I CZĘSTOCHOWSKI KONKURS MODELARSKI „ MODELIKARZ „ 5-6.X.2013

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: I CZĘSTOCHOWSKI KONKURS MODELARSKI „ MODELIKARZ „ 5-6.X.2013

Postprzez Żukow » poniedziałek, 26 sierpnia 2013, 21:49

Pozwolę sobie na kilka słów uzupełnienia:
Zwiedzanie Muzeum Kolejnictwa w Częstochowie.

Muzeum Historii Kolei w Częstochowie ;)
Makieta kolejarska.

Makieta modułowa w skali TT (1:120) o długości około 20 metrów z trzema stacjami.
Organizatorzy przewidują nagrody specjalne:

Nagroda Muzeum Historii Kolei w Częstochowie dla najlepszego modelu o tematyce kolejowej.
Pozdrawiam
Żukow

Reklama

Postprzez ronin54 » niedziela, 1 września 2013, 16:38

W imieniu Częstochowskiego Towarzystwa Modelarskiego im. por. pil. Hieronima Dudwała pragnę poinformować Szanownych kolegów modelarzy, którzy są odbiorcami informacji na Forum PWM o sytuacji i ustosunkować się do nieprawdziwych wypowiedzi Zbigniewa Kaloty:
1.W miesiącu marcu 2013r. Zbigniew Kalota, samowolnie, bez akceptacji Zarządu CTM-u umieścił na stronie PWM informację o I Częstochowskim Konkursie Modelarskim „Modelikarz”. Informacja była wprowadzona do wewnętrznego forum w celu przeanalizowania tylko wśród członków CTM-u oraz do konsultacji, o czym świadczy tekst regulaminu o charakterze roboczym, którego to tekstu przed wysłaniem nawet nie raczył przeczytać.
2.Termin Konkursu wstępnie ustalony na 31 sierpnia i 1 września był jednym z dwóch możliwych terminów, ponieważ ważyły się losy wynajmu sali w Liceum Ogólnokształcącym im H. Sienkiewicza w Częstochowie.
3.Drugim terminem był dzień 5 i 6 pażdziernika o czym Kalota wiedział bo informacja została wysłana do wszystkich członków CTM-u.
4.Zbigniew Kalota mimo tej wiedzy nie sprostował błędu ale dalej kontynuował swoje działanie dezinformacji - w kwietniu, samowolnie i bez akceptacji Zarządu CTM-u umieścił projekt plakatu z roboczym terminem .
5.Jako członek Zarządu CTM-u na 12 zebrań był obecny 2 razy i to jest najlepszy wymiernik jego wiedzy, kompetencji i chęci dezinformacji ponad wszystko na poszczególnych forach modelarskich.
6.Ponad interes grupy przedłożył partykularne interesy .
7.Jednocześnie kłamstwem jest stwierdzenie że” tylko prezesostwo CTM u nie ma odwagi poinformować ludzi o zmianie terminu i regulaminu . Proszę o to już 3 miesiąc i czuję tylko olewkę z jego strony” . Zbigniew Kalota, od kilku miesięcy nie odpowiada na e- maile, nie uczestniczy w spotkaniach i nie dzwoni.
Statut Towarzystwa stanowi o prawach i obowiązkach członka Towarzystwa :§12
Członkowie są zobowiązani:
1. Aktywnie uczestniczyć w realizacji celów Towarzystwa;
2..Dbać o dobre imię Towarzystwa i jego majątek;
3.Przestrzegać i wykonywać postanowienia statutu oraz uchwał podjętych przez władze Towarzystwa;
4.Brać czynny udział w pracach Towarzystwa oraz popierać jego zamierzenia;
5.Regularnie opłacać składki w wysokości i terminach ustalonych przez Walne Zebranie Członków Towarzystwa, bądź w przypadku członka wspierającego w wysokości i terminach deklarowanych;
Zarząd CTM-u uznaje że łamanie podstawowych obowiązków przez członka Zarządu, powoduje konsekwencje zgodne ze Statutem.
Wobec powyższych działań szkodzących imieniu CTM-u oraz mających na celu dezinformację oraz wprowadzenie nieprawdziwych wiadomości dotyczących organizacji konkursu, w imieniu CTM-u, wycofujemy wszelkie rekomendacje i uprawnienia Zbigniewowi Kalocie.
Stwierdzamy, że mimo zastrzeżeń, Zarząd CTM-u wnioskował do Zbigniewa Kaloty o spotkanie i wytłumaczenie swoich działań . Zbigniew Kalota kolejny raz nie stawił się, a to świadczy o braku odwagi i ukrywaniu prawdziwych intencji.
Oświadczamy że Częstochowskie Towarzystwo Modelarskie im. por. pil. Hieronima Dudwała nie ponosiło, nie ponosi i nie będzie ponosić odpowiedzialności za wszystkie działania Zbigniewa Kaloty związane z organizacją I Częstochowskiego Konkursu Modelarskiego „Modelikarz” i pracy w ramach statutowych działań Towarzystwa .
Szkoda że tak niskie instynkty jak zawiść i zazdrość motywują ludzi do destrukcji…
Jednocześnie, jest nam przykro że musieliśmy wydać takie oświadczenie kiedy o I Częstochowskim Konkursie Modelarskim „Modelikarz” jest coraz głośniej i swój przyjazd deklaruje wielu modelarzy a władze lokalne silnie wspierają nasze działania.
Głównym celem Towarzystwa jest praca modelarska na rzecz dzieci i młodzieży, odtworzenie sekcji modelarskich w szkołach, spółdzielniach mieszkaniowych i wsparcie istniejących modelarni.
Będziemy zaszczyceni jeżeli szanowne Bractwo Modelarskie odwiedzi nas 5 i 6 pażdziernika 2013r. w Częstochowie i weżmie udział w I Częstochowskim Konkursie Modelarskim „Modelikarz”.
Z modelarskim pozdrowieniem
Za Zarząd
Jerzy Świeboda
Częstochowskie Towarzystwo Modelarskie im. por. pil. Hieronima Dudwała
ronin54

Postprzez Timi » niedziela, 1 września 2013, 17:00

pęknę zaraz ze śmiechu :roll:
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez ZBIGNIEW KALOTA » niedziela, 1 września 2013, 22:12

ronin54 napisał(a):W imieniu Częstochowskiego Towarzystwa Modelarskiego im. por. pil. Hieronima Dudwała pragnę poinformować Szanownych kolegów modelarzy, którzy są odbiorcami informacji na Forum PWM o sytuacji i ustosunkować się do nieprawdziwych wypowiedzi Zbigniewa Kaloty:
1.W miesiącu marcu 2013r. Zbigniew Kalota, samowolnie, bez akceptacji Zarządu CTM-u umieścił na stronie PWM informację o I Częstochowskim Konkursie Modelarskim „Modelikarz”. Informacja była wprowadzona do wewnętrznego forum w celu przeanalizowania tylko wśród członków CTM-u oraz do konsultacji, o czym świadczy tekst regulaminu o charakterze roboczym, którego to tekstu przed wysłaniem nawet nie raczył przeczytać.
2.Termin Konkursu wstępnie ustalony na 31 sierpnia i 1 września był jednym z dwóch możliwych terminów, ponieważ ważyły się losy wynajmu sali w Liceum Ogólnokształcącym im H. Sienkiewicza w Częstochowie.
3.Drugim terminem był dzień 5 i 6 pażdziernika o czym Kalota wiedział bo informacja została wysłana do wszystkich członków CTM-u.
4.Zbigniew Kalota mimo tej wiedzy nie sprostował błędu ale dalej kontynuował swoje działanie dezinformacji - w kwietniu, samowolnie i bez akceptacji Zarządu CTM-u umieścił projekt plakatu z roboczym terminem .
5.Jako członek Zarządu CTM-u na 12 zebrań był obecny 2 razy i to jest najlepszy wymiernik jego wiedzy, kompetencji i chęci dezinformacji ponad wszystko na poszczególnych forach modelarskich.
6.Ponad interes grupy przedłożył partykularne interesy .
7.Jednocześnie kłamstwem jest stwierdzenie że” tylko prezesostwo CTM u nie ma odwagi poinformować ludzi o zmianie terminu i regulaminu . Proszę o to już 3 miesiąc i czuję tylko olewkę z jego strony” . Zbigniew Kalota, od kilku miesięcy nie odpowiada na e- maile, nie uczestniczy w spotkaniach i nie dzwoni.
Statut Towarzystwa stanowi o prawach i obowiązkach członka Towarzystwa :§12
Członkowie są zobowiązani:
1. Aktywnie uczestniczyć w realizacji celów Towarzystwa;
2..Dbać o dobre imię Towarzystwa i jego majątek;
3.Przestrzegać i wykonywać postanowienia statutu oraz uchwał podjętych przez władze Towarzystwa;
4.Brać czynny udział w pracach Towarzystwa oraz popierać jego zamierzenia;
5.Regularnie opłacać składki w wysokości i terminach ustalonych przez Walne Zebranie Członków Towarzystwa, bądź w przypadku członka wspierającego w wysokości i terminach deklarowanych;
Zarząd CTM-u uznaje że łamanie podstawowych obowiązków przez członka Zarządu, powoduje konsekwencje zgodne ze Statutem.
Wobec powyższych działań szkodzących imieniu CTM-u oraz mających na celu dezinformację oraz wprowadzenie nieprawdziwych wiadomości dotyczących organizacji konkursu, w imieniu CTM-u, wycofujemy wszelkie rekomendacje i uprawnienia Zbigniewowi Kalocie.
Stwierdzamy, że mimo zastrzeżeń, Zarząd CTM-u wnioskował do Zbigniewa Kaloty o spotkanie i wytłumaczenie swoich działań . Zbigniew Kalota kolejny raz nie stawił się, a to świadczy o braku odwagi i ukrywaniu prawdziwych intencji.
Oświadczamy że Częstochowskie Towarzystwo Modelarskie im. por. pil. Hieronima Dudwała nie ponosiło, nie ponosi i nie będzie ponosić odpowiedzialności za wszystkie działania Zbigniewa Kaloty .
Szkoda że tak niskie instynkty jak zawiść i zazdrość motywują ludzi do destrukcji…
Jednocześnie, jest nam przykro że musieliśmy wydać takie oświadczenie kiedy ....

Głównym celem Towarzystwa jest praca modelarska na rzecz dzieci i młodzieży, odtworzenie sekcji modelarskich w szkołach, spółdzielniach mieszkaniowych i wsparcie istniejących modelarni.

Jerzy Świeboda

Oj Panie Jurku to zagranie poniżej pasa .!? Z pańską pamięcią coś jest nie tak . Po prawie 5 miesiącach debatowania został ustalony regulamin na Pańskich warunkach , bardzo dziurawy regulamin . Nie chciał Pan skorzystać z pomocy nas KM '' ROZBITEK'' organizatorów JURA MODEL FESTIWAL . Skonstruował Pan swój regulamin . Poprosiliście mnie tzn. Pan , Adam , Pański szfagier i Rafał abym udostępnił te informacje na forach . I aby nie było że TO JA SAMOWOLNIE BEZ WIEDZY ZARZĄDU mimo że i ja jestem członkiem zarządu CTM-u umieściłem te informacje , to Pański szfagier w tym samym czasie zamieścił te same info na forach modelarzy kartonowych a Adam Pacud na Facebooku . Niestety pan załatwiając miejscówkę na zawody czyli Liceum Sienkiewicza w Częstochowie nie doinformował się dokładnie co i jak i okazało się po czasie że w terminie zawodów szkoła jest zajęta na poczet dożynek jakie się w tym terminie odbywają w Częstochowie . Pomimo innych rezerwowych miejscówek o jakich Pan wspominał podjęta została decyzja o zmianie terminu . NIE PRAWDĄ JEST że następnym terminem był aktualnie obowiązujący , termin zmieniany byl dynamicznie w zależności od Pańskich ustaleń o których Pan nie chciał informować wszystkich . Wszystko to trwało bardzo długo , nie było żadnej reakcji informacyjnej z Pana strony . Nie było decyzji o nowym terminie , info o starym terminie nadal obowiązywało .Wielu modelarzy rezerwowało sobie ten termin i było na 100% tego pewnych , a sierpień się zbliżał . Proszę popatrzeć kiedy informacja została zmieniona i w jaki sposób . Zamiast zainstalować ją pod istniejącym tematem otworzono nowy , jakby nie było poprzedniego , bez przeprosin użytkowników i wyjaśnień do których Pan jako Prezes CTM-u był zobligowany i tak nakazywała kultura organizatora. PEŁNA IGNORANCJA DLA PRZYSZŁYCH UCZESTNIKÓW ZAWODÓW . Wiele osób do mnie dzwoniło z pytaniem dlaczego zmieniliśmy termin i tak późno o tym informujemy . Ale dla Pana ludzie ci mają mieć czas wtedy kiedy Panu się podoba , a życie wygląda troszkę inaczej bo nie samymi zawodami w Częstochowie modelarz żyje . Na zebraniach nawet tych nieoficjalnych byłem obecny i na pewno nie były to tylko 2 , większość zebrań była organizowana wtedy kiedy ja miałem zajęcia z młodzieżą na modelarni .Dobrze Pan wie kiedy one się odbywają . Na kilu Pana nie było bo nie pozwalała panu na to praca i wszystko jasne . Ale jak ja zmieniłem pracę o czym Pana informowałem mailem i nie mogłem być obecny to już są " partykularne interesy ". Takim " partykularnym interesem " według Pana była -wg. Pana - choroba nowotworowa mojej żony . Informowałem Pana o tym na zebraniu w czerwcu że nie będę obecny jakiś czas z tego powodu ale pewnie Pan na to nie zwrócił uwagi bo i po co . Miałem zostawić żonę samą aby sama jeździła po szpitalach i sama z tym pozostała bo Jurek Swieboda organizuje zawody . Przepraszam że zachowałem się jak GÓWNIARZ i zamiast przychodzić na zebrania / które mogły się spokojnie beze mnie odbyć / ja byłem przy mojej rodzinie w tych trudnych chwilach . W lipcu informowałem Pana o swej rezygnacji i chyba jasno się wyraziłem / mailem / w odpowiedzi otrzymałem odmowę gdyż moje doświadczenie jest ważniejsze . No cóż to Pan nie zna regulaminu CTM-u. Nie zauważyłem aby Pan poza rozpowszechnianiem swojego wizerunku rozwijał działalność statutową . Organizowanie zawodów jest wypadkową tych działań a nie meritum . Moja modelarnie działa już 13 lat i to bez Pańskiej pomocy , jakiejkolwiek .A działalność takowej jest fundamentem Stowarzyszenia . PRAWDA !!!!!!!!!!
Nie wiem o co Panu chodzi w wypowiedzi o niskich instynktach zawiści i zazdrości . Czy tylko chce się Pan popisać słownictwem . Te same zarzuty skierował Pan do prawie całej mojej modelarni .Zarzuca im Pan że potrafili zorganizować i to dwa razy pod rząd takie wspaniałe zawody jakimi była JURA MODEL FESTIWAL a teraz nie chcą dla Pana pracować . Wszyscy na naszą opinię ciężko pracowaliśmy 13 lat i nie damy jej zniszczyć byle komu kto chce nas wykorzystać perfidnie .To że nie kontynuujemy tej imprezy nie jest spowodowane tym że na naszym terenie organizują się inne .Nie Pan nas finansuje i daje zgodę na organizowanie więc nie mamy czego zazdrościć ,ani nie jesteśmy niczego winni. Ale najwyraźniej skatalogował nas Pan jako pretendentów do ewentualnych sukcesów i pochwal , a tym Pan się nie chce dzielić . NA SWOJĄ OPINIĘ PROSZĘ SOBIE SAMEMU ZAPRACOWAĆ . Na razie dobrze Panu idzie .

Bardzo przepraszam wszystkich modelarzy za zaistniałą sytuację i oświadczam że to się już więcej nie powtórzy . Błędem było przystąpienie do CTM-u . Chociaż intencje były słuszne , ale Stowarzyszenie które skupia modelarzy to nie korporacja a my nie jesteśmy szczurami w wyścigu do władzy i sławy . Wolimy dalej sklejać modele i się z tego cieszyć niż kopać pod sobą dołki i bić się o splendory .Proszę Pana Prezesa CTM-u w imieniu wszystkich użytkowników tego Forum o nie ciągnięcie tej żenady dalej . Swoje żale już wylaliście i na tym niech to się skończy proszę mieć jak Pan to ujął '' cochones ''. Do zawodów zostało jeszcze troszkę czasu więc nie zmarnujcie go na durne przepychanki słowne tylko zakasać rękawy i do roboty . Udowodnijcie że potraficie coś więcej a w to nie wątpię, tylko drogi wam się poplątały .
Gorąco Pozdrawiam Zbigniew Kalota
Klub Modelarski '' ROZBITEK '' GOK Rędziny
ZBIGNIEW KALOTA

Postprzez dzbanek01 » poniedziałek, 2 września 2013, 14:58

Ech Zbychu, jestem w szoku! Nie przypuszczałem że można tak się zniżyć , wszystko co napisałeś w swoim poście kompletnie mija się z prawdą - chyba poza sytuacją z twoją żoną o której ja nic nie wiedziałem ani nikt w CTM, (jest mi z tego powodu niezmiernie przykro, tez miałem taką sytuacje w rodzinie). Mam nadzieję że wszystko Ci się pomyślnie ułoży i życzę dalszych sukcesów modelarstwie. Można było te brudy że tak to określę wyprać na własnym podwórku - ale skoro pierwszy zacząłeś wywlekać te niestworzone historie... Niestety sam sobie wystawiasz opinie zupełnie inną którą miałem o tobie, ale cóż pozory mylą... Kończę już i zaznaczę ze ten temat dla mnie jest już zamknięty, nie musisz się trudzić i odpisywać czy też tłumaczyć się w jakikolwiek sposób. Pozdrawiam Cię i brać modelarską Adam.
No Guts No Glory
dzbanek01

Postprzez imek46 » wtorek, 3 września 2013, 08:15

Panowie, krótko to co macie do siebie to może załatwiajcie we własnym zakresie, a nie na forum. Bo jest to nie potrzebne. Teraz pytanie - Czy KONKURS SIĘ ODBĘDZIE W PAŹDZIERNIKU CZY NIE. Bo nie wiem co w tej chwili myśleć na ten temat.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez dzbanek01 » wtorek, 3 września 2013, 14:41

imek46 napisał(a):Panowie, krótko to co macie do siebie to może załatwiajcie we własnym zakresie, a nie na forum. Bo jest to nie potrzebne. Teraz pytanie - Czy KONKURS SIĘ ODBĘDZIE W PAŹDZIERNIKU CZY NIE. Bo nie wiem co w tej chwili myśleć na ten temat.

Witam modelarską brać, TAK!!! konkurs odbędzie się w dniach 5/6 października. Po raz kolejny zapraszamy i przepraszamy za zaistniały bałagan, pozdrawiam Adam
No Guts No Glory
dzbanek01

Postprzez imek46 » wtorek, 3 września 2013, 16:13

I oto mi chodziło. Dzięki.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez Marcin Łukawski » poniedziałek, 16 września 2013, 19:18

Witam,
Zamierzamy prawdopodobnie się wybrać z Łodzi z kolegami ale...
Znalazłem w Waszym regulaminie trochę nietypowe klasy...

Dotyczy to figurek. Ja wiem że modelarstwo figurkowe jest niszowe.. ale coraz bardziej popularne.

Figurki:
F1 – figurki 1:32 i większe
F2 – figurki 1:35 i mniejsze
F3 – figurki konne 1:32 i większe
F4 – figurki konne 1:35 i mniejsze
F5 – popiersia i winietki

Jakim sposobem chcecie oceniać figurki 1/32 - 54mm z figurkami np 1/16 - 120mm ...czy większymi 1/9...
A klasa F3 jest w ogóle bezsensowna jak można oceniać popiersia i winietki razem... to są dwie odmienne kategorie.

Moja propozycja była by taka...
Zmieńcie klasy jeśli jest to jeszcze możliwe:

F1 - figurki 1/24 i większe (czyli skala 1/24 to coś około 70...75 mm i większe...80, 90 i 120 mm)
F2 figurki 1/32 i mniejsze
F3 - figurki konne 1/24 i większe
F4 - figurki konne 1/32 i mniejsze
F5 - popiersia

a do dioram dodajcie klasę:
D4 - winietki

Pozdrawiam
Marcin Łukawski

Postprzez kobza_75 » poniedziałek, 16 września 2013, 20:52

Witam! Marcin dzięki za uwagę, poruszę ten problem na spotkaniu organizacyjnym. Trafne spostrzeżenie dla nas organizatorów.
„Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.plhttp://kobzamodellfabrik.blogspot.com/ pozdrawiam Krzysiek
kobza_75

Postprzez ronin54 » wtorek, 17 września 2013, 20:04

Witam modelarską brać
Częstochowskie Towarzystwo Modelarskie im. por. pil.Hieronima Dudwała informuje o zniesieniu opłat startowych w I Częstochowskim Konkursie Modelarskim "Modelikarz" który odbędzie się w dniach 5-6 pażdziernika 2013r.
Aleja Najświętszej Maryi Panny 56, 42-217 Częstochowa, Polska ‎
IV L.O. im. Henryka Sienkiewicza w Częstochowie. - N: 50° 48' 46" E: 19° 6' 31"
Pozdrawiam i zapraszam
Jurek ronin Świeboda
P.S.
Jutro dalszy ciąg informacji ciekawych...
ronin54

Postprzez Robert Thorz » środa, 18 września 2013, 13:07

Godna pochwalenia postawa organizatorów i piękny ukłon w stronę braci modelarzy. Do zobaczenia w październiku!
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie.
http://www.ipmspolska.org.pl/
Robert Thorz

Postprzez D. Jakubczak » środa, 18 września 2013, 21:39

Przykro patrzeć na te przepychanki, popieram opinie kolegów że powinniście te wszelkie zawirowania wyjaśnic sobie we własnym gronie.

Modelarze z Łasku wybierają się na I Częstochowski... sami wiemy że ten pierwszy jest najważniejszy i od tego jak wypali będzie zależało to czy będą kolejne edycje czy też nie.
Pozdrawiam i do zobaczyska.
Warsztat:B-2 1:72 Testors
D. Jakubczak

Postprzez ronin54 » środa, 18 września 2013, 21:49

Witam
- Memoriał por. pil. Hieronima Dudwała - nagroda za najlepszy model samolotu w polskich barwach z okresu kampanii wrześniowej 1939r. i kampanii francuskiej 1940r. Prestiżowa nagroda ufundowana przez Magazyn Lotniczy AeroPlan. Dziękujemy.
Zapraszamy do udziału, spróbujcie swoich sił i pokażcie co macie w zanadrzu lub na półkach domowych.
Czekamy na Was w Częstochowie 5 i 6 pażdziernika... Już jutro nowe wiadomości!!!
ronin54

Postprzez ronin54 » czwartek, 19 września 2013, 19:25

Witam
Dzisiaj potwierdzona - Nagroda Stowarzyszenia Miłośników Pojazdów Militarnych z Częstochowy za najlepiej wykonaną ciężarówkę II Wojny Światowej.Miła niespodzianka- dziękujemy.No to odpalcie silniki w starych ciężarówkach ( w każdej skali) bo jest kawałek drogi do Częstochowy...załatwione, drogówka przepuszcza.Tankowanie dopiero na miejscu.
Pozdrawiam
Jutro kolejne newsy!!!
ronin54

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea