Ventura MK.II RAF - 1/48 Revell

Ventura MK.II RAF - 1/48 Revell

Postprzez macotra4 » czwartek, 12 lutego 2026, 07:04

Jako że powoli F3F-2, jak tylko pogoda pozwoli, idzie na malowanie, zaczynam coś nowego.
Teraz na warsztat trafi Ventura MK.II. Wykorzystywana przez RAF jako lekki bombowiec, do czego raczej srednio sie nadawal. Ale jako że zawsze podobały mi się amerykańskie samoloty w brytyjskim malowaniu, postanowilem zrobic ten model. Dodaje do niego większość blaszek jakie daje Eduard, poza dodatkami do komory bombowej. Jak poczytałem trochę w sieci, to w modelu są bomby amerykańskie, a brytyjczycy raczej używali swoich. Także komora bombowa będzie zamknięta.
i od razu pare pytań do kolegów.
1. jakim kolorem pomalować środek - Revell w wersji amerykańskiej podaje interior green jako środek, a Revell w wersji niemieckiej mieszankę żółtego, zielonego i szarego. Nie wydaje mi się że samoloty dla brytyjczyków były malowane w środku zielonym brytyjskim, czyli zostaje green zinc chromate, czy tamiya XF-4 będzie dobra jako zielona żółta?
2. wypełnienie miejsca na dodatkowe zbiorniki paliwa na skrzydłach. Revell najpierw wypuścił na rynek model Ventury amerykańskiej, które jak najbardziej latały z dodatkowymi zbiornikami, ale brytyjczycy w bombowcach ich nie potrzebowali. a dziury w skrzydłach zostały... jaki pomysł na to? Super glue, a na wierzchu szpachlówka? zrobić gluta z ramek i "zakleić takim samym materiałem jak model dookoła? czy jakis inny pomysl?
Bedzie jeszcze parę modyfikacji, jak na przykład pojedynczy drążek sterowy. Brytyjczycy nie stosowali podwójnego układu jak Amerykanie, Ale to wyjdzie przy budowie.
i obowiązkowe zdjęcia:

model:

Obrazek
Obrazek

dodatki:

Obrazek
Obrazek

malowania: (jakże różnorodne, jak to zwykle u Brytyjczyków :) )

Obrazek
Obrazek
Obrazek

będzie chyba ten z 454 Dywizjonu, co tak fajnie wystaje zza literki.

i to skrzydlo, ktore musze jakoś uzupełnić:

Obrazek

Chodzi mi jeszcze po głowie zestaw silników, ale nie wiem czy sie zdecyduje.
macotra4

Reklama

Re: Ventura MK.II RAF - 1/48 Revell

Postprzez Pashal » czwartek, 12 lutego 2026, 11:49

.
Ostatnio edytowano piątek, 13 lutego 2026, 13:55 przez Pashal, łącznie edytowano 1 raz
Pashal

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 12 lutego 2026, 13:18

LOCKHEED Ventura- dział jak najbardziej odpowiedni.

Ad2 Najprościej będzie odrysować ten kształt olówkiem na kartce, potem przenieść na arkusz polistyrenu odpowiedniej grubości i nakleić, brzegi wypełnić szpachlówką lub CA
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez greatgonzo » czwartek, 12 lutego 2026, 13:56

Ad.1
Interesująca farba :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem, jak malowano Ventury w środku, ale masz rację, że kolorystyka była amerykańska. Trochę mamy kłopot z terminologią. Na pewno był to interior green (czyli każdy zielony do wnętrza), możliwe, że Interior Green, czyli ANA 611.
Określenie green zinc chromate może się odnosić do mieszanki ZCY z czarnym stosowanej przed ANA i teoretycznie tożsamej z ANA 611, ale także do tzw apple green, czyli mieszanki ZCY z pastą aluminiową. Na zdjęciach, które można obejrzeć w sieci farbki zwane XF-4 od biedy pokrywają wszystkie wersje odcieni, od ZCY do ANA 611.
greatgonzo

Postprzez _OldMan_ » czwartek, 12 lutego 2026, 17:11

piotr dmitruk napisał(a):LOCKHEED Ventura- dział jak najbardziej odpowiedni.

Jeżeli choruje na jakąś chorobę zakaźną, to tak, żeby nie pozarażać innych uczestników. :mrgreen:

Jeżeli nie choruje, to raczej TU: https://www.pwm.org.pl/viewforum.php?f=928
_OldMan_

Postprzez Pashal » czwartek, 12 lutego 2026, 19:28

.
Ostatnio edytowano piątek, 13 lutego 2026, 13:56 przez Pashal, łącznie edytowano 1 raz
Pashal

Postprzez macotra4 » czwartek, 12 lutego 2026, 19:58

Panowie,
Moja wina, czy mogę prosić o przeniesienie do odpowiedniego wątku?
a co do środka to w takim razie zostajemy z Tamiya XF-4. Moja ma odcień taki jak greatgonzo pokazał w środku, taka żółtozielona.
macotra4

Postprzez Pashal » czwartek, 12 lutego 2026, 21:46

.
Ostatnio edytowano piątek, 13 lutego 2026, 13:56 przez Pashal, łącznie edytowano 1 raz
Pashal

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 13 lutego 2026, 10:03

Biję się w cherlawą pierś. Wszedłem do tego postu z "nieprzeczytanych", i nie zauważyłem, że wątek jest w dziale ogólnym, a nie warsztatowym, na górze była napisana prawidłowa nazwa konkursu. Z lakonicznego wpisu Pashala wywnioskowałem, że problem jest w tym, że jest to brytyjska Ventura.
Mój błąd już naprawiłem.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Pashal » piątek, 13 lutego 2026, 13:54

Chyba trzeba wykasować już zbędne wpisy ?
Pashal

Postprzez halset » piątek, 13 lutego 2026, 23:21

Pashal na moderatora :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
halset

Ukraina

Powrót do Made in USA - warsztat konkursowy