Zaginiony Corsair Moson 2012

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Zaginiony Corsair Moson 2012

Postprzez SKYRAIDER » niedziela, 22 kwietnia 2012, 09:55

Bardzo przykra wiadomość, nie powinno dochodzić do takich sytuacji,
tym bardziej na takiej imprezie.
W moim mniemaniu, takich ludzi powinno się eliminować z naszego środowiska.
Może ktoś coś widział, może sobie przypomni, niech da znać Andraszowi ! ! ! - egresiandras@gmail.com

Obrazek

Marek
SKYRAIDER

Reklama

Re: Zaginiony Corsair Moson 2012

Postprzez Jaho63 » niedziela, 22 kwietnia 2012, 10:26

Proszę. Tego nie mógł zrobić ktoś przypadkowy. Popieram ideę. Jak uda się gościa zlokalizować to poza jakimś prywatnym rozwiązaniem sprawy z udziałem policji, powinien oficjalnie być wypraszany z imprez modelarskich.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez KFS-miniatures » niedziela, 22 kwietnia 2012, 10:44

noo, jak tak dalej pójdzie, to wpisze się to w tradycje tego festiwalu. rok po roku ginie cos ze stołów
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez Jaho63 » niedziela, 22 kwietnia 2012, 11:05

Ja jeszcze na madziarskiej imprezie nie byłem, ale słyszałem, że ogromna. No, ale może dałoby się jakiś monitoring zrobić? Bo jakoś nie wierzą, że komuś uda się zorganizować kontrolowane wydawanie modeli.
Jaho63

Postprzez KFS-miniatures » niedziela, 22 kwietnia 2012, 11:23

rzecz w tym, że to nie na etapie wydawania modeli sie dzieje. jak wynika z opisu sytuacji model corsaira zniknął ze stołu klubowego. moją figurkę w zeszłym roku ktoś zawinął juz pierwszego dnia imprezy
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez shivadog » niedziela, 22 kwietnia 2012, 11:33

KFS-miniatures napisał(a):noo, jak tak dalej pójdzie, to wpisze się to w tradycje tego festiwalu. rok po roku ginie cos ze stołów

Ktoś buduje kolekcję.
shivadog

Postprzez KFS-miniatures » niedziela, 22 kwietnia 2012, 11:38

dobrze, że choć gust ma dobry..
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez Arcturus » niedziela, 22 kwietnia 2012, 12:12

Szukając pozytywów można przyjąć, że to najwyższa forma pochwały dla Twórcy. Mojego nikt by nie świsnął.

PS. Słowo p.o.c.h.w.a.ł.a nie przechodzi cenzury :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jaho63 » niedziela, 22 kwietnia 2012, 12:46

Ja rozumiem figurkę, ale tego Corsarza nie można było ot tak schować pod kurtkę?
Powinni zrobić "polowanie" i złapawszy gostka wytoczyć sprawę cywilną z zawyżonym odszkodowaniem dla pokrzywdzonych osób.
Wiem, że ciężko "zaliczyć" złodziejowi wcześniejsze kradzieże, ale tak powinno być.
Miejmy nadzieję, że popularyzacja zdjęć skradzionych modeli zaowocuje albo wskazaniem złodzieja (lub nabywcy), albo przynajmniej zmniejszy popyt.
Jaho63

Postprzez SKYRAIDER » niedziela, 22 kwietnia 2012, 12:59

Nie podejrzewam Naszych modelarzy, ale sytuacja kiepska.
Jeżeli zginął ze stołu klubowego, to gdzie byli właściciele.
W momencie oddania modelu do konkursu, zawodów,
pieczę nad modelami przejmuje organizator, ewentualny wystawca klubowy, tak jak w tym przypadku.
Dlatego my organizując imprezę ubezpieczamy się od OC, (48 godz.)to niewiele kosztuje.
Kiedyś na pewno wypłynie, oby jak najszybciej.
Marek
SKYRAIDER

Postprzez Korowiow » niedziela, 22 kwietnia 2012, 21:24

Bardzo przykra sprawa ale niestety w krajach na wschód od Łaby obowiązuje coś co nazywa się "społeczna szkodliwość czynu w stopniu nie większym niż znikomy" - pozostałość po jedynym, najlepszym, najbardziej postępowym i sprawiedliwym ustawodawstwie radzieckim. W związku z czym do strony odpowiedzialności karnej jest to tylko wykroczenia i raczej niewiele można zrobić. Zawsze pozostaje ostracyzm - "społeczne" wykluczenie.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 00:26

Jaho63 napisał(a):Ja rozumiem figurkę, ale tego Corsarza nie można było ot tak schować pod kurtkę?
Powinni zrobić "polowanie" i złapawszy gostka wytoczyć sprawę cywilną z zawyżonym odszkodowaniem dla pokrzywdzonych osób.
Wiem, że ciężko "zaliczyć" złodziejowi wcześniejsze kradzieże, ale tak powinno być.
Miejmy nadzieję, że popularyzacja zdjęć skradzionych modeli zaowocuje albo wskazaniem złodzieja (lub nabywcy), albo przynajmniej zmniejszy popyt.

Janusz to jedź na Węgry, tam zacznij tropienie, złap złodzieja, urwij mu w akcie pomsty jajka i pokaż wszystkim w konkursie wielkanocnym 2013 a sława wielkiego łowcy Twoja.

Ten temat to ogłoszenie, ktoś może zobaczy na ebay link do tego modelu, cokolwiek.
Wątpię, by Twoje mściwe stękanie zza monitora komukolwiek cokolwiek ułatwiło.

Tak w zastępstwie w związku z absencją moderatora na tym forum pozwalam sobie napisać. :-/
Kuba P.

Postprzez waran » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 05:46

Byłem na tej imprezie.Stoły klubowe znajdują się w jednej praktycznie sali i często jest tak że przy stole nikogo nie ma przez długi czas.Złodziej jak chce zawsze znajdzie okazję.Sam kiedyś na zawodach w Polsce miałem nieprzyjemność zgłosić organizatorom kradzież.Nie dosyć że na siłę wyrwano z mojej dioramy Flaka 88 z fimy Bandai 1/48-wtedy niezwykły rarytas na rynku,to jeszcze uszkodzono inne modele.Od organizatora dostałem zwrot kasy ale wielki niesmak pozostał, tym bardziej że były to na tamte czasy największe zawody w kraju,ze wspaniałą atmosferą.Kuba-na pewne poczynania nie znajdziesz lekarstwa ;o)
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea