – modele kołowych pojazdów wojskowych 1:87 – 1:72
Klasa 16 – artyleria – 1:48 – 1:35
Klasa 17 - modele samochodów cywilnych 1:43 – 1:8
Klasa 18 - modele okrętów (wszystkie rodzaje - żaglowce i motorowce, wszystkie skale)
Klasa 19 - dioramy lotnicze
Klasa 20 - dioramy z pojazdami
Klasa 21 - figurki 54 – 89 mm
Klasa 22 - figurki 90 mm i większe
Klasa 23 – kolekcje modelarskie (od 5 do 8 modeli powiązanych tematycznie)
Klasa 24 – modele SF (science fiction)

III. Konkurs Open Junior

Młodzicy (wiek do lat 12)
Klasa 25 - modele lotnicze (wszystkie skale)
Klasa 26 - modele pojazdów wojskowych (wszystkie skale)
Klasa 27 - dioramy

Juniorzy (wiek od 13 do 17 lat)
Klasa 28 - modele lotnicze (wszystkie skale)
Klasa 29 - modele pojazdów (wszystkie skale)
Klasa 30 - dioramy

W Konkursach Otwartym oraz Otwartym Junior nie jest wymagana dokumentacja.

Działa już strona www, gdzie można znaleźć informacje o zawodach, regulamin imprezy, arkusz zgłoszenia do pobrania w pdf ie.
Oraz możliwość zgłoszenia modeli - Online ;o)

Oto link :arrow: http://www.lo2.wroc.pl/pages/read/99

Plakat konkursu

Obrazek

Organizatorzy nie są w stanie zapewnić noclegów dla uczestników konkursu.
Prosimy o ich załatwianie we własnym zakresie. Podajemy adresy instytucji, które mogą okazać się pomocne.

Informacja Turystyczna
Rynek 14
50-101 Wrocław
tel. (071) 344 31 11/12
info@itwroclaw.pl

Szkolne Schronisko Młodzieżowe przy MDK
50-007 Wrocław, ul. Kołłątaja 20
tel. (071) 343 88 56

Dom Wycieczkowy
Piast Odra Tourist
ul. Piłsudskiego 98
50-017 Wrocław
tel. (071) 343 00 33

Schronisko Młodzieżowe przy Lotniczych Zakładach Naukowych
ul. Kiełczowska 43, 51-315 Wrocław

Green Hostel Wrocław (400 m. od konkursu)
ul. Mickiewicza 4
51-619 Wrocław
tel./fax: 71 348 06 06
e-mail: info@greenhostel.wroclaw.pl
http://www.greenhostel.wroclaw.pl/

Pozdrawiam
Jacek
Pancerka w 1/15 - 1/16 http://bigmodel120.blogspot.com/
Bigmodel Walk Around http://bigmodel1200.blogspot.com/
Bigmodel

Reklama

modele polskich samolotów

Re: I. Model Show WROCŁAW 2012 - 14-15. 04. 2012

Postprzez Czarny » niedziela, 4 marca 2012, 15:08

Czy za plan modelarski uznany bedzie wydruk, kopia czy musi byc z oryginalnej publikacji

Jak oceniać będziecie np tks znanej polskiej firmy do której znane polskie wydawnictwo wypościło plany w skali rysując je pod model i powielając widoczne tam błędy?
Czarny

Postprzez Bigmodel » niedziela, 4 marca 2012, 16:00

Witam

Czarny napisał(a):Czy za plan modelarski uznany bedzie wydruk, kopia czy musi byc z oryginalnej publikacji

Nie musi być oryginał, można spokojnie dać xero.
Osobiście jestem zwolennikiem dawania dokumentacji na zawodach w postaci xero.
Raz x - lat temu dałem na zawodach w Łodzi, jako dokumentacje oryginalną książkę z serii Warmachines o M-113 i jakaś (tu - cenzura ;o) ) mi ją ukradła.
Dlatego od tego momentu zawsze daje xero.

Czarny napisał(a):Jak oceniać będziecie np tks znanej polskiej firmy do której znane polskie wydawnictwo wypościło plany w skali rysując je pod model i powielając widoczne tam błędy?

Akurat w tej chwili na to pytanie jest mi ciężko odpowiedzieć, ponieważ nie ja to będę oceniał.
Ale zapytam się.

Pozdrawiam
Jacek
Bigmodel

Postprzez Bigmodel » wtorek, 6 marca 2012, 20:15

Witam

Czarny napisał(a):Jak oceniać będziecie np tks znanej polskiej firmy do której znane polskie wydawnictwo wypościło plany w skali rysując je pod model i powielając widoczne tam błędy?

Komisja sędziowska nie będzie weryfikować planów pod względem poprawności. Model będzie oceniany według dostarczonej dokumentacji.
To Ty decydujesz według jakiej dokumentacji robisz modeli i jaką dokumentacje dasz do modelu.

Pozdrawiam
Jacek
Bigmodel

Postprzez Czarny » wtorek, 6 marca 2012, 20:46

Czyli de facto w dobie coreli, gimpów i cadów mogę podetknąć wam dowolnie zmanipulowanego gniota zrobionego pod model który przywiozłem i dostanę za to max punktów. Jest sens brnąć tą ścieżką?
Czarny

Postprzez karambolis8 » wtorek, 6 marca 2012, 20:50

Z jednej strony masz rację. A z drugiej chyba nie wymagasz, żeby komisja sędziowska znała każdą konstrukcję na wylot i potrafiła wyłapać błędy w przedstawionej dokumentacji?
karambolis8

Postprzez Czarny » wtorek, 6 marca 2012, 20:54

Nie, przeciez nie mogę kazać nikomu znac każdą konstrukcje na wyrywki. Poddaję jedynie pod zasadność tworzenie rywalizacji opartej na tzw. dokumentacji. Wymagajmy albo przedstawienia oryginałów albo darujmy sobie takie podchody. Polak portafi....
Czarny

Postprzez Przemek - MaXus » wtorek, 6 marca 2012, 20:57

Czarny napisał(a):Czyli de facto w dobie coreli, gimpów i cadów mogę podetknąć wam dowolnie zmanipulowanego gniota zrobionego pod model który przywiozłem i dostanę za to max punktów. Jest sens brnąć tą ścieżką?

Echhh, myślę, że i "oryginalną" dokumentację można by tak zmanipulować - takie czasy niestety :(.
Zresztą, wydaje mi się (choć mylić się oczywiście mogę), że obecnie moda na zgodność z oryginałem zanika, przynajmniej na wszelakich konkursach ciężko to egzekwować - łatwiej oceniać to, co nie wymaga linijek, kątomierzy, planów, itp. przed nosem.
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » wtorek, 6 marca 2012, 21:03

Czarny napisał(a):Poddaję jedynie pod zasadność tworzenie rywalizacji opartej na tzw. dokumentacji.

Fakt, może organizatorom chodzi o wyłowienie, kto zadawał sobie trud, próbując zbliżyć swój model do jakiegoś p-tu odniesienia (jaki by nie był). Ale to najlepiej byłoby poznać ich spojrzenie na temat.
Przemek - MaXus

Postprzez Bigmodel » wtorek, 6 marca 2012, 21:18

Przemek - MaXus napisał(a):Echhh, myślę, że i "oryginalną" dokumentację można by tak zmanipulować - takie czasy niestety :(.
Zresztą, wydaje mi się (choć mylić się oczywiście mogę), że obecnie moda na zgodność z oryginałem zanika, przynajmniej na wszelakich konkursach ciężko to egzekwować - łatwiej oceniać to, co nie wymaga linijek, kątomierzy, planów, itp. przed nosem.

Tu się z Tobą zgodzę w 100 %.
Jeżeli chodzi o mnie wolę wystawiać modele tam gdzie jest wymagana dokumentacja.
Choć ostatnio zdarza mi się to coraz rzadziej.

A co dokumentacji do TKS a.
Ostatnio sporo czasu spędziłem na kompletowaniu dokumentacji do TKS a.
Aparat,metrówka, kilka godzin pracy, i mam kwity że spokojnie mogę sobie zrobić wierny model TKS a od podstaw w dużej skali :)

Przemek - MaXus napisał(a):Fakt, może organizatorom chodzi o wyłowienie, kto zadawał sobie trud, próbując zbliżyć swój model do jakiegoś p-tu odniesienia (jaki by nie był)

I oto chodzi.
Widziałem już takie "perełki" wystawiane na zawodach, które nic nie miały wspólnego z oryginałem.
Np, obrazek z zawodów, wystawiony Sherman M4.I.c z silnikiem od M4A3, w malowaniu z naszego M4A1.76 z 1.D.Panc
A na koniec było oburzenie dlaczego nie wygrałem.

Zawsze przecież można wystawić model w klasie "Open", gdzie nie jest wymagana dokumentacja.

Pozdrawiam
Jacek
Bigmodel

Postprzez karambolis8 » wtorek, 6 marca 2012, 23:55

Czarny napisał(a):Poddaję jedynie pod zasadność tworzenie rywalizacji opartej na tzw. dokumentacji. Wymagajmy albo przedstawienia oryginałów albo darujmy sobie takie podchody.

Też tak myślę.
karambolis8

Postprzez Czarny » środa, 7 marca 2012, 00:43

Bigmodel napisał(a):
Przemek - MaXus napisał(a):Fakt, może organizatorom chodzi o wyłowienie, kto zadawał sobie trud, próbując zbliżyć swój model do jakiegoś p-tu odniesienia (jaki by nie był)

I oto chodzi.
Widziałem już takie "perełki" wystawiane na zawodach, które nic nie miały wspólnego z oryginałem.
Np, obrazek z zawodów, wystawiony Sherman M4.I.c z silnikiem od M4A3, w malowaniu z naszego M4A1.76 z 1.D.Panc

A co będzie jak ktoś przyjdzie ci z dopasowanymi do takiej karykatury planami?
Po za tym wymóg przedstawienia oryginału np planów modelarskich upraszcza sprawy związane z łamaniem praw autorskich do publikacji.
Czarny

Postprzez Tomasz Mańkowski » środa, 7 marca 2012, 07:20

Czarny napisał(a):
Bigmodel napisał(a):Np, obrazek z zawodów, wystawiony Sherman M4.I.c z silnikiem od M4A3, w malowaniu z naszego M4A1.76 z 1.D.Panc

To będzie miał pecha :mrgreen:
Bo we Wrocku zazwyczaj sędziuje "klan Shermanoholików" i co jak co, ale oni dokumentację / historię / oznakowania takiego pojazdu znają dość dobrze :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez Rob-Roy » środa, 7 marca 2012, 07:44

Zazwyczaj powstrzymuję się od takich komentarzy, ale jak czytam "spostrzeżenia" Czarnego to ręce mi opadają. Kolejna jałowa dyskusja. Jeszcze się nie zaczęło a już trzeba szukać dziury w całym! Dlaczego wychodzisz z założenia, że od razu trzeba kombinować i oszukiwać? Rozumiem, że charakteryzuje to część naszego społeczeństwa ale idąc takim tokiem "rozumowania" to nie ma sensu organizować jakiegokolwiek konkursu, bo skąd masz Czarny pewność, że np:
- ktoś nie kupił modelu na Allegro i go nie wystawia jako swój
- w kategorii M?J znajdzie się model seniora
- ktoś nie wystawia swojego modelu tylko kumpla itd, itd
Jeśli uważasz, że jestem naiwny to widocznie jesteśmy z innej bajki i o innym katalogu swoich własnych wartości etycznych.

A konkurs "Profi" ma na celu przede wszystkim docenić trud tych modelarzy, którzy mogą się czuć niedoceniani na różnych konkursach. Gdzie wkładają mnóstwo pracy w odtworzenie modelu z najdrobniejszymi detalami, ale może mają mało atrakcyjne malowanie, może nie poobijali go tak jak inni (bo na fotkach tak nie jest) i nie cieszy on oka tak jak inny model z lepszymi śladami eksploatacji, ale w ogólnym rozrachunku i kunszcie modelarskim bije taki model o głowę. Więc po to to jest. A jeżeli ktoś zamierza udowodnić na lewych, spreparowanych kwitach, że można oszukać sędziów to jaki sens startu w takich zawodach?
Pozdrawiam!
"Tylko podróż jest prawdziwym życiem, jak i prawdziwe życie jest podróżą."
Rob-Roy

Postprzez Czarny » środa, 7 marca 2012, 08:45

Rob-Roy napisał(a): A jeżeli ktoś zamierza udowodnić na lewych, spreparowanych kwitach, że można oszukać sędziów to jaki sens startu w takich zawodach?
Pozdrawiam!

A jaki jest sens kiedy senior wystawia się jak junior albo wystawia się modele kupione i wykonane przez innych modelarzy? Przecież to jest nagminne zachowanie w naszym grajdołku. To ta sama kategoria postaw (nie)etycznych obecnych w naszym gronie.

Inna sprawa to jak mówiłem podejście do praw autorskich.

Ja po obejrzeniu jakiś czas temu planów do TKSa chyba w miniReplice, ale nie dam sobie głowy uciąć że to było tam, mam kryzys zaufania do "dokumentacji" skoro można zrobić taka pod producenta modelu.

Tomasz Mańkowski napisał(a):
Czarny napisał(a):
Bigmodel napisał(a):Np, obrazek z zawodów, wystawiony Sherman M4.I.c z silnikiem od M4A3, w malowaniu z naszego M4A1.76 z 1.D.Panc

To będzie miał pecha :mrgreen:
Bo we Wrocku zazwyczaj sędziuje "klan Shermanoholików" i co jak co, ale oni dokumentację / historię / oznakowania takiego pojazdu znają dość dobrze :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Oto i odpowiedź:

Bigmodel napisał(a):Witam

Komisja sędziowska nie będzie weryfikować planów pod względem poprawności. Model będzie oceniany według dostarczonej dokumentacji.
To Ty decydujesz według jakiej dokumentacji robisz modeli i jaką dokumentacje dasz do modelu.

Pozdrawiam
Jacek
Czarny

Następna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea