IPMS Polska/Poland

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: IPMS Polska/Poland

Postprzez T.Z.Kędzierski » piątek, 28 stycznia 2011, 08:21

SKYRAIDER napisał(a):Co do splędoru, to IPMS nie jest nikomu potrzebny.
Każdy sam wypracowuje swoją markę, są znane nazwiska, grupy itd.
Jest nam miło jak zostajemy zaproszeni przez Prezydenta Torunia
......W zeszłym roku było nas 8, w tym będzie 12, miło będzie.....

nas, n a s - czyli kogo? Kowalskiego co samotnie wieczorami dłubie modele,
chyba nie, prezydent Torunia zaprosił a k t y w i s t ó w konkretnej grupy działającej na rzecz społeczności lokalnej (fajnie to brzmi - zalatuje starymi dobrymi czasami).
Właśnie grupy, bo jakby jej nie zwał to samotnie jesteśmy nikim. I wszystkim Panom Prezydentom nie tylko Torunia samotnie powiewamy (członkowie IPMS Świdnica też bywają zapraszani do Pana Prezydenta Świdnicy, są to spotkania z udziałem lokalnej prasy i telewizji, ale P.P. nie zaprasza żadnego iksińskiego samotnie budującego nawet najlepsze modele – dlaczego – bo on dla niego nie istnieje).
Przypominam, w założeniu IPMS Polska ma być stowarzyszeniem modelarzy. Właśnie modelarzy, nie grup czy klubów, lecz pojedynczych ludzi rozsianych po całym kraju, tych którzy nie mają blisko i pod ręką „Herkulesa” czy innego towarzystwa.
Wprawdzie chciałbym aby w statucie IPMS Polska znalazł się zapis o miejscu lokalnych istniejących środowisk w strukturach tej organizacji, tak aby będąc członkiem lokalnej grupy modelarskiej nie trzeba było być dodatkowo członkiem IPMS Polska. Ale takiego zapisu trzeba dopiero dokonać. A lokalne grupy musiały by się wyraźnie w tej materii określić.
na świecie w strukturach IPMS’u działają tzw. SIG’i, są to lokalne grupy zrzeszające pasjonatów wszelkiej maści lecz nazwijmy to „monotematycznych” czyli pasjonujących się wybranym kawałkiem historii, konstrukcji czy dziedziny modelarstwa.
IPMS to miejsce dla wszystkich którzy czują potrzebę identyfikowania się z jakąś grupą zajmującą się szeroko pojętym tematem pod nazwą modelarstwo cy historia techniki.
Postawa większości piszących w tym wątku jest jednoznaczna – furda mi tam jakieś ipeemesy - wolnoć tomku w swoim domku.
To ja tu pytam, co tu robicie? Identyfikujecie się z tym forum? (wszak to grupa), idąc dalej, co po niektórzy bardziej czy mniej identyfikują się z jakim lokalnym ipeemesem czy innym klubem. To czemu próbujecie potępić stworzenie jednolitej struktury zjednaczającej wszystkich „ale cuzamen do kupy”. Pytacie co ja z tego będę miał - nic nie będziesz miał, a wręcz przeciwnie będzie do tego trzeba nawet dołożyć – i to jest brutalna prawda (wiem chcecie aby Wam obiecać jak dzieciom ze każdy dostanie „kinder czekoladkę i jajko z niespodzianką”) nie nic takiego nie będzie i trzeba będzie jeszcze zapłacic za to składki.
I wracam do spotkania Panaprezydentowego w Toruniu, na zdjęciu widzę więcej niż 8-miu, pewnie jest to jeszcze paru innych przedstawicieli lokalnych środowisk mieszających w tzw. kulturze czyli następnych grup.
Ale nie byłem tam, wiec sobie gdybam.
I proszę mi tu za moment nie zarzucić, że po to chce zbudować strukturę IPMS Polska bo lubię żeby zapraszał mnie, czy kogokolwiek innego, nawet Prezydent Komorowski.
Chodzi o to, aby do Pana Prezydenta i innych decydentów docierała informacja, że są na tym bożym świecie inni poza konkurencyjną partią

TZK
Chcesz znaleźć się w gronie ludzi akceptujących Ciebie takim, jaki jesteś? Przystań do z IPMS Świdnica – ludzi ze Zdolnego Śląska
Kliknij zatem:
http://www.ipmsswidnica.pl/index.php?op ... &Itemid=17
T.Z.Kędzierski

Reklama

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 28 stycznia 2011, 08:52

Aleksander napisał(a):Żeby wiedzieć, o czym rozmawiamy, przejrzałem kilka stron internetowych różnych ipms-ów, żeby zobaczyć CO i JAK oni robią i jeszcze PO CO

Bo widzisz Olku, mogłeś wejść na strony jako osoba niezaangażowana i dowiedziałeś się wszystkiego.
A tutaj jeszcze organizacji nie ma, a już jest tworzony zamknięty krąg wtajemniczonych i podział na "mojszych" i "mojsiejszych". Chcesz się dowiedzieć podstawowych informacji- najpierw musisz złożyć deklarację i zalogować się na forum, czyli de facto zaakceptować wszelkie ustalenia, jakie poczyniono w tajemnicy przed Tobą.
To tak jakbyś jechał na konkurs do Bytomia, a organizatorzy poinformowali Cię, że najpierw należy złożyć deklarację i wpłacić wpisowe, a potem na miejscu dowiesz się, jakie będą kryteria oceny modeli.

Cyryl może tak, ale nie te Metody.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez RAV » piątek, 28 stycznia 2011, 09:13

T.Z.Kędzierski napisał(a):Chodzi o to, aby do Pana Prezydenta i innych decydentów docierała informacja, że są na tym bożym świecie inni poza konkurencyjną partią

A po co? Chcesz koncesję na bycie modelarzem? A może państwową kontrolę nad środkami chemicznymi, których używamy? Jak do "góry" dojdzie, że po nawąchaniu się Wamodu można mieć jakieś zwidy, to nam sklepy pozamykają...

Popatrz na paralotniarstwo. Kiedyś (na początku lat 90-tych) wystarczył 3-stopniowy program szkolenia opracowany przez Aeroklub. Po pierwszym etapie zdawało się prosty egzamin u instruktora, dostawało się bezterminową "licencję" (dokładniej: Kartę Stopnia Wyszkolenia) i można było latać samodzielnie (choć w ograniczonym zakresie) i szkolić się na wyższe stopnie. Potem weszły zmiany w Prawie Lotniczym i obecnie mamy egzamin państwowy po 3-stopniowym kursie (wcześniej latanie tylko pod opieką instruktora), który stał się przez to znacznie droższy, "licencja" (obecnie zwana Świadectwem Kwalifikacji) wymaga odnawiania co 5 lat w ULCu, a mało brakowało, a mielibyśmy jeszcze badania lotniczo-lekarskie i rejestrowanie statków powietrznych. Wzrosły koszty wszystkiego - większość szkół splajtowała, większy odsetek pilotów rezygnuje ze szkolenia i lata na dziko na nastoletnich szmatach, ulegając wypadkom, które są zatajane (bo za latanie bez papierów można beknąć).

Dlatego, zanim zaczniesz w imieniu modelarzy nawiązywać kontakty z władzami, upewnij się, czy ktoś Cię o to w ogóle prosił.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 28 stycznia 2011, 09:37

Piotrze, moim zdaniem - i nie Metody, i nie Cyryl.

Szanowny TZK, modelarstwo to indywidualne zajęcie. Forum, o którym wspominasz, jest jedynie platformą wymiany informacji, a nie klubem, z którym się identyfikuję. Nie czuję wstydu i nie mam kompleksów z powodu swoich zainteresowań. I nie muszę się wspierać liczbą członków jakieś oficjalnej organizacji, by spokojnie patrzeć innym w oczy. To co robię, robię za własne pieniądze, nie szukam wsparcia w kieszeni innych. Jeśli chciałbym kogoś reprezentować na szerszym forum, to wyłącznie siebie i swoje dokonania, jeśli bym je miał. Bo modelarstwo to indywidualne zajęcie. Nie potrzebuję reprezentującej mnie i wsperającej legitymacją organizacji. A dorabianie do tego wątpliwej ideologii i formalnych ram organizacyjnych, moim zdaniem, jest pomysłem nie trafionym. To jest wyłącznie moje zdanie, choć - co widać po reakcjach adresatów twojego zaproszenia - nie jedyne. Być może "coś" z tego jednak powstanie, ale proszę nie uzurpować sobie prawa do nazywania tego reprezentacją modelarzy. Wytwór ambicji kilku działaczy, funkcjonujący jako jedno z wielu stowarzyszeń hobbystycznych, taką reprezentacją nie jest i nie będzie, bo modelarstwo to indywidualne zajęcie. Gdybym grał w piłkę, poszukałbym drużyny. Nie gram - więc jej nie szukam. Przyjaciół mam i bez legitymacji IPMS. Ponowne dzięki za "miłe" zaproszenie, nie skorzystam.

Pozdrawiam

KYC
K.Y.Czart

Postprzez Czarny » piątek, 28 stycznia 2011, 09:57

Miałem nadzieję że będzie to organizacja, która bardziej będzie łączyć niż dzielić.
Mieszkam w Krakowie, dość dużym mieście, gdzie z tego co wiem żadna organizacja skupiająca modelarzy nie działa. Muszą nam wystarczać spotkania w zaprzyjaźnionych sklepach i wystawa organizowana ponownie od dwóch lat w MLP.

Założę się, że w moim mieście mieszka znacznie więcej osób, które chciały by coś robić razem i nie chodzi mi o piastowanie stołków ale np. pomoc MLP w organizacji ich imprezy itd. Są po prostu ludzie, którzy chcieli by coś robić dzieląc swój czas z innymi hobbystami. Są też i tacy, którzy wola siedzieć w domu i pracować nad swoimi modelami ale też i tacy, których ego nie pozwala na nic innego jak zdobywanie szczytów Parnasu, choćby były to stołki lokalnej organizacji modelarskiej. Musimy na wzajem się zaakceptować a nie wiecznie burzyć krew. Bo tak jak różne jest nasze HOBBY tak różni jesteśmy i my!

Z jednej strony rodzi się pytanie, czy nie możemy mieć w Polsce organizacji na miarę IPMS Stockholm, która publikuje wręcz naukowe artykułu, które spokojnie można cytować w pracach historyków? Czy my jesteśmy gorsi? Czy nie stać nas na to by nonprofitowo pomagać sobie robiąc np szablony masek czy kalek do ściągnięcia ze strony? Co nam w tym przeszkadza?
Czy musimy zakładac organizację, która będzie kuźnią waści i podziałów bo komuś zależy na stołkach?
Czarny

Postprzez Robert Thorz » piątek, 28 stycznia 2011, 11:27

Drogie Koleżanki i Koledzy, przeczytałem ostatnie kilka stron wątku ze zdumieniem zarówno wczoraj, jak i dziś. Naprawdę widać, że jest kilka istotnych spraw do wyjaśnienia. Czytając posty niektórych z Was mam wrażenie, że (Bez obrazy) naprawdę niektórzy mają problem z czytaniem ze zrozumieniem. Padły pytania:, po co składki?,czym Bedzie się zajmował IPMS, czemu trzeba wypełnić deklarację itp. itd.

Chłopaki po pierwsze składki to narazie temat tabu wałkowany na forum ipms poland. Analizujemy przyszłe potrzeby stowarzyszenia i ewentualne mozliwości finansowe przyszłych członków. Sami nie wiemy, jakie plany będziemy sobie nażucac w najblizszej przyszłości. To sa tematy, które powoli, ale systematycznie chcemy obgadać w szerszym gronie Nikt nie powiedział, że DEKLARUJAC się do IPMS Poland MUSI wpłacić na starcie jakiekolwiek wpisowe/haracz/składkowe (niepotrzebne skreślić). Deklaracja ma jedynie za zadanie określenie ilości potencjalnych chętnych do tworzenia struktur IPMS. Nikt też nie powiedział, że w Bytomiu będzie zamknięte kółko wzajemnej adoracji. Wręcz przeciwnie! Specjalnie chcemy ustawić spotkanie tak, aby wszyscy zainteresowani mogli przyjść, wysłuchać, dopytać i rozwiać wszystkie swoje wątpliwości. Jeśli znajdą się chętni to się zadeklarują do kolejnego spotkania, które nastąpi tego samego dnia tak, aby dalsze rozmowy już na poważnie toczyły się wśród osób chcących brać udział w tym przedsięwzięciu. Pamiętajcie to MY sami to tworzymy każdy z nas ma możliwość dokonania zmian, poprawek, wprowadzenia ulepszeń. Żyjemy w demokratycznym kraju. W każdej chwili można się zapisać jak i zrezygnować. Nikt Nikogo nie ma zamiaru trzymać na siłę.

Dlatego proszę Was. Ostudźcie swoje emocje. Wiem ze Pewne osoby może wprowadziły swoimi wypowiedziami i czynami zaiste zamieszanie tudzież niesmak. Przepraszam wszystkich urażonych i pokrzywdzonych. Nie takie powinny być nasze zamiary i moim zdaniem nikogo z Nas nie były. Większość z tych nieporozumień wynikło z czystego niedogadania.
Proszę tez o nie wkładanie wszystkich zadeklarowanych do jednego worka. Pamiętajcie tak jak wspominałem żyjemy w demokracji. Bedzie to, co sami sobie ulepimy z tej gliny. Jedna czy dwie osoby nic nie wskórają jak większość będzie za innymi pomysłami. Także Nasz przyszły Statut jak narazie staramy się dopieścić tak, aby w Bytomiu można było się z nim zapoznać i wprowadzić ewentualne poprawki i ostatecznie zatwierdzić.

Aha i jeszcze jedno odnośnie części finansowej: Robi mi się naprawdę przykro jak się mówi tylko o kasie. Panowie, czy wszyscy jesteśmy materialistami??? Nie ma większych problemów??? Czytając poniektórych to mam wrażenie jakby czuli w tym jakiś WIELKI Interes. Nasuwa mi się wtedy taka myśl iz albo byli świadkami takich machloi bądź co gorsze może sami mają coś na sumieniu we przeszłości. Nie chce nikogo urażać, bo nie o to chodzi. Ale nie doszukujmy się w tym przekrętów. Bo jak by nie patrzeć to z takimi poglądami NIC nigdy nie zdziałamy. Tak samo mam wrażenie że są Osoby które w jakiś mniejszy lub wieszy sposób wyraziły swoje zainteresowanie ale czekają jak już wszystko będzie gotowe to wtedy przeanalizują sytuację i może przystąpią do IPMS Poland. Jak najbardziej do tego zachęcam. Tylko pamiętajcie. Teraz można jeszcze wszystkiego dokonac. Wprowadzic wiele dobrych pomysłów udoskonalic. Wielu z Was jest mądrymi, doświadczonymi modelarzami ( Bez wyjazdów na sklejaczy, modelarzy, hobbystów lepszych lub gorszych) którzy moga zaoferowac cenne uwagi. Potem to już może by z tym trudno, choc nikt nie powiedział że niemożliwe.

Tak wiec zmobilizujmy się już teraz i stwórzmy coś naprawdę fajnego, co ma by naszą wizytówka na świat, media, poglądy innych.

Swoją wypowiedzią nie odpowiedziałem na większośc pytań. Zdaję sobie z tego doskonale sprawę. Sądzę że nia ma to sensu gdyż zostały one już wcześniej wyjaśnione.

Z wyrazami szacunku Robert Thorz
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie.
http://www.ipmspolska.org.pl/
Robert Thorz

Postprzez sas » piątek, 28 stycznia 2011, 12:00

Zarejestrowałem się na tym forum i zalogowałem aby móc wyrazić pewną opinię. Już sam ten fakt konieczności logowania każe mi szanować decyzję założycieli IPMS Polska aby na naszym forum oraz na spotkaniu w Bytomiu mogli się wypowiadać tylko zadeklarowani wcześniej członkowie IPMS. Rozumiem różnicę między zalogowaniem się do internetowego forum i zapisaniem do organizacji ale wspólną cechą obu tych czynności jest brak jakichkolwiek konsekwencji prawnych. Zarówno ja tutaj jak i każdy zadeklarowany wcześniej członek IPMS może wypowiedzieć się a następnie opuścić salę co i ja uczynię po napisaniu tego posta. Nie wyobrażam sobie żeby na takie założycielskie spotkanie mógł przyjść każdy z pewnych względów porządkowych i czasowych i kulturowych. To ma być bowiem zebranie które wybierze tymczasowy zarząd który będzie to wszystko rejestrował i prowadził do najbliższego walnego zebrania członków. Propozycja Roberta rozwiązuje jakoś. ten problem
Dyskusja która się tu wywiązała jest niestety przykładem typowo polskiej wymiany zdań którą można spotkać od ulicy poprzez telewizję aż po sejm.
No to może w miarę krótko.
Wiem że to może zabrzmi brutalnie ale myślę że IPMS Polska jest stowarzyszeniem które powstaje ponieważ grupa ludzi tak po prostu chce. Grupa ludzi która nie chce nie tworzy IPMS Polska. Ja złożyłem deklarację bo tak po prostu chciałem od lat już czekając na taką organizację.
Ponieważ w Anglii powstała ona w 1963 roku a u nas….jest to dla mnie dowodem na pewne nierozwiązywalne problemy o których nie będę tu pisał bo to nie miejsce na te sprawy.
Jestem współzałożycielem IPMS Sudety i występuję w swoim na razie imieniu ponieważ moi koledzy nawet nie chcą na razie rozmawiać na temat IPMS Polska przy czym jeśli ich to zainteresuje to z pewnością się zgłoszą. Ale też żaden z nich nie wypowiada żadnej opinii o tym przedsięwzięciu. zarówno u nas jak i na forum publicznym. Na razie powoli budujemy ten nasz regionalny IPMS a to wymaga czasu ponieważ nasza działalność nie jest prawnie zarejestrowana a więc nie występujemy do nikogo o pieniądze a wszystko robimy za własne. Jak czegoś dokonamy to wtedy wystąpimy do władz lokalnych itp. Nie obrażamy się jeśli ktoś nas nazywa towarzystwem wzajemnej adoracji i nawet gdyby ktoś użył zwrotu kółko gospodarzy wiejskich też byśmy się nie obrażali. Na pewnym forum jest podtytuł ,,dla strugających w domowym zaciszu,, i fajnie to brzmi i nikt się nie obraża. Mamy w Kłodzku wiele jeszcze do zrobienia i dlatego nie zwracamy uwagi na drobiazgi. Jest już modelarnia a de facto siedziba naszego IPMS. Nie wiem ile IPMSów ma takową ale my mamy. W tej siedzibie mamy już telewizor, DVD, komputer, miejsce do spotkań towarzyskich i wszystkich odwiedzających możemy poczęstować kawą lub herbatą. Jeszcze trochę w tym Internet zostało do zrobienia. Ale już zapraszamy wszystkich jeśli będą w Kłodzku. A chcemy żeby nasza siedziba stała się takim powiatowym centrum modelarstwa gdzie każdy bez względu na płeć kolor skóry i poglądy polityczne będzie mógł przyjść i pogadać oraz zapytać np. o dokumentację itp. Ot takie ,,przez modelarzy dla modelarzy,,
Proszę zwrócić uwagę na fakt że słowo pisane i mówione wygląda inaczej.
Dlatego znając Tomka Kędzierskiego wiem że nie chciał nikogo obrazić. Natomiast z pewnością nie zgodzę się z jego pomysłem żeby powstający IPMS Polska był reprezentantem wszystkich modelarzy i środowisk modelarskich w Polsce. Moim zdaniem powinna to być organizacja mówiąca tylko za siebie bo ja sobie nie wyobrażam żeby przyszedł ktoś do mnie do siedziby IPMS Sudety i zaczął udzielać mi rad. Natomiast jeśli zechce zgłosić swój akces zdobędzie prawo do wypowiadaniu się o kierunku działania i jego sposobach.
Większość z tutejszych wypowiedzi ma charakter ,,a co mi to da, co będę z tego miał,, Są też oczywiście zapytania o składki i powiem, że nie trzeba być prorokiem żeby przewidzieć takie pytania. Ja Tomkowi od razu napisałem o tym żeby się spodziewał takich pytań. Moje też monity doprowadziły do tego że wysokość składek została z grubsza ustalona na forum IPMS i będzie przegłosowana w Bytomiu. W tym kraju po prostu jak coś powstaje to natychmiast pojawia się problem co będę z tego miał i problem na co idą pieniądze. Bierze się to z grubsza z 3 powodów. Podejrzliwości, że ci którzy coś zakładają chcą z tego ciągnąć korzyści kosztem biednych członków, z powodu panującej w kraju biedy bo większość obywateli ma na co wydawać pieniądze i ani myśli o składkach oraz ogólnego nastawienia na korzyść którą wielu potencjalnych uczestników przedsięwzięcia chce osiągnąć.
Tłumaczenie Tomka w stylu JFK (nie pytaj co IPMS może zrobić dla ciebie…) jest tu nie na miejscu podobnie jak niedostateczne są jego wyjaśnienia co do korzyści płynących z przynależności IPMS Polska.
Ja mam do wszystkich tych którzy wypowiadali się na tym forum takie zadanie,
Zapytajcie samych siebie jak widzicie taki IPMS Polska? Jakie kierunki działań i jakie w ogóle działania sobie wyobrażacie? I jeśli odpowiecie sobie na te dwa pytania wtedy być może wniesiecie coś nowego do przyszłej działalności. Jeśli nie odpowiecie sobie sami na te dwa pytania to chyba nie jesteście zainteresowani i bardzo proszę czytajcie wszystkie posty komentujcie to sobie w swoich środowiskach ale nie piszcie bo nie będziecie mieli nic do powiedzenia a Tomkowi i innym członkom powstającego IPMS Polska nic nie da czytanie takich pustych zbiorów informacji, Nasyćcie je proszę treścią.
A jeśli chodzi o pieniądze to powiem że u nas w IPMS Sudety płaci składki 5 osób. Reszta widniejących na stronie internetowej członków nie płaci a są nawet tacy którzy nie pojawiają się w naszej siedzibie. I my to tolerujemy i nikogo nie wyrzucamy ani nie szykanujemy. Ale taki nieaktywny a żaden sposób członek nie może nam powiedzieć np. że mu się kolor ścian w modelarni nie podoba itp. bo to chyba byłoby nie na miejscu tak krytykować coś do czego niczego się nie dołożyło.
Natomiast w IPMS Polska jako zarejestrowanym stowarzyszeniu za gospodarkę pieniężną odpowiada zarząd i rozlicza się z niej podczas corocznych walnych zebrań.
A teraz prośba bardzo gorąca. Nie komentujcie tego posta. Proszę tylko o ewentualne wypowiedzi na to co napisałem w końcowej części. Piszę to dlatego że wszedłem tu tylko aby zaprezentować pewne poglądy. Żeby je zaprezentować musiałem się zalogować czyli zostać uczestnikiem forum. Ponieważ nie chcę być dalej jego uczestnikiem wychodzę stąd. Zapraszam jednak wszystkich w jakiś sposób zainteresowanych IPMSem do deklaracji i logowania się na naszym forum. Jeśli macie pomysły na działanie to piszcie. Ja nie mam pomysłów i poglądów na temat działania niniejszego forum więc się nie wypowiadam i nie będę jego członkiem.
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej Szpulak
sas

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 28 stycznia 2011, 12:16

Robert Thorz napisał(a):Nikt też nie powiedział, że w Bytomiu będzie zamknięte kółko wzajemnej adoracji. Wręcz przeciwnie! Specjalnie chcemy ustawić spotkanie tak, aby wszyscy zainteresowani mogli przyjść, wysłuchać, dopytać i rozwiać wszystkie swoje wątpliwości.

T.Z.Kędzierski napisał(a): robimy internetowe wybory władz a na twórczą dyskusję spotykamy się w Bytomiu. (piszę my ponieważ złożyłem deklaracje) i mam nadzieję że będzie to spotkanie zamknięte – tylko dla członków, bo powinna to być dyskusja twórcza a nie agitacyjna (obrazoburcze co).
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Robert Thorz » piątek, 28 stycznia 2011, 12:28

Piotrze, to się nie liczy :roll: :lol: Tak jak już wspominalem. Nie szufladkujmy wszystkich w jednej komodzie. Luźne przemyslenia pojedyńczych osób jeszcze o niczym nie swiadczą. Narazie to wynikł jeden wielki hałos. Do Bytomia wszystko bedzie ustalone na "zicher".

P.S. Jakos to przeoczyłem ;o)
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie.
http://www.ipmspolska.org.pl/
Robert Thorz

Postprzez Chrupek » piątek, 28 stycznia 2011, 12:41

Witam
Koledzy i koleżanki jako osoba która zadeklarowała swoją chęć uczestniczenia w budowie IPMS Polska jak i jeden z tych co podpisali deklaracje o startowaniu do zarządu IPMS Polska chcę powiedzieć że niespodziewałem się tak negatywnych emocji związanych z tworzeniem sie struktur. Padają tu kwestie radykalnego odcięcia się od przeszłości. Poczęści się z tym zgadzam. Poczęści finansowej. Uważam że nowe struktury niemogą brać na siebie odpowiedzialności finansowej za poprzednie struktury. Z drugiej strony po starych strukturach zostało trochę dobroci. Np. powstały lokalne kluby IPMS Świdnica, Silesia , Sudety które po dziś dzień dość dobrze sobie radzą. Ktoś napisał " Dla modelarzy przez modelarzy" - świetne motto. IPMS Silesia jako współorganizator wystawy w Bytomiu "obsługuje", sponsoruje konkurs Europuchary. Jest to jedna z 4 międzynarodowych wystaw w roku pod egidą IPMS'ów (czy to nosi nazwę IPMS czy KPM chodzi o te same struktury) Pozostałe konkursy odbywają się na Węgrzech, Słowacji i Czechach. I jest to jedna ze spóźnizn po poprzedniej próbie reaktywacji IPMS Polska. Czy to jest coś złego i niedobrego ? Coś od czego trzeba się radykalnie odciąć? Wyważmy to spojrzenie wstecz i do przodu. Bardzo przykro mi się osobiście zrobiło gdy moi koledzy zaczeli wręcz kłótnie na temat przeszłości. Szanuję i lubie ich ale nie rozumiem.Dlatego powtórzę apel PAX PAX między ludy.
Koledzy którzy macie wątlipości, których "dręczą" rozterki lub się zniechęcili po wypowiedziach zamieszczonych tu lub na innych forach : dajcie Nam współorganizatorom, osobom zdeklarowanym do członkostwa w IPMS Polska trochę czasu. Przyglądajcie się , oceniajcie , wystawiajcie oceny, ale też służcie dobrą radą i pomysłami. Nikt z nas nawet Ci z największym dorobkiem życiowym nie mają monopolu na nieomylność i na wszystkie mądrości tego świata. Jak wypracujemy statut, jak się wyjaśni sprawa składek, przynależności juniorów i inne sporne kwestie wtedy podamy do publicznej wiadomości co i kto MY jesteśmy , do czego zapraszamy, do czego kolegą IPMS Polska może się przydać. Chcę tu jednocześnie zamieścić (może nie jest to do końca dobry pomysł lub nie miejsce na to ale zaryzykuje) moje przemyślenia jako potencjanego członka zarządu.
Bardzo proszę nie traktujcie tego jak swoistej kampani wyborczej bo na funkcji mi w ogóle nie zależy a jedynie na dobru organizacji którą chcę budować . Jak wspomniałem nie zależy mi na funkcjach a jedynie daję znać że jestem gotów do pomocy nowemu zarządowi w ocenianiu nowych pomysłów i opracowywaniu zasad współpracy z instytucjami zewnętrznymi.
"Może zacznę od tego że nazywam się Marcin Chruścielewski dla kolegów i przyjaciół Chrupek.
Mieszkam w Rybniku i mam 37 lat . Od 4 lat jestem członkiem IPMS Silesia.
Po co nam IPMS Polska? A no po to aby być rozpoznawalni, zauważani i doceniani. Aby promować modelarstwo jako sztukę.
Kiedy 4 lata temu zaproponowano mi przystąpienie do grupy entuzjastów modelarstwa (IPMS Silesia) cieszyłem sie prawie jak małe dziecko, bo czułem się zaakceptowany przez to środowisko. Zostałem przyjęty jak swój bez pytania o nic. Wiedziałem że ci koledzy pomogą mi w kłopotach z modelowaniem podpowiedzą jak coś zrobić lepiej. Wspólne spotkania i wyjazdy, godziny rozmów o modelach i o historii lotnictwa bardzo mi odpowiadało i właśnie to jest dla mnie modelarstwo. Poznawanie własnej historii przez namacalne budowanie replik samolotów i nie tylko.
A więc jestem za otwarciem się na kontakty z innymi klubami z innych krajów; za wprowadzeniem składek członkowskich; za promowaniem młodzików i juniorów, przy okazji zawodów organizowanie dla nich kursów technik modelarskich. Mamy wśród nas doświadczonych, utalentowanych i docenionych na międzynarodowych zawodach modelarzy, którzy niejednego seniora czegoś nauczyć mogą. Jestem za prowadzeniem w miarę szerokiej akcji PR mającej na celu szersze zaangażowanie różnych organizacji i władz lokalnych w rozpropagowanie i pomoc w organizacji imprez na skale masową (marzy mi się POLSKIE Mosson - piknik rodzinny z koncertami i kiermaszami) i do tego zaprosić 5-tą władze czyli media. Jestem za formą konkursów modelarskich jako festiwali bez punktów. Za ocenianiem modeli jako dzieł sztuki jednak jak najbardziej wierne oryginałowi, nie przejaskrawianie okopceń , utyrania błotem itp. Czysta rzeczywistość. Jednocześnie za docenianiem wkładu własnego, własnej inwencji twórczej.
Co do przynależności juniorów do IPMS Polska myślę że mogli by od początku być członkami ale bez prawa do głosowania. Zgodnie z prawem wyborczym głos by mieli po ukończeniu 18 lat. Młodzież ta musiałaby przy wypełnieniu deklaracji dołączyć zgodę rodziców na przynależność dziecka do stowarzyszenia i zobowiązanie do pokrycia w imieniu dziecka składki jaka by ona nie była. Podnoszona jest kwestia wyjazdów juniorów na wystawy , warsztaty itp. myślę że na większość tych imprez juniorzy jeżdżą w towarzystwie rodziców lub miejscowych opiekunów modelarni. Nasze stowarzyszenie ma charakter wirtualnego spinacza, koordynatora prac lokalnych klubów, modelarni itp. Dlatego myślę że rodzice będą „puszczali” swoje pociechy pod opieką osób które znają i którym ufają . Takimi osobami są owi opiekunowie modelarni. Dlatego to w dalszym ciągu na ich barkach będzie organizowanie prawne i techniczne wyjazdów juniorów na imprezy, które mogłyby się odbywać pod patronatem IPMS Polska.
Tyle informacji zostało zamieszczone przeze mnie na forum IPMS Polska.
Myślę że na kilka pytań została udzielona odpowiedź.
Co mną kierowało gdy podpisałem akces do startowania do zarządu? Tak naprawdę to nie wiem. Chciałem pomóc zbudować coś dla Nas wszystkich. Nie myślałem o sobie jako o kimś funkcyjnym (oceniam swoje szanse na mizerne) ale o kimś w rodzaju doradcy, konsultancie ktoś kto będzie brał udział w „burzy mózgów” i podpowiadał swoje pomysły.
Co do zawodów jestem za jednolitym regulaminem. W moim rejonie zamieszkania największą imprezą i chyba najlepiej zorganizowaną (innym konkursom nie uwłaczając) jest wystawa w Bytomiu. Jej regulamin, podział na kategorie są najbardziej dopracowane. Należałoby zebrać regulaminy z wszystkich liczących się w kraju konkursów i ułożyć jeden wspólny regulamin , który będzie musiał być stosowany przez organizatorów jeżeli będą chcieć być firmowani logiem IPMS Polska.
Uważam że zawody w Bytomiu powinny się przekształcić w Mistrzostwa Polski. Dodatkowym argumentem jest to że w czasie konkursu w Bytomiu są rozgrywane Europuchary.- czyli konkurs dotyczący replik modeli które służyły/żą w armiach układu NATO od 1945 roku.
W organizacji tej imprezy powinny się za angażować wszystkie kluby mogące pomóc. Jak co roku organizatorów czyli Sekcja Modelarska Młodzieżowego Domu Kultury nr 2 w Bytomiu i UKS „Karb” wspiera między innym IPMS Silesia zajmując się organizacją Europucharów.
Ostatnia kwestia – składki. Temat chyba najbardziej drażliwa.
Uważam że składki powinny być składane indywidualnie na wskazane (specjalnie założone ) konto bankowe. Pierwotnie uważałem że mogłoby to być składki miesięczne w wysokości 10 zł od seniora i 5 zł od juniora. Jednak z po rozmowach toczących się na forum uznaję dobre rady i propozycje tam zawarte. Czyli składki w wysokości 100 zł rocznie z jednokrotną wpłatą . Czy kluby lokalne mają płacić coś od siebie? Nie . Ważną rolą członków IPMS Polska (nie tylko zarządu) powinno być pozyskiwanie środków od sponsorów. Środki te służyły by dofinansowaniu wyjazdu na konkurs zagraniczny, dofinansowaniu konkursów krajowych, ufundowaniu dla Juniorów specjalnych nagród.
Myślę że odpowiedziałem na wszystkie pytania.
Na koniec chcę napisać że nie zależy mi na byciu członkiem zarządu , a jedynie na dobru IPMS Polska. Chcę być pomocnym, chcę móc pomagać."
Wszystkich chętnych do dyskusji na żywo zapraszam na spotkanie do Bytomia.
Pozdrawiam
Marcin Chrupek Chruścielewski
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez T.Z.Kędzierski » piątek, 28 stycznia 2011, 13:20

piotr dmitruk napisał(a):
Robert Thorz napisał(a):Nikt też nie powiedział, że w Bytomiu będzie zamknięte kółko wzajemnej adoracji. Wręcz przeciwnie! Specjalnie chcemy ustawić spotkanie tak, aby wszyscy zainteresowani mogli przyjść, wysłuchać, dopytać i rozwiać wszystkie swoje wątpliwości.

T.Z.Kędzierski napisał(a): robimy internetowe wybory władz a na twórczą dyskusję spotykamy się w Bytomiu. (piszę my ponieważ złożyłem deklaracje) i mam nadzieję że będzie to spotkanie zamknięte – tylko dla członków, bo powinna to być dyskusja twórcza a nie agitacyjna (obrazoburcze co).

Jeszcze przy okazji dodaj daty tych postów.

Dzisiaj 28 stycznia 2011 roku jest już zgoła inny obraz i sytuacja tego przedsięwzięcia. Pomysł został zainicjowany przez garstkę ludzi, dziś jest to grupa 57-miu, (acha –1 który wczoraj się :cry: wypisał) zasady zostały zweryfikowane i zostało to wypracowane właśnie na tym niedostępnym dla nie członków forum.
W Bytomiu organizatorzy potraktowali ipeemesowców przychylnie i załatwili im możliwość skorzystania z sali konferencyjnej (jesteśmy tam tylko gościem).
Aktywnie wypowiadający się członkowie na forum IPMS Poland zdecydowali że zebranie to będzie jednak otwarte, nie podjęto jeszcze decyzji co do możliwości wypowiadania się na nim przez osoby nie będące zdeklarowanymi członkami tworzącego się IPMS.
Chodzi po prostu o sytuacje, w której że tak powiem człowiek z zewnątrz będzie domagał się udzielenia mu głosu, po to aby powiedzieć że nie bawi się z nami.
A niestety z większości postów tego wątku wynika taki obraz.
I proszę zwrócić jeszcze uwagę że to co pisze Andrzej – sorry tutaj SAS, złożenie deklaracji niczego ciągle nie przesądza, pisałem o tym już chyba wcześniej, daje jedynie możliwość swobodnego wypowiedzenia w sprawie a nie z oświadczeniem „ja się nie bawie”
A co do ponoć uzurpowania sobie prawa do reprezentowania przez IPMS wszystkich strugających w domowym zaciszu. Gdzie jest taka deklaracja że w s z y s t k i c h, taką deklaracje reprezentowania 95% społeczeństwa składa jak do tej pory jedynie słuszna religia w naszym kraju, pozostałe organizacje mogą jedynie reprezentować swoich członków i ich poglądy. Tymczasem ciągle powtarza się jak mantra zdanie, nie życzę sobie aby mnie ktoś reprezentował.
No nie życzysz sobie i dlatego nie złożyłeś deklaracji, i to nie wymaga komentarza. Powstający IPMS w związku z tym jest nie świadomy Twojego istnienia, więc jak może Cię reprezentować.
Rozumiem że ciągle pokutują w nas lata zaszłości gdzie jedyna partia mówiła „my naród” (na marginesie to powtórzył to potem „ojciec narodu”). Ale minęło już 20 lat i przestańcie nerwowo reagować nawet na to co się komu wyimaginowało.

Jeśli ktoś poczuł się urażony osądzeniem go w tym poscie od czci i wiary, to sorry winetu, ale chyba mamy gadać do siebie po prostu bez owijania w bawełnę.
I jeszcze trochę brutalnie, swego czasu padło pytanie:
czy jak nie będę członkiem IPMS to czy znaczy że nie będę modelarzem?
Brutalna odpowiedź brzmi:
a skąd wiesz że jesteś, bo powiedziałeś sobie to rano do lustra przy goleniu, ja sobie od 63 lat powtarzam co rano że jestem wielki, a tu raptem 165 cm wzrostu i ani centymetra więcej.

No, to teraz włączajcie blendery, może da się zrobić ze mnie koktajl :lol: .
Powodzenia
TZK
Chcesz znaleźć się w gronie ludzi akceptujących Ciebie takim, jaki jesteś? Przystań do z IPMS Świdnica – ludzi ze Zdolnego Śląska
Kliknij zatem:
http://www.ipmsswidnica.pl/index.php?op ... &Itemid=17
T.Z.Kędzierski

Postprzez raptorf22 » piątek, 28 stycznia 2011, 13:37

T.Z.Kędzierski napisał(a):
I jeszcze trochę brutalnie, swego czasu padło pytanie:
a skąd wiesz że jesteś, bo powiedziałeś sobie to rano do lustra przy goleniu, ja sobie od 63 lat powtarzam co rano że jestem wielki, a tu raptem 165 cm wzrostu i ani centymetra więcej.
TZK

I znowu ta ideologia, Panowie zakładajcie sobie IPMS Poland/Polska i dajcie spokój. Kto chce niech się przyłączy i tyle w temacie, ale nikt nie daje Wam prawa do nazywania się jedynie słusznymi "modelarzami".
raptorf22

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 28 stycznia 2011, 13:45

No i bach, trzy ciekawe wpisy Roberta, Andrzeja i Marcina, i kolejny- Tomasza, który wszystko rozwala.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez SKYRAIDER » piątek, 28 stycznia 2011, 13:46

Witam,
T.Kędzierski napisał:
"I jeszcze trochę brutalnie, swego czasu padło pytanie:
a skąd wiesz że jesteś, bo powiedziałeś sobie to rano do lustra przy goleniu, ja sobie od 63 lat powtarzam co rano że jestem wielki, a tu raptem 165 cm wzrostu i ani centymetra więcej."

To jest chore co piszesz.

Uważam że każdy, kto cokolwiek skleja, buduje ma zainteresowania modelarskie
jest modelarzem, jak by nie było. Są gorsi i lepsi czasami trafiają się mistrzowie.
Totalny brak szacunku.
W zajebistej atmosferze powstaje ta organizacja, może zajmie się tym ktoś inny
bo Kedzierski moim zdaniem do tego się nie nadaje.

Marek

Marek
SKYRAIDER

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 28 stycznia 2011, 13:52

T.Z.Kędzierski napisał(a):A co do ponoć uzurpowania sobie prawa do reprezentowania przez IPMS wszystkich strugających w domowym zaciszu. Gdzie jest taka deklaracja że w s z y s t k i c h

TZK

Proszę bardzo:

T.Z.Kędzierski napisał(a):Mam nadzieje że po okrzepnieciu IPMS'u i zdobyciu przez tą organizacje statusu oficjalnego przedstawiciela modelarzy redukcyjnych Ty pozostaniesz hobbystą a członkowie IPMS'u modelarzami.

TZK

Fakt słowa "wszystkich" nie użyłeś, za to użyłeś sformułowania podkreślonego na czerwono. Gdybyś napisał "oficjalnego przedstawiciela modelarzy redukcyjnych zrzeszonych w IPMS Polska" nic by mnie to nie obeszło, bo to "oczywista oczywistość". Jednak w jakimś celu tego innego sformułowania użyłeś.

T.Z.Kędzierski napisał(a):[No, to teraz włączajcie blendery, może da się zrobić ze mnie koktajl :lol: .
Powodzenia
TZK

Blender mógłby nie przeżyć, a koktajl i tak nie chce być apetyczny :(
K.Y.Czart

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea