Nowa siedziba National Military Museum w Soesterberg

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: Nowa siedziba National Military Museum w Soesterberg

Postprzez fragles » piątek, 31 lipca 2015, 10:02

merlin_PL napisał(a):Szanowny Radosławie .

Ja o chlebie Ty o niebie.

Napisałem CI, że są różne koncepcje przedstawiania historii . Są klasyczne muzea wojskowe i są memoriały jak ten w CAEN . Z tego co czytam to muzeum II w.ś. w Gdańsku będzie bliższe memoriałowi niż muzeum gdzie eksponaty ( najpierw trzeba je zdobyć , zgromadzić zgromadzić i zakonserwować ) będą ustawione w rządku . Bo te eksponaty ustawionwe w rządku interesują wąską grupę ( Ciebie , mnie jeszcze kilka osób ) a są trudne do strawienia dla szerszej części społeczeństwa , które wiedzę z historii ma cokolwiek pobieżną i dla nich są multimedialne prezentacje , schematy , plansze i gdzieniegdzie nalezyte wystawione eksponaty.) Zwyczajnie jedne dobrze wystawiony eksponat robi większe wrażenie od szergu upakowany w taki sposób , że człowiek traci percepcję i po godzinie zapomina co widział wczesniej.
Że nie tego oczekujesz OK , ale to nie znaczy , że jest to całkowicie błędna droga. Po prostu inne podejście do przedstawienia okreslonych zdarzeń.
Wojna to dramat ludzi i cierpienie .A dla modelarza , czy fantyka techniki wojskowej nader istotny problem , czy dekle kół podwozia w mustangu w marcu 44 były czerowne czy NMF.

Inna sprawa, że sama idea robienia w Gdańsku muzeum / memoriału II wojny światowej jest w mojej ocenie lekko chybiona i w projekcie jest za duzo polityki. Inna sprawa , że eksponatów na lekarstwo więc formuła muzeum będzie taka , a nie inna.

Wracając do Airborne muzeum i okolic odpowiem Ci tak . Byłem tam byłem na cmentarzu ( jakieś 2,5 kilometra od muzeum ) , byłem na moście Frosta byłem na strefie lądowania i zaliczyłem trasę z jednej stref lądowania do mostu by zobaczyć , że pomysł z dalekimi strefami zrzut był chybiony. W Normandii ciągnąłem się rowerem by zobaczyć , że "żywopłot" wyglada tak jak wygląda , a nie jak my sobie w APolsce wyobrażamy . Ale nie o licytacje gdzie kto był chodzi tylko o to , że miałem okazję zobaczyć ileś tam muzeów memoriałów , by sobie wyrobić jakis pogląd i wiedzieć , że taka działalnośc ma różny wymiar.

Jeśli ma Cię to pocieszyc ja też wolę muzeum z setką czołgów od memoriału , ale moja dziewczy i znajomi stwierdzili cos innego. :)

Ty niestety poza wydawaniem pogladów na zasadzie " tak chcę i tylko mi się takie podoba" i narzekaniem , że Polska to straszny kraj do dyskusji niewiele wniosłeś.

Pisząc o podziemiach i Airborne Muzeum jedynie chciałem Ci wskazać , że sam pomysł zrobienia w ekspozycji w podziemiach nie musi byc chybiony. Wiem co w nich jest i jak to jest zaaranżowane pi pomysł takiego muzeum jest przedni , tylko on dotyczy jednej co prawda niezmiernie ciekawj bitwy , a nie całej wojny ( Gdańsk ) lub kampanii ( CAEN ) i wtedy inaczej wygląda kwestia koncepcji ekspozycji.
Ty dokonałeś jedynie krytyki pokazując , że jedynym rozwiązaniem jest wielki hangar . A w takim hangarze też trzeba wiedziec co wystawic i jak wystawić. Stąd moja dość alergiczna reakcja :D
Co do MLP napiszę . TO muzeum działa na zasadzie 2 kroki do przodu 1 do tyłu . Tu nowy budynek , nowe otwarcie , tu brak remontów tego co jest i gromadzenie ile się da. Tu imprezy , prelekcje , a tu sprowadzanie z zagranicy sprzętu ( " JU - 52" ) po to by tkwił na zewnątrz i niszczał dotego luźno związanego z lotnictwem polskim ( wiem wiem latał JU - 52 w barwach LOT - przed wojną ). O samolotach NATO nie wspominam. Wcale nie uważam , że im wiecej tym lepiej gdy to stoi niszczeje ptaki na to robią , latem śnieg zalega , latem słońce przypieka. Taki mamy klimat. :)

grzegorz75 napisał(a):Fascynujące ! Przeczytałem od deski do deski !

Z niecierpliwością Grzegorzu 75 wczytam się Twój głos W TYM TEMACIE . Może być o ISKRZE i prezentacji królowej w muzeach jak temat dla Ciebie za obszerny :D :D

Tak. Zgadzam się. Poza poważnymi błędami merytorycznymi cała reszta OK.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Reklama

Postprzez merlin_PL » piątek, 31 lipca 2015, 10:40

fragles napisał(a): Tak. Zgadzam się. Poza poważnymi błędami merytorycznymi cała reszta OK.

khę ? :D :D :D
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez fragles » piątek, 31 lipca 2015, 12:04

merlin_PL napisał(a):
fragles napisał(a): Tak. Zgadzam się. Poza poważnymi błędami merytorycznymi cała reszta OK.

khę ? :D :D :D

A o, na przykład:

merlin_PL napisał(a):... latem śnieg zalega , (...). Taki mamy klimat.

Także tego..., khymm. :P
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez merlin_PL » piątek, 31 lipca 2015, 12:17

OK :D :D Na poczatku nie załapałem
Chylę głowę i posypuję ja piaskiem na znak pokory . Dobre :D :D . Oczywiscie miała być " zimą" ale thx za zwrócenie uwagi
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 2 sierpnia 2015, 21:27

Muzeum Bitwy o Arnhem.
Najpierw (1949) muzeum powstaje w pobliskim zamku Doorwerth.W dość krótkim czasie kolekcja w zamku Doorwerth rozrasta się tak szeroko, że zaczynają się poszukiwania nowej, odpowiedniej lokalizacji. Zakupiony zostaje hotel Hartenstein i 11 maja 1978 Airborne Muzeum "Hartenstein" otwiera drzwi dla zwiedzających.W roku 2008 muzeum zostaje czasowo zamknięte w celu przeprowadzenia modernizacji. Oprócz modernizacji, muzeum zostaje również poszerzone o 900 m2 piwnicy oraz o nową salę przyjęć. Muzeum ponownie otwiera swe drzwi dla zwiedzających w roku 2009, w 65 rocznicę Bitwy o Arnhem. W nowej piwnicy urządzane jest Airborne Experience, gdzie zwiedzający przeżywają bitwę jakby sami byli biorącym w niej udział żołnierzami. Airborne Experience zostało wiele razy nagrodzone oraz otrzymało wiele nominacji konkursowych.
Około roku 1865 willa otrzymuje obecny kształt i układ, dlatego postanowiono powiększyć muzeum bez wprowadzania zmian w wygladzie zewnętrznym i otoczeniu budynku. Dziś wygląda on dokładnie tak jak wyglądał przed bitwą.
Tyle o Muzeum Hartenstein.
Teraz coś o tym co dzieje się w naszym pięknym kraju , czyli o nowo powstającej placówce:!:
Szanowni Koledzy!A nie przyszło Wam do głowy że ktoś znowu nam wcisnął Misia :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=PgCcsXJAga0
Prawdziwe pieniądze zarabia się tylko na drogich słomianych inwestycjach :shock:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 14 sierpnia 2015, 07:01

Pod rozwagę dedykuje wielbicielom kosztownych inwestycji ;o)
Od 4 minut 25 sek. http://vod.pl/programy-tv/reportaze-one ... ce/fq3168#
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Aero74 » sobota, 15 sierpnia 2015, 08:38

Prawdę mówiąc sądziłem że radoslaw6363 pieprzy od rzeczy więc się nie udzielałem w wątku.

Okazja jednak sprawiła że w minionym tygodniu będąc w Holandii sprawdziłem Nationaal Militair Museum w Soesterberg "organoleptycznie" i w dalszym ciągu jestem w szoku.

Mieszkam w Krakowie i w MLP jestem przynajmniej raz w miesiącu i zmieniam zdanie, bez angażowania większych kosztów i wchodzenia w kosztowne pokazy multimedialne itp można by się zorganizować lepiej, zaczynając od pamiątek bezpośrednio za kasami na wejściu do ekspozycji, restauracji z tańszymi i droższymi opcjami wskazówkami dojazdu itd. Naprawdę proste funkcjonalne i tanie rzeczy robiące różnicę.

Ilość eksponatów, jakość przedstawienia ekspozycji, sal multimedialnych po prostu powala. Kilka fotek może tylko przybliżyć klimat tam panujący. Ekspozycje obejmują okres od średniowiecza do czasów współczesnych, w ciągu 5 h zwiedzania ograniczyłem się do tego co mnie interesuje a szkoda...

W środku tygodnia ilość odwiedzających muzeum była po prostu niewyobrażalna dla naszych realiów , sądzę że można liczyć w tysiącach nie w setkach.

wrzucam kilka fotek resztę można znaleźć na FB GrupyB https://www.facebook.com/GrupaBiezanowska

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Aero74

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 15 sierpnia 2015, 09:12

Cieszę się że kolega uważający że pieprzę od rzeczy zobaczył że można coś zrobić inaczej niż w PL :lol:
Czyli tanio, a przy tym z rozmachem :shock:
Gdybyśmy poszli tą drogą w naszym muzeum kolekcja byłaby pod dachem i można by było oglądać ,,Łosia'' czy ,,Karasia''.
Holendrzy zrekonstruowali nie istniejące samoloty od podstaw, wiele z nich to maszyny których wygląd odtworzono od zera ;o) Ciągle dodają coś do kolekcji.
Swego czasu na tym forum przetoczyła się dyskusja z okazji wydobycia z Bałtyku wraku samolotu A-20 Boston.
Napisałem wtedy do powstającego w Gdańsku Muzeum IIw.św. Zaproponowałem przejęcie obiektu i jego ekspozycję na terenie nowo powstającego muzeum. Odpowiedziano mi że kolekcja jest gotowa i nie przewidują w niej jakichkolwiek zmian.
Wnioski z tego niech sobie każdy sam wyciągnie :lol:
W Krakowskim muzeum wiele samolotów od zawsze czeka na rekonstrukcję, inne gniją pod gołym niebem :cry:
Niestety świadomość że można inaczej, nawet w środowisku ludzi interesujących się lotnictwem nie istnieje ;o)
A ten kto mówi że król jest nagi pieprzy od rzeczy :lol:
radoslaw6363

Postprzez Aero74 » sobota, 15 sierpnia 2015, 09:56

radoslaw6363 napisał(a):Cieszę się że kolega uważający że pieprzę od rzeczy zobaczył że można coś zrobić inaczej niż w PL :lol:
Czyli tanio, a przy tym z rozmachem :shock:
W Krakowskim muzeum wiele samolotów od zawsze czeka na rekonstrukcję, inne gniją pod gołym niebem :cry:
Niestety świadomość że można inaczej, nawet w środowisku wielbicieli lotnictwa nie istnieje ;o)

Ale w PL jest wiele miejsc dobrze zorganizowanych i nie gorszych nie szukając daleko Fabryka Schindlera czy Podziemia Rynku w Krakowie. Nie przesadzaj.

Odnosiłem to konkretnie do MLP które trzeba pamiętać ma 50 lat, pamięta zaniedbania komuny i jest w miejscu historycznym.
Piszę wyraźnie , że nawet w naszym budynku w kształcie śmigła można się zorganizować lepiej nie psiocząc na to że jest jak jest. Budynek powstał jest wizytówką ale w środku wiele można zmienić :

- pamiątki (głównie drobnica dla dzieci a nie tylko opracowania za sporą kasę) pomiędzy kasą a wejściem co powoduje że nie da się zbyć zachcianek dzieci , a i samemu na coś się załapiesz. Z tego też są zyski.

- podwieszane ekspozycje ale co za tym idzie pomosty do oglądania z góry. U nas I-sze piętro jest zapchajdziurą używaną raz na rok do rozdania nagród na konkursie modelarskim (którego byłem współorganizatorem)
Tam wzdłóż szyby można zrobić kawiarnię z ciastem i stolikami.
Druga mniejsza sala na dole też jest zagracona mniej ciekawymi eksponatami które mogłyby stać w hangarze.

- kto był na konkursie modelarskim lub kilka godzin zwiedzał i pytał gdzie tu można coś zjeść? .... No właśnie, jako organizator konkursu nawet nie wiedziałem gdzie w pobliżu można, bo raczej nie można. Mała restauracja z daniami na wagę lub z kilkoma typu Ikea - to też kasa dla Muzeum

- żeby jednak zachęcić ludzi do wysiłku wejścia na piętro zamiast auli niczemu sensownemu nie służącej , tą wielką salę trzeba by było zająć dobra ekspozycją , której nikt by nie chciał ominąć.
W Soestenberg jest na to proste rozwiązanie : do kas wchodzisz od I-szego piętra i schodzisz na ekspozycję parterową

- żeby trafić do muzeum na sąsiednich rondach ustawić proste repliki samolotów z czasów pionierskich lub coś wzbudzającego zainteresowanie.

- w punktach informacji turystycznej oprócz Wieliczki i Oświęcimia informować że pod nosem mamy wspaniałą i unikatową kolekcję I-szo wojenną. Ilość niemickich turystów w Soersterberg była totalna a założę się że 95% z nich nie była pasjonatami tylko podano im na tacy, jedzcie, zjedzcie oglądnijcie , miło spędzcie czas i tak właśnie było. Niestety dla niemca informacja Muzeum Lotnictwa Polskiego jest równie interesująca jak dla nas Muzeum Kuchni Eskimoskiej

Na kasę którą wpompowali tam holendrzy raczej nie mamy szans więc jak pisałem nie biorę pod uwagę prezentacji multimedialnych itp, ale też nie widzę nic złego w pieczołowitym restaurowaniu samolotów z kolekcji. O wybudowaniu rewelacyjnej ekspozycji I-szowojennej nie wspomnę. Sądzisz że jest słaba?

Podsumowując zamiast narzekać na to co jest, znaleźć rozwiązania poprawiające funkcjonalność i tyle mam do powiedzenia w tym wątku.
Aero74

Postprzez Aero74 » sobota, 15 sierpnia 2015, 10:08

Nota bene jedyna błąd jaki wychwyciłem to brak informacji przy tym dwupłatowcu przy którym stoję na zdjęciu.
Ktoś wie co to za maszyna, jako jedyny chyba eksponat nie była "podpisana" :)
Aero74

Postprzez KP.Taurus » sobota, 15 sierpnia 2015, 13:52

Curtiss P-6E Hawk I
KP.Taurus

Poprzednia strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea