Hawk 75A "Sussu" / 1:72/ ArmaHobby

Re: Hawk 75A "Sussu" / 1:72/ ArmaHobby

Postprzez dymuwa » sobota, 21 marca 2026, 09:29

Marco2607, dziękuję za pomysł, spróbuję.

Niespodziewanie wcześniej dotarły 3D-kalki wyposażenia kabiny od QuintaStudio. W tej skali wg mnie sa nawet lepsze od tego co robi Yahu.
Obrazek

Wg Army wszystkie wewnętrzne powierzchnie powinny byc malowane ZincChromatic, ale zdjęcia francuskich i fińskich Hawk'ów dają inną perspektywę.
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Reklama

Postprzez dymuwa » niedziela, 22 marca 2026, 19:56

"Wyposażyłem" kabinę za wyjątkiem podłogi. Przy takich szczegółach warto robić otwarta kabinę
Obrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez Aleksander » niedziela, 22 marca 2026, 20:20

Wygląda rzeczywiście, że warto w te kalki zainwestować - dodają autentyzmu.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez zegeye » poniedziałek, 23 marca 2026, 10:06

A ja mam wręcz odwrotne wrażenie. ;o)
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez zegeye » poniedziałek, 23 marca 2026, 10:12

dymuwa napisał(a): Wg Army wszystkie wewnętrzne powierzchnie powinny byc malowane ZincChromatic, ale zdjęcia francuskich i fińskich Hawk'ów dają inną perspektywę.

Przepraszam Cię ale pokazujesz fotki amerykańskiego egzemplarza muzealnego i francuskiego ''warbirda'' ktory jest poskładany z czterech różnych samolotów i wyciągasz na ich podstawie przedziwne wnioski dotyczące malowania wnętrza kompletnie nie zwracając uwagi na nazwisko najlepszego fachowca w Polsce od francuskich Hawków, które jest wymienione w instrukcji....
Cóż .... każdy robi jak mu pasuje :D
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez dymuwa » poniedziałek, 23 marca 2026, 11:01

zegeye napisał(a):A ja mam wręcz odwrotne wrażenie. ;o)

Każdy ma prawo mieć własne zdanie..Co konkretnie tobie się nie podoba?
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez zegeye » poniedziałek, 23 marca 2026, 11:06

dymuwa napisał(a):
zegeye napisał(a):A ja mam wręcz odwrotne wrażenie. ;o)

Każdy ma prawo mieć własne zdanie..Co konkretnie tobie się nie podoba?

Tak, to prawda. Każdemu podoba się co innego. Nie podoba mi się raster na tych elementach i to że kolorystyka jest dla mnie też niekoniecznie dobrze dobrana. Być może to zależy też od konkretnego wydania pod konkretny model samolotu. Akurat w tym przypadku nie podoba mi się że wszystko jest zielone, a wiadomo że nie do końca to jest OK.
No i ja osobiście uważam wyroby JAHO za lepszej jakości, choć to dotyczy głównie deski rozdzielczej bo oni wiele innych elementów nie robią.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez dymuwa » poniedziałek, 23 marca 2026, 11:18

zegeye napisał(a):Przepraszam Cię ale pokazujesz fotki amerykańskiego egzemplarza muzealnego i francuskiego ''warbirda'' ktory jest poskładany z czterech różnych samolotów i wyciągasz na ich podstawie przedziwne wnioski dotyczące malowania wnętrza kompletnie nie zwracając uwagi na nazwisko najlepszego fachowca w Polsce od francuskich Hawków, które jest wymienione w instrukcji...

Naciąłem się już na malowaniu z Army rumuńskiego Hurricane, po czym musiałem poprawiać gotowy model. Wiadomo, że Niemcy remontowali francuskie i norweskie Hawki. Zakładam, że przemalowywali nie tylko z zewnątrz. Na pewno były przemalowane powierzchnie pod bocznymi okienkami.
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez dymuwa » poniedziałek, 23 marca 2026, 20:23

Skleiłem spód kabiny
Obrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez Rafal » poniedziałek, 23 marca 2026, 21:40

dymuwa napisał(a):Naciąłem się już na malowaniu z Army rumuńskiego Hurricane

Co konkretne dolegało temu malowaniu?
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez dymuwa » poniedziałek, 23 marca 2026, 22:51

Było kilka błędów w instrukcji malowania rumuńskiego "hurricane'a" (malowanie osłony silnika i nieścisłości malowania końcówek śmigieł) + jeden błąd w montażowej. Tu cała długa historia mojego modelu i wypowiedzi, potwierdzone zdjęciami
viewtopic.php?f=13&t=95236
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez dymuwa » wtorek, 24 marca 2026, 21:26

Skleiłem kadłub
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Powoli muszę się zdecydować na schemat malowania. Niestety, im dalej wczytuje się w materiały, dotyczące CU-551, tym więcej mam wątpliwości. W podpisie do zdjęcia jest napisane, że samolot był przemalowany z góry w plamy Olivgrun + Schwarz, ale takiego zdjęcia nie znalazłem. Schemat, podany w kalkomanii od SBS niby on jest, ale w niego nie wierzę, ponieważ samolot pokazano z czterema skrzydłowymi km-ami, a na zdjęciu ich tylko 2.
Obrazek
Obrazek

Znowu ż na schemacie pokazano maszt anteny, a na zdjęciu najwyraźniej go nie ma.
Znalazłem jeszcze takie zdjęcie samolotu z jego pilotem Larsem Andersem, zrobione w Nurmoili, Aunus Karelia, podczas wojny kontynuacyjnej w 1942 r. Pierwotne malowanie: góra-RLM71, dół-RLM65.Ciekawe jest to, że samolot ma w skrzydłach francuskie lub amerykańskie km-y, a nie niemieckie MG-17. Zastanawiam się, skąd Finowie mieli do nich amunicję, skoro kraj nie miał jej dostaw ?
Obrazek
Ma może ktoś z kolegów dodatkowe archiwalne zdjęcia CU-551?
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez dymuwa » środa, 25 marca 2026, 13:55

Jeszcze trochę historii (zaczerpnięte z fińskich forów).
Curtissy były lubianymi, wydajnymi i wytrzymałymi samolotami bojowymi, łatwymi w pilotażu i stosunkowo niezawodnymi. Dla wszystkich fińskich pilotów Curtiss Hawk 75 był (prawdopodobnie) pierwszym skutecznym samolotem bojowym z chowanym podwoziem i zamkniętą kabiną. Uzbrojenie było raczej lekkie, sześć karabinów maszynowych FN-Browning kal. 7,5 mm. W 1942 roku uzbrojenie w kadłubie zastąpiono karabinami maszynowymi Colt, Berezin lub LKK kal. 12,7 mm.
Curtissy początkowo trafiły do ​​dywizjonów rozpoznawczych LeLv 12 i 14, ale w połowie lipca zostały przeniesione do dywizjonu myśliwskiego LeLv 32.
CU-551 miał awarię w Selänpää 2 lipca 1941 roku podczas twardego lądowania podczas lotu ćwiczebnego. CU-551 został przywrócony do służby w ciągu kilku tygodni, na całą fazę ofensywy wojny kontynuacyjnej.
Początkowo pilotował go Eino Koskinen
Obrazek
później Lars Anders
Obrazek .
Jesienią 1942 roku samolot znowu został uszkodzony. Był naprawiony w fabryce samolotów, a jednocześnie, prawdopodobnie, pomalowano go w fińskie barwy wojenne. Samolot został ponownie przekazany do użytku w marcu 1943 roku. CU-551 został zniszczony 29 lutego 1944 roku, prawdopodobnie z powodu braku tlenu u pilota. Chorąży Lars Anders zginął.
CU-551 wylatał 602 godziny, co było wynikiem wyjątkowym jak na myśliwiec tamtej epoki. Samolot osiągnął 10 1/3 zwycięstw powietrznych.
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez skusz » środa, 25 marca 2026, 22:28

dymuwa napisał(a):Obrazek
Ma może ktoś z kolegów dodatkowe archiwalne zdjęcia CU-551?

Myślę, że SBS odrobił lekcje, w książce Finnish Fighter Colours cz.2 są fotki obu stron Hawka i właśnie takie i z anteną. Jutro jak wrócę z pracy postaram się zrobić fotki i tutaj wrzucić.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez zegeye » czwartek, 26 marca 2026, 11:32

Na zdjeciach widac antenę (na obu ktore zapodałeś). Ta antena jest krótka (inna niz francuska). Skąd wiesz że km są francuskie lub amerykańskie? Skoro na fotce są one zasłonięte osłoną na km-y? W strasznie dużo rzeczy nie wierzysz ... ale wydaje mi się że wiedzę musisz jeszcze trochę pogłębić. I nie jest to atak na Ciebie. Tylko rada. Widzę ze zależy ci na dosc wiernym odwzorowaniu oryginału, dlatego wydaje sie ze wnikliwsza analiza materiałow z wielu żródeł będzie korzystniejsza niż pochopne wyciąganie wniosków. Ze swojej strony popatrzę czy mam jakieś inne fotki....

no i mam.... tyle tylko ze dosc slabej jakosci.... moze ktos ma lepsza kopie tej ksiazeczki 8-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Made in USA - warsztat konkursowy