Hawk 75A "Sussu" / 1:72/ ArmaHobby

Re: Hawk 75A "Sussu" / 1:72/ ArmaHobby

Postprzez dymuwa » czwartek, 26 marca 2026, 12:58

Zbyszku, dziękuję za pomoc! Poczekam jeszcze na to, co podeślę Sławek. Na razie wypatrzyłem, że w ostatnim malowaniu samolotu zmienił się kształt "jedynki" na ogonie".
ObrazekObrazekObrazekObrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez skusz » czwartek, 26 marca 2026, 20:27

Część zdjęć już znasz
Obrazek
a te?
Obrazek
i ciekawostka o jednym z tych Twoich pilotów z tego Hawka, którą znalazłem w książce o fińskich asach
Obrazek
Obrazek
podkręciłeś mnie z tymi Finami i tego nowego Hawka C kupiłem overtresem, który będzie z niebieskimi hakenkreuzami 8-) :mrgreen: :P
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez dymuwa » czwartek, 26 marca 2026, 21:19

Sławku, bardzo dziękuję! Książka super, ale wydać 400 zł na obydwie części ręką się nie podnosi.
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez Tomasz Mańkowski » czwartek, 26 marca 2026, 22:40

dymuwa napisał(a):Dla wszystkich fińskich pilotów Curtiss Hawk 75 był (prawdopodobnie) pierwszym skutecznym samolotem bojowym z chowanym podwoziem i zamkniętą kabiną.

Przed Curtissami Finowie dostali Hurricany i Morany 406 (luty/marzec 1940) oraz Brewstery Buffalo (marzec 1940).
Custissy dostali dopiero po wybuchu Wojny Kontynuacyjnej w czerwcu 1941 roku.
Na początku Wojny Kontynuacyjnej to właśnie Hurricany i Buffalo (obok Fokkerów XXI ze stałym podwoziem) były podstawą lotnictwa myśliwskiego Finlandii - polecam wspomnienia Eino Luukkanen'a "Myśliwce nad Finlandią" (latał na Fokkerze XXI podczas Wojny Zimowej, potem na Buffalo i na Me 109G podczas Wojny Kontynuacyjnej)
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez dymuwa » piątek, 27 marca 2026, 07:58

Tomaszu, dziękuję za uwagę! Przyznaje się bez bicia, zdanie " Dla wszystkich fińskich pilotów Curtiss Hawk 75 był (prawdopodobnie) pierwszym skutecznym samolotem bojowym z chowanym podwoziem i zamkniętą kabiną." bezmyślnie skopiowałem z postu jakiegoś fińskiego modelarza, mea maxima culpa.
Natomiast co do Morane 406 nie masz racji z dwóch powodów. Po-pierwsze, w marcu 1940 jeszcze toczyła się wojna Francja-Niemcy, i myśliwce Francuzom były potrzebne samym. Własne jednostki wyposażali we wszystko, co mogło latać (np.Caudron 714). Po-drugie, Niemcy sprzedali Morany Finom w tym samym czasie, co Hawki, bezpośrednio przed Wojna Kontynuacyjną, po maju 1941 r.
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez Tomasz Mańkowski » piątek, 27 marca 2026, 12:50

dymuwa napisał(a):.
Natomiast co do Morane 406 nie masz racji z dwóch powodów. Po-pierwsze, w marcu 1940 jeszcze toczyła się wojna Francja-Niemcy, i myśliwce Francuzom były potrzebne samym. Własne jednostki wyposażali we wszystko, co mogło latać (np.Caudron 714). Po-drugie, Niemcy sprzedali Morany Finom w tym samym czasie, co Hawki, bezpośrednio przed Wojna Kontynuacyjną, po maju 1941 r.

Podczas Wojny Zimowej rząd francuski przekazał (podarował) Finom 50 sztuk Morane 406, z których dotarło do Finlandii (via Szwecja) jedynie 30 sztuk - pierwsze z nich wyleciały z Malmo do Finlandii (pilotowane przez fińskich pilotów) 5go lutego 1940 roku.

Kolejne 10 sztuk Finowie kupili (po upadku Francji) od Niemców pod koniec 1940 roku (przyleciały do Finlandii 4 stycznia 1941 roku). Kolejne 15 sztuk z tego źródła dotarło do Finlandii do końca 1941 roku.

30 sztuk Morane 406 Finowie kupili od Francji Vichy w lecie 1942 roku, i ostatnie dwa pod koniec 1942 roku.
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez dymuwa » niedziela, 29 marca 2026, 16:39

Tomaszu, dziękuje za korepetycję. Wiedzy historycznej nigdy nie za dużo, chociaż większość dostępnych mi fińskich źródeł informacje o Moranach datuje Majem 1941 r.Prawdopodobnie to skutek tego, że w Wojnie Zimowej udziału one wziąć nie zdążyły.
Po analizie zdjęć wybranego przeze mnie CU-551, będzie on w malowaniu z przełomu czerwca-lipca 1941.
Obrazek

Dlaczego takie? No bo nigdzie w necie w takim malowaniu nie widziałem. Ze szczegółów: wyraźnie widać ilość km-ów w skrzydłach (za sugestią zegeye będą to niemieckie MG-17). Łopaty śmigła bez żółtych końcówek, krótki maszt antenowy i 3-promieniowa antena. Tarcze kół chyba RLM65, ale na zdjęciu z Andersem są dość ciemne (czyżby RLM71?). Gdyby ktoś z was miał jakieś uwagi, to chętnie wysłucham. Jak już zacznę malować, to :evil:
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 30 marca 2026, 13:41

Ciekawe to malowanie - lubię takie "kolaże" na samolotach.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Tomasz Mańkowski » wtorek, 31 marca 2026, 18:46

dymuwa napisał(a):Tomaszu, dziękuje za korepetycję.

Info z książki "Finnish Fighter Colours vol.1" oraz vol.2 autorstwa Kari Stenman - czyli jak najbardziej fińskie źródło mimo iż anglojęzyczne i wydane w Polsce (wyd.Stratus w serii Mushroom Model Publications)

dymuwa napisał(a):Dlaczego takie? No bo nigdzie w necie w takim malowaniu nie widziałem.

W analogicznym malowaniu "stratusy" (a raczej Karolina Hołda, ilustratorka powyższych książek) pokazuje CU-568, CU-503, CU-558 - zatem pewnie był to jeden z "wczesnych standardów" :-)
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez dymuwa » środa, 1 kwietnia 2026, 10:56

Olek, Tomasz dziękuję za uwagę. Pisząc "nie spotkałem w necie w takim malowaniu" miałem na myśli nie publikacje, tylko prace modelarzy.
Powoli - do przodu
Obrazek
Wkleiłem metalowe maszty z otworami pod anteny, nawierciłem otwory pod mocowania anten w skrzydłach i kadłubie oraz otwory pod tylne ognie pozycyjne w ogonie.
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez skusz » niedziela, 12 kwietnia 2026, 21:36

Kibicuję, a kabinkę będziesz robił otwartą czy zamkniętą?
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez dymuwa » wtorek, 14 kwietnia 2026, 06:35

Sławku, dziękuję - tak, będzie otwarta. Szkoda by było nie pokazać wnętrza kabiny. Po wymuszonej przerwie "ruszam" ponownie.
Poprawiłem wygląd przodu silnika (sprzączki między rurkami) i kształt masztu antenowego
Obrazek

Zamknąłem osłony silnika
Obrazek
Obrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez dymuwa » niedziela, 19 kwietnia 2026, 10:53

Co-nieco pomaziałem
Obrazek
Obrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 19 kwietnia 2026, 13:16

Nie rozumiem sensu maskowania miejsc pod białe tło swastyk. :shock:
Lepiej jednak preshading zrobić aerografem. Założeniem preshadingu jest to, że w jakimś stopniu będzie widoczny przez następną warstwę farby, która w pewnym stopniu będzie półprzezroczysta, a więc będzie również pokazywać ostre granice i błędy tych "maziajów", zamiast robić wrażenie stopniowo przechodzącego wypłowienia farb kamuflażu.
Wszystkie farby na samolocie/modelu mają podobną tendencję do wybarwiania, więc preshading powinien być również pod znakami rozpoznawczymi, chyba że odwzorowujesz sytuację, kiedy nie przejmując się kamuflażem, odmalowano na świeżo tylko "hakaristi", albo nakleili je w formie kalkomanii (raczej wątpliwe w Finlandii)
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez dymuwa » niedziela, 19 kwietnia 2026, 18:11

Dziękuję za wyjaśnienie dot.preshadingu, robiłem to po raz pierwszy. Co do maskowania kręgów pod swastyki:- kalki z białym tłem są bardziej wyraziste przy jasnym podłożu.
dymuwa

Anim_Ukr

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Made in USA - warsztat konkursowy