AV-8B HARRIER II PLUS HASEGAWA 1:72

AV-8B HARRIER II PLUS HASEGAWA 1:72

Postprzez tommyk » piątek, 19 grudnia 2025, 20:48

Apache powoli na finiszu. Niedługo coś wrzucę ale nie mogłem się już powstrzymać, żeby chociaż założyć warsztat.
Stara Haska. Nie ma raczej alternatywy - chyba, że równie stare albo starsze Italeri, ale nie wiem czy to ta sama wersja.
Nazbierałem trochę żywicy to pewnie coś użyję.
Dziś przyszły też kalki od FAB SCALE, bo te oryginalne zżółkły zupełnie.
Pierwsze cięcie jednak dopiero po wstawieniu galerii z Apaczem :). Wszelkie uwagi od tych, którzy mają wiedzę na co zwrócić uwagę mile widziane. Zwłaszcza wcześniej niż później :mrgreen:.
Obrazek
ObrazekObrazek ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
tommyk

Zimna Wojna 3

Reklama

Re: AV-8B HARRIER II PLUS HASEGAWA 1:72

Postprzez alex_stela » sobota, 20 grudnia 2025, 14:30

tommyk napisał(a):Wszelkie uwagi od tych, którzy mają wiedzę na co zwrócić uwagę mile widziane.

Nie wiem, czy w posiadanych przez Ciebie żywicach jest wnęka hamulca aerodynamicznego - Harrier na ziemi ma zawsze otwarty hamulec, a Hasegawa tego nie uwzględniła. Ja w swoim użyłem do tego blaszek Eduarda:
https://www.mojehobby.pl/products/AV-8B-Plus-Hasegawa-691056-1.html

Ogólnie to dość uproszczony model, ale alternatywy dla niego na razie nie ma. Ja z zestawu D24 zrobiłem 2 lata temu Hiszpana i wyszedł całkiem spoko, ale moim zdaniem bez detali z blaszek wyglądałby dość ubogo:
Obrazek
Użyłem też żywicznych dysz Brenguna, ale widzę, że już masz. ;o)
alex_stela

Zimna Wojna 1

Postprzez vollff » sobota, 20 grudnia 2025, 15:26

hej,
Czy to nie jest przypadkiem brytolski wynalazek, na licencji?
Wg wikipedii (nie chciało mi się szukać bardziej) - "Deweloped from Hawker Siddeley Harrier"
https://en.wikipedia.org/wiki/McDonnell_Douglas_AV-8B_Harrier_II
Wiech chyba musze sglosic obiekcje do tego tematu...
Obrazek Obrazek Obrazek
vollff

Zimna Wojna 4

Postprzez alex_stela » sobota, 20 grudnia 2025, 15:44

vollff napisał(a):hej,
Czy to nie jest przypadkiem brytolski wynalazek, na licencji?
Wg wikipedii (nie chciało mi się szukać bardziej) - "Deweloped from Hawker Siddeley Harrier"
https://en.wikipedia.org/wiki/McDonnell_Douglas_AV-8B_Harrier_II
Wiech chyba musze sglosic obiekcje do tego tematu...

Spokojnie, kwestia Harriera została już gdzieś omówiona - o ile pierwsze wersje Harriera (Harrier GR.1, GR.3, FRS.1, FA.2, T.2, T.4, AV-8A) to rzeczywiście samolot jak najbardziej brytyjski, to już wersje późniejsze (AV-8B Harrier II, a tym bardziej Harrier II Plus) to samolot amerykański, produkcji McDonnell Douglas (później Boeing). I to na amerykańskim projekcie oparto brytyjskie Harriery GR.5/7/9. Ja bym się nie czepiał.
alex_stela

Zimna Wojna 1

Postprzez vollff » sobota, 20 grudnia 2025, 15:49

AV-8B Harrier II (oraz jego brytyjski odpowiednik Harrier II GR5/7/9) to jeden z najbardziej znanych i udanych wspólnych brytyjsko-amerykańskich projektów lotniczych w historii.
Pojazd ten jest owocem współpracy amerykańskiego koncernu McDonnell Douglas (obecnie Boeing) oraz brytyjskiego British Aerospace (obecnie BAE Systems).
Kluczowe aspekty współpracy
Podział produkcji: Produkcja była podzielona między oba kraje – na przykład przednia część kadłuba i skrzydła były wytwarzane w USA, natomiast tylna część kadłuba powstawała w zakładach w Wielkiej Brytanii (Kingston).
Silnik Rolls-Royce Pegasus: Sercem maszyny pozostał brytyjski silnik ze zmiennym wektorem ciągu, który był stale rozwijany przez inżynierów z Rolls-Royce, co umożliwia pionowy start i lądowanie (V/STOL).
Dwie ścieżki rozwoju: Chociaż bazowa konstrukcja była wspólna, USA i Wielka Brytania dostosowały ją do własnych potrzeb:
AV-8B Harrier II: Używany przez US Marine Corps, a także Włochy i Hiszpanię.
Harrier GR5/7/9: Brytyjska wersja z innym wyposażeniem awioniki i systemami uzbrojenia, dostosowana do potrzeb RAF
Obrazek Obrazek Obrazek
vollff

Zimna Wojna 4

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 20 grudnia 2025, 21:11

piotr dmitruk napisał(a):W pewnej dyskusji wynikł fakt, że niewiele, ale jednak są produkty wytworzone w Stanach na licencji z innych krajów. Otóż zaproponowałbym, żeby do konkursu dopuścić tylko te maszyny, które zostały przez Amerykanów gruntownie zmodernizowane, aż do zmiany ich ogólnego wyglądu. A więc moim zdaniem nie kwalifikuje się tu Harrier AV-8A i pochodne wersje brytyjskie, natomiast AV-8B jak najbardziej. Podobnie B-57 Canberra w pierwotnej wersji- nie, natomiast RB-57, z wymienionymi silnikami i skrzydłami- tak. Moim zdaniem T-45 Goshawk, jako że jest tylko kopią Hawka z dodanym hakiem i innymi drobnymi zmianami- nie kwalifikuje się.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez vollff » sobota, 20 grudnia 2025, 22:00

Ok, w takim razie nie było tematu.
Dzialaj :)
Obrazek Obrazek Obrazek
vollff

Zimna Wojna 4

Postprzez tommyk » niedziela, 21 grudnia 2025, 14:17

vollff napisał(a):Ok, w takim razie nie było tematu.
Dzialaj :)
no to się wyjaśniło :) - będę działał.
Nad blaszką się jeszcze zastanowię, bo mam kokpit od Airesa, pylony z żywicy i pewnie użyłbym tylko tego hamulca i trochę drobnicy na zewnątrz.
tommyk

Zimna Wojna 3

Postprzez alex_stela » poniedziałek, 22 grudnia 2025, 20:52

tommyk napisał(a):Nad blaszką się jeszcze zastanowię, bo mam kokpit od Airesa, pylony z żywicy i pewnie użyłbym tylko tego hamulca i trochę drobnicy na zewnątrz.

Jeśli chodzi o sam hamulec, to Aires robi żywicę:
https://www.mojehobby.pl/products/AV-8B-Harrier-Open-Airbrakes-Hasegawa.html
alex_stela

Zimna Wojna 1

Postprzez tommyk » poniedziałek, 22 grudnia 2025, 21:01

Tak, wiem, widziałem. Któreś z tych rozwiązań muszę wybrać. Z drugiej strony nie chcę przesadzić z ilością żywic, bo wpasowywanie może mnie pokonać. Myślę, że z wydechami nie będzie problemu. Mam kokpit z Aires, a tu już nigdy nie wiadomo. Mam też wnęki podwozia ale jak je obejrzałem to sam nie wiem, czy ryzykować prucie i dopasowywanie. I jak mi jeszcze dojdzie hamulec z żywicy to pojawia się już realne ryzyko, że mnie przerośnie ... Może jednak wziąć tą blaszkę i tu już nie podnosić poprzeczki.
tommyk

Zimna Wojna 3

Powrót do Made in USA - warsztat konkursowy