Mustang Mk.III - Eduard 1:48

Mustang Mk.III - Eduard 1:48

Postprzez barszczo » niedziela, 22 lutego 2026, 12:42

Jako że Kucyków nigdy za dużo, dołączam nieśmiało ze swoim pomysłem do konkursu. Jako model wybrałem Eduardowy zestaw P-51B/C Mustang w edycji z dodatkową płetwą przed usterzeniem pionowym. A skoro Mustang, to musi być nasz, a więc mój powstanie jako brytyjski Mustang Mk.III, a konkretnie maszyna FZ111, WC-F z 309 Dywizjonu PSP, którego pilotował kapitan Mieczysław Gorzula. W zestawie są kalki na maszynę Gorzuli, ale mam zamiar wykorzystać znacznie lepsze od Cartografa z wydawnictwa Mustangs over Europe Part I, wydanego kilka lat temu przez Kagero w serii Kagero Decals. Model powstanie prosto z pudła, ewentualne dodatki będę kupował na bieżąco. I na koniec kilka zdjęć i obowiązkowy hamburger:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze dwa zdjęcia kapitana Gorzuli przy swoim samolocie wykonane w maju 1945 roku na lotnisku Andrews Field:

Obrazek

Obrazek
barszczo

Animal Planet

Reklama

Re: Mustang Mk.III - Eduard 1:48

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 22 lutego 2026, 13:42

Nie wydaje Ci się, że na tych zdjęciach jest duży kontrast między zielonym, a szarym? W moich oczach nie wygląda to na klasyczny Ocean Grey.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez barszczo » niedziela, 22 lutego 2026, 21:49

piotr dmitruk napisał(a):Nie wydaje Ci się, że na tych zdjęciach jest duży kontrast między zielonym, a szarym? W moich oczach nie wygląda to na klasyczny Ocean Grey.

Szary jest jaśniejszy i to nie tylko na tej maszynie. Mam zamiar użyć OG od Tamiyi, ten od MRP jest zdecydowanie ciemniejszy.
barszczo

Animal Planet

Postprzez Pashal » poniedziałek, 23 lutego 2026, 09:01

Na pierwszym archiwalnym zdjęciu świetnie widać jak wyglądały na kadłubie te wszystkie nity, wkręty i inne "gwoździe" i sama "modulacja" koloru. :P
Pashal

Postprzez shadowmare » poniedziałek, 23 lutego 2026, 09:50

Trzeba uważać, wojenne fotki były robione różnymi aparatami różnie ustawionymi, raz samolot przez to wygląda ciemniej raz jaśniej. Inna rzecz, że to co lata po sieci to czasami skany zdjęć ze starych książek czy innych źródeł, kopie kopii itp. każda taka operacja modyfikuje to co jest źródłem. Na stronie Army już to samo zdjęcie wygląda zdecydowanie inaczej.

Obrazek

Obrazek
shadowmare

Postprzez 307_Piotras » poniedziałek, 23 lutego 2026, 17:58

Ja tak w temacie modulacji, czy wygląd nieba też jest wzorcem do odtwarzania jego kolorystyki? No chyba u impresjonistów :). Ja bym był ostrożny mimo mody na barok.
307_Piotras

Powrót do Made in USA - warsztat konkursowy