Hawk 75A "Sussu" / 1:72/ ArmaHobby

Hawk 75A "Sussu" / 1:72/ ArmaHobby

Postprzez dymuwa » środa, 11 marca 2026, 11:32

Długo się zastanawiałem, czy dołączyć do konkursu, ale żona sprezentowała mi model, którego jeszcze nie miałem i "klamka zapadła". Gdyż ponieważ wariant "z pudła" mi nie odpowiada (merytorycznie, w świetle wydarzeń ostatniego roku, a szczególnie tygodni), stwierdziłem że będzie to wersja, dość szeroko eksploatowana w Finlandii w czasie tzw. "wojny kontynuacyjnej". Czyli "hamburger" w fińskim opakowaniu, zaserwowany przez polskiego kucharza.
Obrazek
Obrazek

Trochę historii.
Po przejęciu dziesiątków Hawk'ów 75 we Francji i Norwegii Niemcy zmodernizowali je w zakładzie w Wuppertal i w kilku partiach odsprzedali je Finlandii, akurat przed tzw. "wojną kontynuacyjna" z ZSRR, w tym sześć A-1, dziewięć A-2, dziewięć A-3, siedem A-4 i trzynaście A-6. Razem 44 egzemplarze z silnikami R-1820 Cyclone i R-1830 TwinWasp, niemieckimi celownikami Revi, radiostacjami FuG i wzmocnionym uzbrojeniem strzeleckim.

Ponieważ model Army jest z silnikiem TwinWasp, a oznakowania powstaną z resztek innych kalkomanii, planuje wykonać model w późnym "klasycznym" malowaniu samolotu z oznakowaniem CU-551 (łatwiejsze kalki). Wersja wczesna jest dość monotonna (cały samolot pomalowany RLM80 Olivgrun). Z dodatków mają być lufy km-ów od MiniWorld i czekam jeszcze na 3D-kalki wnętrza kabiny kazachskiej QuintaStudio.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Hawk 75A "Sussu" / 1:72/ ArmaHobby

Postprzez Aleksander » środa, 11 marca 2026, 12:42

No i kolejny mój ulubiony samolot, którego prawidłowej miniatury w skali 1/48 nie mogę się doczekać!
Dużo dobrego słyszałem o tym modelu i na dodatek zapowiedź, że KIEDYŚ zrobią go w "mojej" skali.
Po raz kolejny masz kibica! ;o) :)
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez skusz » środa, 11 marca 2026, 18:31

O! I super, będę się z przyjemnością przyglądał. :P
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez dymuwa » środa, 11 marca 2026, 19:31