Pomysł na nowy konkurs - 2025

Re: Pomysł na nowy konkurs - 2025

Postprzez Panzer » czwartek, 9 stycznia 2025, 12:03

Pashal napisał(a):Co to znaczy "to temat meh..." ?

"Zakupił, pożyczył, dostał, znalazł", czyli... zdobył.

Definicja słowa zdobyć :
https://sjp.pwn.pl/slowniki/zdoby%C4%87.html

Tak tylko napisałem i nie dlatego, że jestem akurat autorem pomysł na konkurs o nazwie "Gwiazdy Filmowe".

Meh oznacza to, że mnie kompletnie nie interesuje, a to dlatego, że turbo ciekawych tematów jest od groma wśród "rzeczywistych" maszyn. Ale, tak jak napisałem to tylko "dla mnie".

Ok, jeżeli wymaga to doprecyzowania to wykluczamy maszyny zdobyte w drodze "wrogiego przejęcia" np. w walce.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez vollff » czwartek, 9 stycznia 2025, 12:23

To może: “gwiazdy newsów, tv i kina” - wtedy mógł byś sobie “rzeczywiste” modele robić - pod warunkiem ze kiedykoleiek pojawiły sie w jakiejś kronice lub programie dokumentalnym - wtedy screenshot i jazda. A inni mobli by kleić -inne gwiazy :)
Myślę ze taki temat powinien zadowolić wszystkich - bo i te wszystkie rocznice by sie załapały - jak pokombimować trochę.
Chyba czas najwyższy na jakąś ankietę…
Obrazek Obrazek Obrazek
vollff

Zimna Wojna 4

Postprzez Panzer » czwartek, 9 stycznia 2025, 12:27

A tak w sumie to wpadł mi do głowy jeszcze jeden temat w odniesieniu do kategorii specjalnej na tegorocznej Babarybie, czyli pin-up. Można by go rozszerzyć do postaci np. Girls Power.

Wszystkie maszyny z wizerunkiem kobiety (w stylistyce dowolnej), nazwane kobiecym imieniem (lub udokumentowanym pseudonimem odnoszącym się do jakiejś kobiety np. samolot nazwany Fifi, o którym bez wątpliwości wiadomo, że owa Fifi to np. wybranka serca pilota, a nie jego suczka rasy pudel) lub funkcją, zawodem w rodzaju żeńskim np. Królowa, Queen Elizabeth, Enchantress, Die Hexe itd itp.

Uwaga! Obiekt, wizerunek kobiecy, napis wymaga dokumentacji, no chyba, że budujemy statek Kolumba "Nina", to wtedy zdjęcia możemy uczestnikowi podarować :)

Kategoria ma ten plus, że ogarnia wszystkie możliwe epoki i wszystkie możliwe rodzaje maszyn: samoloty, jednostki nawodne, maszyny cywilne, samochody no i oczywiście figurki.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Łukasz_K » czwartek, 9 stycznia 2025, 12:30

Witajcie, na dniach podsumuję konkurs Teraz Polska, i się zabieramy za nowy.
Jest na sali jakiś ochotnik który podsumuje wszystkie propozycje które tu padły na jednej liście aby można wrzucić do ankiety?
Czy może jednak chcecie jeszcze trochę podyskutować :-> ?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez Panzer » czwartek, 9 stycznia 2025, 12:44

Ja myślę, że nie ma sensu wrzucać wszystkich, a tylko te, które jakiś tam ferment zrobiły. Również takie, które obejmują możliwie najszerszy zasięg epok i tematów, by sztucznie nie ograniczać frekwencji. Tak więc:

1. Gwiazdy Kina ewentualnie Gwiazdy Kina, Newsów i TV - tutaj już chyba wszystko zostało powiedziane
2. Na wodzie - wszystko co ma kontakt z wodą: statki, okręty, łódki, amfibie, wodnosamoloty, pontony, pojazdy inżynieryjne (moim zdaniem zwykły czołg stojący w wodzie to chyba już przegięcie)
3. Import/Export - maszyny w służbie innego użytkownika niż docelowy, które zostały odkupione, pozyczone, podarowane lub znalezione ale nie zdobyte w walce, podstępem itp.
4. Radary - wszystko czego anteny, radary są znakiem szczególnym (a więc nie WV Golf z antenką od radia).
5. 1945 - 2025 czyli 80 rocznica... - No właśnie czego? A może czegokolwiek? Każdy może sobie wybrać znaczące wydarzenie, którego rocznicę upamiętni modelem z roku 1945 lub nawiązującym do niego modelem z 2025 (np. z parady upamiętniającej coś)
6. Akcja -reaktywacja - kończenie zaczętego modelu w ramach poprzednich konkursów lub "półkowniki", które były prezentowane w warsztatach na pwm i nigdy końca nie zobaczyły
7. Girls Power - wyjaśnienie powyżej :)
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Flyzloty » czwartek, 9 stycznia 2025, 18:35

1/Człowieki

2/Akcja reaktywacja

3/Made in Poland

4/Gwiazdy filmowe

5/Panteon bohaterów czyli AS

6/Model z historią w tle.

7/Import eksport

8/85 rocznica "Dziwnej wojny" , kampanii norweskiej , bitwy o Anglię.

9/Na wodzie

10/ Ocaleni/Ocalone

11/Półkowniki

12/Niemcy , Ameryka , Commonwealth.

13/V.D Victory Day.

14/Gwiazdy nesów ,TV i kina.

15/G.P Girl Power.

Chyba wszystkie tematy oprócz starych już głosowanych.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez halset » czwartek, 9 stycznia 2025, 19:04

Flyzloty napisał(a):1/Człowieki

2/Akcja reaktywacja

3/Made in Poland

4/Gwiazdy filmowe

5/Panteon bohaterów czyli AS

6/Model z historią w tle.

7/Import eksport

8/85 rocznica "Dziwnej wojny" , kampanii norweskiej , bitwy o Anglię.

9/Na wodzie

10/ Ocaleni/Ocalone

11/Półkowniki

12/Niemcy , Ameryka , Commonwealth.

13/V.D Victory Day.

14/Gwiazdy nesów ,TV i kina.

15/G.P Girl Power.

Chyba wszystkie tematy oprócz starych już głosowanych.

4 i 14 to prawie to samo. Pozostałbym przy oryginalnym 4, bez dublowania.
ObrazekObrazekObrazek
halset

Ukraina

Postprzez vollff » czwartek, 9 stycznia 2025, 21:24

A ja połączył 4 i 14
Obrazek Obrazek Obrazek
vollff

Zimna Wojna 4

Postprzez abtb » czwartek, 9 stycznia 2025, 22:11

Jak już uderzamy w rocznicowe tematy to, jak mnie pamięć nie zawodzi i umysł nie myli (albo odwrotnie :P ) to w tym roku przypada chyba okrągła 50-ta rocznica zakończenia wojny w Wietnamie. I powiem szczerze - można się nalepić w tym temacie po przysłowiowe dziury w nosie :mrgreen:
abtb

Zimna Wojna 1

Postprzez Pashal » czwartek, 9 stycznia 2025, 22:23

Jakieś argumenty uzasadniające połączenia 4 i 14.
Pashal

Postprzez vollff » czwartek, 9 stycznia 2025, 22:41

vollff napisał(a):To może: “gwiazdy newsów, tv i kina” - wtedy mógł byś sobie “rzeczywiste” modele robić - pod warunkiem ze kiedykoleiek pojawiły sie w jakiejś kronice lub programie dokumentalnym - wtedy screenshot i jazda. A inni mobli by kleić -inne gwiazy :)
Myślę ze taki temat powinien zadowolić wszystkich - bo i te wszystkie rocznice by sie załapały - jak pokombimować trochę.
Chyba czas najwyższy na jakąś ankietę…

Moze takie
Obrazek Obrazek Obrazek
vollff

Zimna Wojna 4

Postprzez Pashal » czwartek, 9 stycznia 2025, 22:55

Temat "Gwiazdy filmowe " był chyba należycie wyjaśniony tak przeze mnie jak i Piotra , więc nie bardzo wiem po co dodajesz do niego te "gwiazdy newsów ". Daj może kilka przykładów co rozumiesz pod tym pojęciem i o jakie konkretnie gwiazdy by chodziło.
Temat konkursu powinien być jasno sprecyzowany - miał jasne zasady i był poparty przykładami, bo inaczej to będą tylko kwasy.
Pashal

Postprzez Comek » czwartek, 9 stycznia 2025, 23:03

abtb napisał(a):Jak już uderzamy w rocznicowe tematy to, jak mnie pamięć nie zawodzi i umysł nie myli (albo odwrotnie :P ) to w tym roku przypada chyba okrągła 50-ta rocznica zakończenia wojny w Wietnamie. I powiem szczerze - można się nalepić w tym temacie po przysłowiowe dziury w nosie :mrgreen:

Był kiedyś konkurs "Pacyfik+CBI / Korea+Vietnam - 1937-1975". Lubie ten okres i nie miałem okazji brać udziału.

Ale

Jest tak dużo różnorodnych pomysłów, że moim skromnym zdaniem nie warto dublować czegoś co już było. Oczywiście mam swoje upatrzone tematy, jednak na pewno ciekawsze i bardziej rozwojowe dla forum będzie wybranie czegoś nowego

P.S a propos gwiazd filmowych nie rozumiem hejtu na brak historyczności. Tacy 4 pancerni powstali prawie 60 lat remu. Czy 60 letnie produkty nie zasługują na miano historycznych? Wszak biorąc na warsztat taki temat "Wietnam" będziemy odtwarzać również młodsze konstrukcje.

Czy historia filmografii to nie historia? Przecież to kwestia interpretacji; Nie odtwarzacie "rudego", który jest pojazdem fikcyjnym, tylko odtwarzacie T-34 polskiej powojennej produkcji (który zapisał się w kultowej produkcji), razem z wszystkimi cechami odróżniającymi ten egzemplarz od wojennego. https://www.imcdb.org/vehicle_177959-ZM-%C5%81ab%C4%99dy-T-34-85-1952.html (po prostu budujcie dioramy planu filmowego)

Historia filmów, wraz z błędami i uproszczeniami to też kawał pola do edukacji. Myślę że puryści również znajdą pole do popisu pokazując błędy scenarzystów i reżyserów.

P.P.S Nie chce dolewać do ognia, jak najbardziej rozumiem że komuś temat się nie podoba i widzi większy potencjał w innych, mu bliższych. Nie zgadzam się natomiast z argumentem że jest to temat "nie historyczny" i "nie rzeczywisty".

P.P.P.S Bez względu na to, który temat wygra - i tak wystartuje, jedyna różnica czy będę brał model z półki czy ze sklepu :mrgreen:
Comek

Postprzez Łukasz_K » czwartek, 9 stycznia 2025, 23:11

Comek napisał(a):Bez względu na to, który temat wygra - i tak wystartuje, jedyna różnica czy będę brał model z półki czy ze sklepu

No wiesz co? Tylko ze sklepu! Nie ma lepszego powodu niż konkurs na zakup nowego modelu na święto kleju i farby :P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez halset » piątek, 10 stycznia 2025, 10:13

Łukasz_K napisał(a):
Comek napisał(a):Bez względu na to, który temat wygra - i tak wystartuje, jedyna różnica czy będę brał model z półki czy ze sklepu

No wiesz co? Tylko ze sklepu! Nie ma lepszego powodu niż konkurs na zakup nowego modelu na święto kleju i farby :P

Dokładnie tak. Nie ma lepszego pretekstu do modelarskich zakupów niż model potrzebny na konkurs (i farby i inne takie :P ).
ObrazekObrazekObrazek
halset

Ukraina

Poprzednia strona

Powrót do Teraz Polska 2024