Albatros D.III (OAW) - Roden 1:32

Albatros D.III (OAW) - Roden 1:32

Postprzez Ringo » środa, 20 listopada 2024, 19:37

Albatros z II Eskadry Wielkopolskiej , Poznań-Ławica, 1919 r.
Pierwotnie miał to być samolot z malowaniem pudełkowym, niemieckim. Postanowiłem że wezmę udział w konkursie,
więc zrobiłem go z polskim oznakowaniem.
Sam zestaw średni, sytuację poprawiają blaszki od Edka, i lufy od Mastera.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
************************************************************************************************************************
Obrazek Obrazek
************************************************************************************************************************
Ringo

1940

Reklama

Re: Albatros D.III (OAW) - Roden 1:32

Postprzez Pashal » środa, 20 listopada 2024, 20:24

Model jako taki mi się podoba, ale ta podstawka to kompletne nieporozumienie.
Pashal

Postprzez HubertKendziorek » środa, 20 listopada 2024, 21:23

Pal licho podstawkę, model wyszedł świetnie, widać że maszyna się napracowała. W tym malowaniu wygląda fantastycznie.
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez Aleksander » środa, 20 listopada 2024, 22:29

Też uważam, że Albatros jest bardzo ok.
Podoba mi się brudzenie - pewnie wtedy mniej dbano o samoloty, a i lotniska nie były z płyt, czy asfaltu, tylko trawiaste, więc takie "utytłanie" jest IMHO możliwe i usprawiedliwione.
A podstawka, jak to podstawka - jest dodatkiem do modelu i mi nie przeszkadza, nie czepiałbym się.
Zrobiłeś kawał dobrej roboty Ringo!

P.S. Śmigło też ładne!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Pashal » środa, 20 listopada 2024, 22:51

No tak długo nie trzeba było czekać na to, aby pojawiło się sakramentalne i ulubione określenie " nie czepiałbym się "przy okazji wyrażenia innego zdanie niż zachwyt nad każdym centymetrem prezentowanego zdjęcia.
Po co Aleksandrze dodawać do modelu coś co nie pomaga, a wręcz przeciwnie oglądać zdjęć prezentowanego modelu i w niczym nie przypomina czegoś realistycznego co może stanowić tło dla modelu ?
Pashal

Postprzez Aleksander » środa, 20 listopada 2024, 23:04

Pashal napisał(a):No tak długo nie trzeba było czekać na to, aby pojawiło się sakramentalne i ulubione określenie " nie czepiałbym się "przy okazji wyrażenia innego zdanie niż zachwyt nad każdym centymetrem prezentowanego zdjęcia.
Po co Aleksandrze dodawać do modelu coś co nie pomaga, a wręcz przeciwnie oglądać zdjęć prezentowanego modelu i w niczym nie przypomina czegoś realistycznego co może stanowić tło dla modelu ?

Bo może np.mi się ta podstawka mimo wszystko podoba?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Pashal » środa, 20 listopada 2024, 23:23

Aleksandrze jak Tobie się podoba to Twoja sprawa - taki masz widocznie gust... nie moja to wina.
Tak, tak wiem, przecież "o gustach się nie dyskutuje, ten się nie myli kto nic nie robi , głupiemu trzeba ustępować" i inne komunały zamykające dyskusje, które oby się nie pojawiły. :mrgreen:

Mnie się nie podoba i o tym napisałem, ale nazywanie mojej opinii "czepialstwem" to mimo wszystko jest z Twojej strony grube nadużycie.
Pashal

Postprzez Łukasz_K » czwartek, 21 listopada 2024, 08:34

A mi się podstawka też podoba, może bym zrezygnował z faktury, ale wymalowana jest w sposób bardzo przekonujący i trafiający w moje gusta.

Samolot urokliwy, na zbliżeniach wygląda bardzo fajnie, podoba mi się.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez Pashal » czwartek, 21 listopada 2024, 09:04

To może ja się jeszcze Łukasz dopytam - co konkretnie jej wygląd ma imitować jeżeli jak twierdzisz wymalowana jest w sposób przekonujący i trafiający w Twoje gusta ?
Pashal

Postprzez Łukasz_K » czwartek, 21 listopada 2024, 11:45

Pashal napisał(a):To może ja się jeszcze Łukasz dopytam - co konkretnie jej wygląd ma imitować jeżeli jak twierdzisz wymalowana jest w sposób przekonujący i trafiający w Twoje gusta ?

kawałek wytartego pastwiska, gdyby w środku albatrosa siedział pilot, mógł by to również być widok poniższego krajobrazu z wysokości, malowanie jest na tyle uniwersalne że mogło by symulować obie opcje :P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez Ringo » czwartek, 21 listopada 2024, 19:55

Dziękuję bardzo za dobre przyjęcie! Co do podstawki - ta jest pierwsza. Będę dalej działał w tym temacie.
Obrazek Obrazek
Ringo

1940

Postprzez Comek » czwartek, 21 listopada 2024, 22:30

I się zrobiła burza o podstawkę :mrgreen:
1) Jak dla mnie to wygląda jak rozmyty krajobraz z lotu ptaka, ale niech autor się wypowie jaki miał zamysł :?:
2) ww powiększyłbym podstawkę - mogłoby być ciekawe zdjęcie od góry jeśli stanowiłby tło dla całego modelu
3) Bardzo ładny aeroplan!
Comek

Teraz_Polska

Postprzez Ringo » piątek, 22 listopada 2024, 10:38

Widzę, że trzeba przedstawić okoliczności powstania podstawki i jakoś to wytłumaczyć.
1) Myśl, że Albatros powinien na czymś stać pojawiła się, gdy był on już prawie gotowy. Podstawka miała nawiązywać
do dużego stopnia zabrudzenia modelu. Więc decyzja była taka, że lotnisko było trawiaste, ale z miejscami z gołym
gruntem, który pyli i brudzi. Do sporządzenia takiej murawy użyłem podobrazia z Empiku, farb strukturalnych z Lidla
oraz 4 farb - sienna, 2 niebieskie i ochra (na zdj.). Z narzędzi - nożyk do nakładania struktury oraz pędzle o sztywnym włosiu.
2) Odnośnie tego że mogłoby to być tło daleko w dole - podsunęliście mi świetny pomysł. Postanowiłem że to tło powstanie, powinno być formatu około 50x50cm.
3) Dziękuję!
Obrazek
Obrazek Obrazek
Ringo

1940

Powrót do Teraz Polska - galerie ukończonych modeli