P-40Q Racer 1/48 Planet-Eduard

Re: P-40Q Racer 1/48 Planet-Eduard

Postprzez Marcin_Matejko » poniedziałek, 6 kwietnia 2026, 20:48

Ciekawa i smutna historia, piloci testowi oraz wyścigowi to twardzi i odważni ludzie, często płacą za odwagę najwyższą cenę. Niestety taka jest cena postępu.

Co do żyletki też się zgadzam ostatecznie kilka linii tak zrobiłem choć niestety żyletka się po tej operacji się stępiła :(

Ostatnio nie nawojowałem za wiele ale pokażę co mi się udało zrobić.
Z fragmentów skrzydeł od Karasia IBG wykonałem częściowo widoczne w komorze silnika kawałki skrzydeł.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Następnie postanowiłem skleić skrzydła do kupy aby nie uszkodziły się już powycinane i odchudzone miejsca pod klapy. Jenak przed sklejeniem musiałem pokolorować niektóre widoczne wewnętrzne fragmenty i dodać imitację chłodnic.
Obrazek
Obrazek

Potem zabrałem się za kabinę pilota która w zasadzie powstała z tego co tam Edek do pudełka wrzucił. Planowałem też zastosować tablicę z blaszek od wersji N, choć bez celownika, jednak okazało się że wersja Q miała inną:
Obrazek
Takowej nikt nie produkuje, ta z zestawu Planeta też nie wyglądała za ciekawie więc nie było wyboru musiałem zrobić nową samodzielnie. Oczywiście nie wyszła mi tak pięknie jak te maszynowe produkty super technologi ze sklepu. Ale może być.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na elementy wnętrza poszedł podkład a później kolorki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Gotowy kokpit wkleiłem w kadłub.
Obrazek

Co pozwoliło mi przejść do następnego etapu, czyli montażu skrzydeł i stateczników poziomych.
Obrazek

CDN :P
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Reklama

Re: P-40Q Racer 1/48 Planet-Eduard

Postprzez Murek » poniedziałek, 6 kwietnia 2026, 21:33

Bardzo fajnie :D
Murek

Poprzednia strona

Powrót do Made in USA - warsztat konkursowy