Mustang Mk.III - Eduard 1:48

Mustang Mk.III - Eduard 1:48

Postprzez barszczo » niedziela, 22 lutego 2026, 12:42

Jako że Kucyków nigdy za dużo, dołączam nieśmiało ze swoim pomysłem do konkursu. Jako model wybrałem Eduardowy zestaw P-51B/C Mustang w edycji z dodatkową płetwą przed usterzeniem pionowym. A skoro Mustang, to musi być nasz, a więc mój powstanie jako brytyjski Mustang Mk.III, a konkretnie maszyna FZ111, WC-F z 309 Dywizjonu PSP, którego pilotował kapitan Mieczysław Gorzula. W zestawie są kalki na maszynę Gorzuli, ale mam zamiar wykorzystać znacznie lepsze od Cartografa z wydawnictwa Mustangs over Europe Part I, wydanego kilka lat temu przez Kagero w serii Kagero Decals. Model powstanie prosto z pudła, ewentualne dodatki będę kupował na bieżąco. I na koniec kilka zdjęć i obowiązkowy hamburger:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze dwa zdjęcia kapitana Gorzuli przy swoim samolocie wykonane w maju 1945 roku na lotnisku Andrews Field:

Obrazek

Obrazek
barszczo

Animal Planet

Reklama

Re: Mustang Mk.III - Eduard 1:48

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 22 lutego 2026, 13:42

Nie wydaje Ci się, że na tych zdjęciach jest duży kontrast między zielonym, a szarym? W moich oczach nie wygląda to na klasyczny Ocean Grey.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Re: Mustang Mk.III - Eduard 1:48

Postprzez barszczo » niedziela, 22 lutego 2026, 21:49

piotr dmitruk napisał(a):Nie wydaje Ci się, że na tych zdjęciach jest duży kontrast między zielonym, a szarym? W moich oczach nie wygląda to na klasyczny Ocean Grey.

Szary jest jaśniejszy i to nie tylko na tej maszynie. Mam zamiar użyć OG od Tamiyi, ten od MRP jest zdecydowanie ciemniejszy.
barszczo

Animal Planet

Powrót do Made in USA - warsztat konkursowy