IPMS Polska/Poland

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: IPMS Polska/Poland

Postprzez Jaho63 » piątek, 28 stycznia 2011, 14:02

Kolego TZK, tak sam sobie powiedziałem, że jestem modelarzem i na dodatek potwierdziła to małżonka, a ona jest zastępczynią kierowniczki w MPGKiM! :roll:
Ale dobra dość kpin. Tomek Hejmo dał ciekawą propozycję, nie skomentowaliście w ogóle. Na np. moje słowa, że sam pomysł uważam za nie głupi odpowiadacie, że WSZYSCY nie życzą sobie reprezentowania przez!
Natomiast to:
T.Z.Kędzierski napisał(a):No nie życzysz sobie i dlatego nie złożyłeś deklaracji, i to nie wymaga komentarza. Powstający IPMS w związku z tym jest nie świadomy Twojego istnienia, więc jak może Cię reprezentować.

Jak ja założę stowarzyszenie "Kędzierskich" i będę propagował, nie wiem, wartości nazistowskie, czy cokolwiek innego, co podejrzewam nie byłoby zgodne z tym, co sam myślisz, to wówczas "moja" organizacja byłaby Ci obojętna, bo nie złożyłeś deklaracji? To tak trochę Twoim tokiem, i z Twoją delikatnością "sorry winetou".
Mimo prób uzmysłowienia Wam, że chodzi tylko o większy szacunek do przeciętnego Kowalskiego, to nie dociera, a żart:
T.Z.Kędzierski napisał(a):ja sobie od 63 lat powtarzam co rano że jestem wielki

Chyba nie do końca jest żartem.
Do innych "kolegów". Panowie, wchodząc do "czyjegoś domu" (na forum nPWM) nie ustalajcie zasad, kto ma się odzywać i kiedy. To brak podstawowych zasad kultury. Nie jesteśmy w sejmie!
P.S. Krzyś, a ja na tym forum czuję się jak w klubie! :)
P.S.2 Panowie zakładam IPMS Polska 2! Kto chętny? :mrgreen:
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez waran » piątek, 28 stycznia 2011, 14:11

Koledzy ,zawsze w świecie się mówiło że Polacy to taki naród który, jeśli jest potrzeba potrafią zawsze być razem i czegoś wielkiego dokonać .Szkoda że te słowa tak się od czasu narodzin polskiej demokracji deprecjonują .Podziały widać w każdej dziedzinie życia -szkoda że modelarskiej też
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 28 stycznia 2011, 14:15

Jaho63 napisał(a):P.S. Krzyś, a ja na tym forum czuję się jak w klubie! :)

Janusz, jeśli chodzi o klub towarzyski, to ja również. Szkoda tylko, że nie ma jak razem szklaneczki przy barze wypić. Ale ja tu myślałem o czymś w rodzaju klubu sportowego, a tak to nie. ;o) A może IPMS Druga Japonia? :mrgreen:
K.Y.Czart

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 28 stycznia 2011, 14:18

waran napisał(a):Koledzy ,zawsze w świecie się mówiło że Polacy to taki naród który, jeśli jest potrzeba potrafią zawsze być razem i czegoś wielkiego dokonać .Szkoda że te słowa tak się od czasu narodzin polskiej demokracji deprecjonują .Podziały widać w każdej dziedzinie życia -szkoda że modelarskiej też

A ja myślałem, że pozytywem demokracji są właśnie te różnice, a "jedność" to cecha utopijnego komunizmu :?
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » piątek, 28 stycznia 2011, 14:26

No, ale wiemy, co Waranek miał na myśli i ja też często staram się "gasić" atmosferę. Tylko, że czasem się nie da. Jak ktoś mimo usilnych tłumaczeń ciągle powtarza, że jesteś Chińczykiem?
Zastanowiło mnie jedno. Rozumiem, że facet, który dopiero kupił pierwszy model i na razie nie otworzył pudełka, nie jest modelarzem. Ale, od jakiego momentu, ilości modeli sklejonych, jakości tego sklejania "zacznie" być modelarzem? Czy też może właśnie mieć ciągle modle w pudełeczku, ale ze złożoną deklaracją już nim będzie? To tak na boku, po prostu mały absurdzik, który dałoby się pewnie wyprostować. Cała rzecz w tym, że ludzie (no cóż, musicie uwierzyć na słowo, że w miarę normalni) starają się coś przekazać, a jest to kwitowane zaperzaniem, nawet bez odniesienia do konkretu. Gdzie tu wzajemny szacunek, gdzie normalna rozmowa dorosłych ludzi?
Jaho63

Postprzez shivadog » piątek, 28 stycznia 2011, 14:31

Wątek powoli, acz systematycznie zmierza ku zamknięciu.
Zamiast rzeczowej dyskusji część osób skupia się na chwytaniu za słówka i poszukiwaniu błędów.
Błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi.
Panowie, jak byście się spotkali w realu doszlibyście do porozumienia w ciągu 3 minut,
a tak mamy znowu "Babel" i burzę w szklance wody.
Proszę o niewdawanie się w osobiste pojedynki.
Czy ktoś ma jakieś pomysły, uwagi, dotyczące IPMS, ale takie, które do tej pory się tu nie pojawiły?

shivadog
shivadog

Postprzez TGMJ » piątek, 28 stycznia 2011, 14:32

Przyznam, że jestem mocno zaskoczony postawą ludzi próbujących rozkręcić IPMS - zamiast spokojnie namawiać i przekonywać zachowują się jak grupa buców przekonana o swojej nieomylności, z silnym postanowieniem wygenerowania kolejnych podziałów w, że użyję takiego nieszczególnie pięknego sformułowania, "środowisku modelarskim" (o ile taki twór istnieje), bo jak inaczej odebrać stwierdzenia "nie jesteś z IPMS to jesteś cieć a nie MODELARZ" czy o tworzeniu (następnie wymuszaniu?) jednego słusznego regulaminu oceniania (o tym za chwilę). Tyle tytułem wstępu, a przechodząc do sedna:
1. Przyznam, że nie rozumiem dlaczego niektórych tak boli "niedocenianie" modelarstwa - czasem można odnieść wrażenie, że osoby te chciałby co najmniej groupies (w takim wypadku należało czas zainwestowany w sklejanie kawałków plastiku poświęci na naukę gry na gitarze). Naprawdę uważacie, że powstanie jakiejś organizacji podniesie prestiż tego hobby (hobby = zabawa, nic więcej), z mojej perspektywy posiadanie przez wędkarza świstka wydanego przez PZW nie zmniejsza jego śmieszności (siara przepraszam!), a do myśliwych wszelkiej maści czuję odrazę/obrzydzenie i nawet najlepiej zorganizowana kampania PR-owa PZŁ tego nie zmieni. Zresztą jeśli to podnoszenie prestiżu ma wyglądać tak jak na zamieszczonych powyżej zdjęciach to mam nadzieję, że ktoś zaraz wygeneruje walczącą z tym modelarską partyzantkę ;o)
2. Odnoszę wrażenie, że sam pomysł IPMSu (nie tylko u nas) jako takiego to relikt bezinternetowej przeszłości - w chwili obecnej gdy tylko najdzie mnie ochota na porozmawianie o tej zabawie to odpalam to forum i po kłopocie.
3. Zaintrygowała mnie ta koncepcja IPMSowych konkursów - w chwili obecnej różnej maści konkursów modelarskich jest dość sporo i nie widzę miejsca dla jakiejś kolejnej serii (chyba, że postanowicie przejąć imprezy już istniejące), co więcej koncepcja jednolitego regulaminu napawa mnie odrazą i przypomina mi lata 90 gdy często przy ocenie od jakości modelu ważniejsza była ilość kwitów pod nim. Zresztą już z wypowiedzi chrupka dało się zauważyć, w którą stronę ew regulamin by ciążył.
4. Opłaty/biurokracja - dywagacje na temat wysokości składki pominę (zakładam, że nie jest to jeszcze sprawa zamknięta), ale jak podejrzewam jej wysokość skutecznie zniechęci młodzież (zakładam, może niesłusznie, że modelarstwem zajmuje się ta biedniejsza część, której nie stać np na rower do downhillu czy gitarę), a papierkologia skutecznie zniechęci rodziców.
Podsumowując na dzień dzisiejszy chętniej umieściłbym sobie banerek hello kitty modelers niż IPMS.
eternal jihad
TGMJ

Postprzez Jaho63 » piątek, 28 stycznia 2011, 14:33

Jerzy. Po namyśle, masz rację. Ja pass.
Jaho63

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » piątek, 28 stycznia 2011, 14:38

T.Z.Kędzierski napisał(a):I jeszcze trochę brutalnie, swego czasu padło pytanie:
czy jak nie będę członkiem IPMS to czy znaczy że nie będę modelarzem?
Brutalna odpowiedź brzmi:
a skąd wiesz że jesteś, bo powiedziałeś sobie to rano do lustra przy goleniu, ja sobie od 63 lat powtarzam co rano że jestem wielki, a tu raptem 165 cm wzrostu i ani centymetra więcej.

To w ramach tej brutalności kilka szczerych pytań:
A niby jakie są te kryteria uznania za modelarza? Kto ma je niby ustalać? Na jakiej podstawie?

Czy człowiek nie będący członkiem IPMS, który zdobywa laury w konkursach polskich i zagranicznych nie jest modelarzem?
Czy członek IPMS, który ma legitymację a modele tylko w pudełkach jest modelarzem?
Czy osoba, która nie zalicza się do dwóch poprzednich grup, a poświęca swój czas i wysiłek by zainteresować młodzież budową plastikowych modeli nie jest modelarzem?

T.Z.Kędzierski napisał(a):No, to teraz włączajcie blendery, może da się zrobić ze mnie koktajl :lol: .

Ja nie muszę - na mój gust miażdżysz się sam...
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez SKYRAIDER » piątek, 28 stycznia 2011, 14:59

Tomek,
ja pasuję, bez sensu to wszystko.
Ostatni mój wpis w tym wątku.

Marek
SKYRAIDER

Postprzez dewertus » piątek, 28 stycznia 2011, 15:14

K.Y.Czart napisał(a):
Jaho63 napisał(a):P.S. Krzyś, a ja na tym forum czuję się jak w klubie! :)

Janusz, jeśli chodzi o klub towarzyski, to ja również. Szkoda tylko, że nie ma jak razem szklaneczki przy barze wypić. Ale ja tu myślałem o czymś w rodzaju klubu sportowego, a tak to nie. ;o) A może IPMS Druga Japonia? :mrgreen:

Proponuje powołanie Wielkiej Loży Hobbystów Modelarstwa Rzeczypospolitej ... Jej członkowie będą mogli chodzić z podniesionym czołem wiedząc, że nie są modelarzami. :roll: ;o)
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » piątek, 28 stycznia 2011, 15:31

SKYRAIDER napisał(a):Tomek,
ja pasuję, bez sensu to wszystko.
Ostatni mój wpis w tym wątku.

Masz 100% - ja też spasowałem.
W sumie bawi mnie oglądanie jak ktoś się tak pogrąża. Gorzej, że przy okazji niszczy chlubne przecież cele.
Modelarstwo plastikowe było dla mnie zawsze miłym hobby - dorabiając do niego na siłę ideologię. człowiek naraża się na śmieszność.
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez RAV » piątek, 28 stycznia 2011, 15:58

Jak znam życie, to ciąg dalszy nastąpi... we wstępniaku AeroPlana.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez waran » piątek, 28 stycznia 2011, 16:34

:mrgreen: Rav -rozwaliłeś mnie ,poprawiłeś humor, masz piwo.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 28 stycznia 2011, 16:57

Jaho63 napisał(a):Jerzy. Po namyśle, masz rację. Ja pass.

To ja też. Mój ostatni głos. Ja nie przypadkowo spytałem na początku tego wątku o możliwość i zasadność naturalnej zmiany IPMS Silesia w IPMS Polska. Z ewentualnym skonfederowaniem pozostałych regionalnych IPMS. Wg mojej wiedzy, istniejące na świecie IPMS łączą dwie sprawy - nazwa i idea popularyzacji szeroko rozumianego modelarstwa w lokalnych społecznościach. Słowo lokalnych należałoby podkreślić. To w jakiej formie owa popularyzacja jest prowadzona jest zależne wyłącznie od działających w ramach takich stowarzyszeń ludzi. De facto, IPMS są wyrazem społecznej działalności na rzecz owych lokalnych społeczności prowadzonej przez pasionatów, którzy oprócz tego, że są modelarzami - są również społecznikami. Myślałem, że skoro istnieją w Polsce regionalne stowarzyszenia IPMS, to powstały i działają z autentycznej potrzeby. Robiąc to, co wszystkie inne IPMS na świecie. Pomyślałem, że skoro jest potrzeba zmiany nazwy poprzez dołożenie słowa "Polska" - choć doprawdy nie wiem po co - to nie ma nic łatwiejszego. Okazuje się jednak, że nie. Bo nie chodzi tu tylko o nazwę, czy nawet rozszerzenie zasięgu działania. Chodzi o nowe struktury, zarządy, statuty, nowych członków, składki, zjazdy, wybory, o reprezentowanie, o szacunek, o jedność, o konkurencję z niesłusznymi ideami i organizacjami itp. I dziwnie zgodne milczenie co, po co i dla kogo to wszystko. Do tego podlane sosem zadęcia, arogancji i wszechwiedzy. Dla tych, którzy myślą że IPMS Polska może w jakiś szczególny sposób pomóc w wyjazdach i uczestnictwie w zagranicznych imprezach IPMS, informacja. Wszędzie mogą brać udział również niezrzeszeni, członkowie mają niewielkie zniżki w opłatach. Jeździ się natomiast za swoje prywtne. I tu TZK ma rację - członkostwo IPMS daje jedynie satysfakcję z działalności, tym którzy chcą coś dać innym. Nie rozumiem tylko, po co w takim razie kolejna, oprócz regionalnych, organizacja o tym samym, co one celu nadrzędnym. Oby nam się tylko te wszystkie konkurujące na terytorium Polski IPMS-y nie pozabijały, krzewiąc i popularyzując modelarstwo.

Pass - "dziadek" na stole

Krzysiek
K.Y.Czart

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea